RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 22315|回復: 95
收起左側

[玩家分享] 416改造......

樓主| AMAT 發表於 2018-11-7 14:37:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
其實之前都將架416由珠差改用牙差,不過似乎就未夠,想改多小小,等佢可以繼續玩.....

首先就係......

改底板!
Lower deck_s.jpg Lower deck2_s.jpg

將底板改窄,另外CUT走晒啲左右不一O既窿,再加返一O的未來擴充用O既窿,例如中間O既扭動控制,仲有車頭個扭動控制。
SERVO方面預留咗可以用新型SERVO MOUNT,但都有留返用舊MOUNT O既設計。因為未開始做CNC,搵到人做果件SERVO MOUNT CNC件先有得用,唔係都只可以用舊MOUNT。

upper deck_s.jpg
二樓架改咗形狀,一則就係令到可以用到鋰電,唔駛好似之前咁用頂住個蕉插。
另外就係根據自己一直用時O既感覺,改咗O的形狀,方面扭摩打齒。

跟住應該都幾好玩......睇下塊板出嚟會點先~

leohouse 發表於 2018-11-7 19:02:44 | 顯示全部樓層
Perfect. CNC can check Tao Bao CNC Shop.
 樓主| AMAT 發表於 2018-11-7 22:00:07 | 顯示全部樓層
leohouse 發表於 2018-11-7 19:02
Perfect. CNC can check Tao Bao CNC Shop.

先做圖,再搵價錢~
 樓主| AMAT 發表於 2018-11-8 00:16:04 | 顯示全部樓層

拿拿聲搞掂個設計,跟住俾人做CNC~
 樓主| AMAT 發表於 2018-11-8 16:40:15 來自手機 | 顯示全部樓層
CNC未搵到人做,用RP.整出嚟試驗下……
 樓主| AMAT 發表於 2018-11-8 16:40:40 來自手機 | 顯示全部樓層
另一個idea......
 樓主| AMAT 發表於 2018-11-8 18:01:26 來自手機 | 顯示全部樓層
試件~
 樓主| AMAT 發表於 2018-11-8 23:22:43 | 顯示全部樓層

度下位,測試下,跟住又修改下~
 樓主| AMAT 發表於 2018-11-9 15:39:59 來自手機 | 顯示全部樓層
今時今日有RP機,可以試完啱用先做件,成本又高,對於做車其實真係好正~

擒晚改完,今朝print埋,宜家等啲碳纖維板返嚟就可以試砌。

搵咗國內淘寶幾家做鋁件CNC都唔做,真係好可惜。如果可以用到Desktop Metal啲金屬3D打印出嚟,咁就仲正……
 樓主| AMAT 發表於 2018-11-9 22:59:32 來自手機 | 顯示全部樓層
用住舊416底板試一試,幾good fit~ :>
 樓主| AMAT 發表於 2018-11-10 03:49:03 | 顯示全部樓層

又改咗O的O野......
 樓主| AMAT 發表於 2018-11-15 11:22:53 來自手機 | 顯示全部樓層
終於收到,可以試驗啦~
bbsnake 發表於 2018-11-15 17:56:55 | 顯示全部樓層
期待大大測試
真希望416復活再戰江湖
mos-leung 發表於 2018-11-15 18:57:45 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-11-15 11:22
終於收到,可以試驗啦~

Looks good, but how much & any MOQ ?
 樓主| AMAT 發表於 2018-11-15 22:03:44 | 顯示全部樓層
mos-leung 發表於 2018-11-15 18:57
Looks good, but how much & any MOQ ?

幾錢就睇你數量,但係當你只係做一兩塊,都仲平過平時係街買返啲原裝車炭纖板。
佢本身都係日本料嚟,都唔錯。

當然,佢冇講佢係幾硬,只係知係TORAY 3K料咁大把。
但個人覺得OK啦,要嚟玩都開心~
 樓主| AMAT 發表於 2018-11-16 00:25:54 來自手機 | 顯示全部樓層
第一次測試安裝,整體幾靚仔,皮帶左右掉掉轉用。

可惜係後組螺絲向前移咗唔啱位,所以底板要重新做過晒。
 樓主| AMAT 發表於 2018-11-16 01:33:18 來自手機 | 顯示全部樓層
新二樓板同舊底板perfect match,改善咗用蕉插鋰電頂住個頭嘅問題。

由於我都係會用新底板,所以只係暫時裝上去,之後都會爆散架車,重新砌過。
 樓主| AMAT 發表於 2018-11-21 14:04:55 來自手機 | 顯示全部樓層
啱數,可以砌~
 樓主| AMAT 發表於 2018-11-21 14:06:12 來自手機 | 顯示全部樓層
再整整個servo mount。因為搵唔到人接CNC,所以只能用膠。唯有設計得佢更硬淨。
 樓主| AMAT 發表於 2018-11-21 17:25:43 來自手機 | 顯示全部樓層
可以睇到兩塊板分別。

本來上一版我係cut走咗個servo耳,但後來考慮過我係想一架原裝setting,一架係改良版本,咁如果要兩者都用到,就要留返隻耳仔。