RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
收起左側

[玩家分享] 416改造......

樓主| AMAT 發表於 2019-2-26 01:45:32 來自手機 | 顯示全部樓層
前後油壓架降低咗5.5mm,宜家可以裝Big Bore加主流短彈弓喇。SSBB要再低2.5左右,設計完成咗,不過等試完呢個改短嘅感覺點先再決定試唔試SSBB版本。
 樓主| AMAT 發表於 2019-2-26 01:49:12 來自手機 | 顯示全部樓層
快速成形件我用咗三個位,電架係其一,然後係試咗幾個月嘅servo座,仲有摩打中間上螺絲位

Servo座就ok冇問題,摩打果到唔係太受力,主要係頂住舊電唔好太入磨皮帶。

電架呢個星期試驗work唔work。
 樓主| AMAT 發表於 2019-2-26 02:00:13 來自手機 | 顯示全部樓層
由最上面嘅原裝,到SSBB版本
 樓主| AMAT 發表於 2019-2-26 02:03:42 來自手機 | 顯示全部樓層
上面架係一直測試用版本

下面係最新版本。
如果試過ok,就會裝返電架同新油壓架落舊果架。

其實兩架除咗臂唔同,電變唔同,仲有小配件分別,其實都接近一樣。

不過舊車有turbo,新改良果架以oneten為齒比設定,亦都係冇turbo。
 樓主| AMAT 發表於 2019-3-1 02:38:42 來自手機 | 顯示全部樓層
試咗降低油壓架加big bore,的確灣位更好走同冇以前揸起上嚟有啲呆灣感。嚟緊應該都會換埋落另一架。

3D print電架都ok冇問題,亦睇到weak位係邊到,係裝法上加強佢頭度。咁就可以唔駛用膠紙喇。
 樓主| AMAT 發表於 2019-3-13 22:09:48 來自手機 | 顯示全部樓層
經過多次測試,宜家出到最新版本底板。

外servo mount位取消,完全用晒單邊servo mount。

仲有電架嘅support同埋轉位向前移等等。

另外SSBB用油壓架都出埋~

樓主| AMAT 發表於 2019-3-13 22:12:25 來自手機 | 顯示全部樓層
由於出咗最新版本,宜家用緊嘅版本會自己唔再用。

剩返成四套一二樓,我會選擇賣出嚟。
係邊到賣會,有興趣嘅朋友我再講。

bbsnake 發表於 2019-3-14 12:25:14 | 顯示全部樓層
大大我有興趣可講多些
 樓主| AMAT 發表於 2019-3-15 21:25:20 | 顯示全部樓層
啲底板同二樓板,我地已經放咗落鍵全模型到喇~

有興趣O既朋友可以落去問下價。
數量就得四套,賣完就冇架喇。

另外要留意要換的話,一定要底板同二樓板都一齊換,因為佢係同原裝416位置有小小唔同O既,所以一定要兩個都換。

有興趣自己落去買啦~
 樓主| AMAT 發表於 2019-3-15 21:26:58 | 顯示全部樓層
bbsnake 發表於 2019-3-14 12:25
大大我有興趣可講多些

你想知乜?
 樓主| AMAT 發表於 2019-3-16 16:59:35 來自手機 | 顯示全部樓層
都有人問油壓架。

咁我都會有兩款賣。

低重心big bore用有兩set
SSBB用有三set

實証對出入灣都有幫助,亦都令到可以用到短身油壓同短彈弓,可以配合返宜家新車啲設定。

星期一我會攞去鍵全,有興趣又係可以係果到買~
 樓主| AMAT 發表於 2019-3-16 17:18:53 來自手機 | 顯示全部樓層
由於都有人買咗,我都講下點設定。

我先講,我揸係唔夠好多車手快,但係有車手揸過係話係比原裝416好走,更加轉,冇咁鈍。
 樓主| AMAT 發表於 2019-3-16 17:23:16 來自手機 | 顯示全部樓層
二樓架螺絲,個人建議係唔好上你睇到圖果到冇上果到螺絲。

呢個係測試過。

如果上晒車架會太硬,行stock架車會唔夠扭。

但如果唔上大減牙兩粒,因為416大減啤鈴冇扣死,唔上車架扭動時會成個大減跳出嚟。

所以只需上如果咁,就既有扭動,亦唔會跳大減。
 樓主| AMAT 發表於 2019-3-16 17:25:08 來自手機 | 顯示全部樓層
轉向上面果件唔好裝,裝咗亦都會唔夠扭動。

雖然我有預留螺絲孔,但唔駛裝。
 樓主| AMAT 發表於 2019-3-16 17:29:42 來自手機 | 顯示全部樓層
原裝係用膠紙固定,但建議整返個管位。

圖中果兩粒,我冇記錯係跟皮帶tension份k part,用佢嚟管位舊電前後,咁就冇咁易飛電。

我個新電架因為要兩個窿,所以宜家賣個version係用唔到。
lawlaw 發表於 2019-3-19 15:25:11 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2019-2-26 01:42
用418/9臂嘅416改良好,底板係另一部416到測試過冇乜大問題,皮帶反轉,用咗新servo mount等,都令架車反應 ...

請教一下,你的中Pully 看似不是原裝416的,
是否有其他選擇?又或者可否裝上419那套?謝謝
 樓主| AMAT 發表於 2019-3-19 18:06:31 | 顯示全部樓層
lawlaw 發表於 2019-3-19 15:25
...

我果個係416 O既,只係個皮帶輪唔同色。

Kevin8933 發表於 2019-3-19 18:27:33 來自手機 | 顯示全部樓層
lawlaw 發表於 2019-3-19 15:25
...

我轆仔連皮帶改咗用 417果隻
lawlaw 發表於 2019-3-19 19:20:18 | 顯示全部樓層
Kevin8933 發表於 2019-3-19 18:27
我轆仔連皮帶改咗用 417果隻

需要有其他改動嗎,還是直接可裝上。
Kevin8933 發表於 2019-3-19 22:51:47 來自手機 | 顯示全部樓層
lawlaw 發表於 2019-3-19 19:20
需要有其他改動嗎,還是直接可裝上。

改介子厚薄對返中位直上, 皮帶用返 417的