RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5714|回復: 17
收起左側

AAA 鋰電可以用嗎?

樓主| lingkithung 發表於 2018-11-29 11:10:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問MINIZ 用呢D鋰電得唔得, 唔洗改車, 直接用.

登錄/註冊後可看大圖

ralphli 發表於 2018-11-29 12:44:07 | 顯示全部樓層
Cannot
sean2013 發表於 2018-11-29 12:53:35 | 顯示全部樓層

why cannot? why?

jeffkam23 發表於 2018-11-29 12:58:13 | 顯示全部樓層
如果唔介意比人慢, 又無話唔得既
 樓主| lingkithung 發表於 2018-11-29 13:15:34 | 顯示全部樓層
我諗住玩甩尾.. 唔知夠唔夠.
改7.4又好似唔洗咁勁
jeffkam23 發表於 2018-11-29 14:23:12 | 顯示全部樓層
買呢D電, A數一定唔會高. 同埋你再睇下佢個容量都幾低.....有機會玩幾下就無電.....

sean2013 發表於 2018-11-29 18:00:02 | 顯示全部樓層
jeffkam23 發表於 2018-11-29 14:23
買呢D電, A數一定唔會高. 同埋你再睇下佢個容量都幾低.....有機會玩幾下就無電.....

...

師兄用過?
HighLamb 發表於 2018-11-29 18:47:28 | 顯示全部樓層
得400mA,重有放電率(即係夠唔夠爆),放電率低,摩打無力。
skyhawk 發表於 2018-11-30 00:44:07 | 顯示全部樓層
HighLamb 發表於 2018-11-29 18:47
得400mA,重有放電率(即係夠唔夠爆),放電率低,摩打無力。

呢個1000MAH 又得唔得呢.??

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

kkchung 發表於 2018-11-30 02:59:47 來自手機 | 顯示全部樓層
skyhawk 發表於 2018-11-30 00:44
呢個1000MAH 又得唔得呢.??

這款電池好像不是 1000mAh ,是 1000mWh 。一般算法是 mWh = mAh x V。我未試過這電池用在 Mini-Z 上面,所以不知效果如何。
 樓主| lingkithung 發表於 2018-11-30 10:44:31 | 顯示全部樓層
kkchung 發表於 2018-11-30 02:59
這款電池好像不是 1000mAh ,是 1000mWh 。一般算法是 mWh = mAh x V。我未試過這電池用在 Mini-Z 上面, ...

好在你望到, 即係, 得666mah,  大陸嘢真係要睇清楚. 好誤導.
ray2011 發表於 2018-11-30 12:31:39 | 顯示全部樓層
試下这種
 樓主| lingkithung 發表於 2018-11-30 12:43:23 | 顯示全部樓層
THX, 我去望下.
feilaodong 發表於 2018-11-30 13:23:34 | 顯示全部樓層
我改插头,直接用小飞机锂电350mah
 樓主| lingkithung 發表於 2018-11-30 13:35:29 | 顯示全部樓層

其實我唔係太明,  10440 或其他1S 鋰電係3.7, 充滿係4.2  兩粒都8.4,

就咁放落架MINIZ, 唔會燒?  
Wallace 發表於 2018-12-3 10:08:26 | 顯示全部樓層
lingkithung 發表於 2018-11-30 13:35
其實我唔係太明,  10440 或其他1S 鋰電係3.7, 充滿係4.2  兩粒都8.4,

呢D電池係加咗電子線路響裡面, 將鋰電電壓降至1.5V輸出, 所以佢嘅表現好睇電子線路嘅效率. 同埋我估個線路唔會預好大電流嘅用途, 所以我唔建議用落車度. 用做發射電就OK.
RGear 發表於 2018-12-3 13:32:26 | 顯示全部樓層
lingkithung 發表於 2018-11-30 13:35

用4粒係會燒,所以用會2粒假電 (淘寶有)
ray2011 發表於 2018-12-6 13:22:04 | 顯示全部樓層

只用2粒,就可以了。