RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6599|回復: 22
收起左側

Team Power 540 Cup Racer摩打,

樓主| EDGUY 發表於 2018-10-22 11:24:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位CHING救助 :

本人的車是 TT01 E 已換上 Team Power 540 Cup Racer摩打, 21T配 61T ; 部車行走時卡卡聲;但後波就好暢順
AMAT 發表於 2018-10-22 12:50:05 | 顯示全部樓層
你影張相嚟睇下,CLOSE UP睇下你波箱果o的有冇搞錯O野,又或者駁錯O的乜。
chacha 發表於 2018-10-22 16:31:03 來自手機 | 顯示全部樓層
會唔會係波箱蓋裝得唔平均?
 樓主| EDGUY 發表於 2018-10-23 00:33:24 來自手機 | 顯示全部樓層
??
 樓主| EDGUY 發表於 2018-10-23 00:36:21 來自手機 | 顯示全部樓層
??
 樓主| EDGUY 發表於 2018-10-23 00:45:37 來自手機 | 顯示全部樓層
會唔會系此摩打,不配合齒比??
紅色的馬莎 發表於 2018-10-23 17:48:19 | 顯示全部樓層
師兄,摩打齒係原裝Tamiya ? ?
 樓主| EDGUY 發表於 2018-10-23 18:19:06 | 顯示全部樓層
Team Power 540 Cup Racer摩打, 摩打齒21T 配 61T
紅色的馬莎 發表於 2018-10-23 18:33:37 | 顯示全部樓層
EDGUY 發表於 2018-10-23 18:19
Team Power 540 Cup Racer摩打, 摩打齒21T 配 61T

師兄,我係問你用個粒魔打齒,係唔係原裝雙星? ?
因為睇個樣唔似,似係普通48p,
TT01要用原裝,唔係一定掃.

樓主| EDGUY 發表於 2018-10-23 18:36:40 | 顯示全部樓層
係原裝雙星21T
紅色的馬莎 發表於 2018-10-23 18:44:00 | 顯示全部樓層

因為睇個樣唔似,似係普通48p

Gear 01.jpg
Gear 02.jpg
 樓主| EDGUY 發表於 2018-10-23 19:00:50 | 顯示全部樓層
系創昇個老闆配給我的???
feihome1 發表於 2018-10-23 22:05:07 | 顯示全部樓層
呢隻係option加硬齒,係好嘢來!
https://www.tamiya.com/japan/products/54577/index.html
 樓主| EDGUY 發表於 2018-10-24 13:38:37 | 顯示全部樓層
CHING 有什麼好建議??
rk2 發表於 2018-10-24 15:27:42 | 顯示全部樓層
feihome1 發表於 2018-10-23 22:05
呢隻係option加硬齒,係好嘢來!
https://www.tamiya.com/japan/products/54577/index.html

單看顏色 ,OP 似係銅料,( 較重)而普通的雙星齒,係鋁(較輕)。因此 OP 會較耐用亦是合理。
rk2 發表於 2018-10-24 15:31:42 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2018-10-24 15:27
單看顏色 ,OP 似係銅料,( 較重)而普通的雙星齒,係鋁(較輕)。因此 OP 會較耐用亦是合理。
...

睇番條link,原來 OP 是: 06 MODULE HARD COATED ALUMINUM PINION GEAR (21T)
有無搞錯,其實是鋁料電了硬陽。。。。。。顏色真係唔似囉。
jason_asat 發表於 2018-10-27 22:57:55 來自手機 | 顯示全部樓層
好似吾係喎 06 齒吾係咁喎,你個齒似48p
duckduck 發表於 2018-10-28 08:47:57 來自手機 | 顯示全部樓層
https://www.technobotsonline.com/gear-size-calculator.html
duckduck 發表於 2018-10-28 08:48:55 來自手機 | 顯示全部樓層
e 個gear calculator 比到mod 同 pitch 嘅參考數據
 樓主| EDGUY 發表於 2018-10-29 08:58:14 | 顯示全部樓層
唔太明白