RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 28576|回復: 65
收起左側

[開箱報告]Flysky Noble NB4

樓主| AMAT 發表於 2018-10-6 05:19:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

今日收到嘅新玩具~
會盡快開箱做報告,大家密切期待。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-6 05:30:28 | 顯示全部樓層

再俾小小支控個樣大家睇......

可以咁講,佢網上面宣傳張圖真係好唔得,好SHOW唔到支控個優點。
真係攞上手,同佢地以前啲槍控,係兩個層次嚟。
我有用過佢地兩支,仲有一支GT5係手,呢一支NB4係真係做得靚好,夾口靚仔,冇花,好多鋁合金,結實感強,呔感好!
係真係估佢唔到!

我呢兩日會試試佢,再拍片,希望星期一二可以有片同大家分享~

大家真係要密初留意~

hungWongbeyond 發表於 2018-10-6 05:58:02 來自手機 | 顯示全部樓層
好型靚仔
hungWongbeyond 發表於 2018-10-6 05:58:35 來自手機 | 顯示全部樓層
等待你的測試報告
lsm 發表於 2018-10-6 09:48:08 | 顯示全部樓層
外型不錯,不知可否對應舊款接收?
rk2 發表於 2018-10-6 11:05:48 來自手機 | 顯示全部樓層
支控個底座原來是附加電池座。手柄內也是放电池的。不用接上底座也可以使用。不過唔用底座,唔知個重心會有乜嘢影響。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-6 12:01:10 來自手機 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2018-10-6 11:05
支控個底座原來是附加電池座。手柄內也是放电池的。不用接上底座也可以使用。不過唔用底座,唔知個重心會有 ...

冇錯,支控冇輕飄飄,好有質量,重心唔錯。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-6 12:01:59 來自手機 | 顯示全部樓層
lsm 發表於 2018-10-6 09:48
外型不錯,不知可否對應舊款接收?

有機會太舊用唔到,仲搵緊詳細介紹。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-6 12:14:28 來自手機 | 顯示全部樓層
Flysky話暫時只對應跟槍個接收,佢地會再俾資料我。
cyhohk1 發表於 2018-10-7 22:30:47 | 顯示全部樓層
小弟朋友在富斯做産品测试的,新控是不支持舊接收,而新接收还没定价.不过說真的手感比以前的好.
tophand88999 發表於 2018-10-8 00:33:09 | 顯示全部樓層
人仔 1100
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-8 11:21:27 | 顯示全部樓層
新接收係第AFHDS 三代。
之前果O的都係AFHDS 2A代,所以係唔支援.......

但暫時未有接收散賣果下比較麻煩。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-8 11:49:39 | 顯示全部樓層
據FLYSKY方面講,AFHDS 2A係泛用性,即係乜都用,所以飛機同車控都係用佢。
但係AFHDS 3就係比車用,專係為快而設計。

但係快幾多呢?未有資料俾到,只係知穩定度高O的。
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-8 11:59:22 | 顯示全部樓層
https://drive.google.com/file/d/ ... 5k/view?usp=sharing

有說明書俾大家神交一下。

官網都搵唔到,要問先冇......
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-8 12:06:04 | 顯示全部樓層

搵到資料講喇,速度冇講有冇快到,但應該可以好似FUTABA i-BUS咁,睇到晒啲SERVO同電變O既資料,然後做SETTING。
lsm 發表於 2018-10-8 15:11:01 來自手機 | 顯示全部樓層
謝謝 AMAT 師兄
neoz 發表於 2018-10-9 12:01:52 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-10-8 11:59
https://drive.google.com/file/d/1dMDsu5cGqfJ340nz06WLMyhdo4k3uF5k/view?usp=sharing

有說明書俾大家神 ...

AMAT, Flysky 官網一早已有 NB4 說明書 download http://gb.flysky-cn.com/download.html
但我覺得NB4最好加返支援 AFHDS 2A,起碼有平接收玩。同埋人仔 1100... 呢個價我不如買二手MT4s/MT44。

樓主| AMAT 發表於 2018-10-9 15:37:59 | 顯示全部樓層
neoz 發表於 2018-10-9 12:01
AMAT, Flysky 官網一早已有 NB4 說明書 download //gb.flysky-cn.com/download.html
但我覺得NB4最 ...

兩支都唔同級數。

NB4係接近EX1果類級數嚟。

MT44有冇TOUCH SCREEN?有冇咁多O野睇?有冇得UPDATE?有冇i-BUS?

當然,你話佢係國內控唔值錢O既,冇二手市場O既,唔出奇,不過以用嚟講唔係咁差。
有一手唔用要用二手,咁呢個就係個人選擇嚟。
國內牌子O既控,基本上國內出就已經係原罪嚟,幾多錢都唔係重點,就算佢有幾好。
要等有外國勁車手用喇,贏過車喇,咁大家先會話好O野嚟。
等同如當日O既HOBBYWING......果時大家都會話,不如買LRP,買NOSRAM......初初邊個會諗買HOBBYWING,買SPEEDPASSION都唔買佢啦~

佢個接收理論上係2A功能再上去,但點解用唔返2A.....呢個就要問返FLYSKY。

sohojelly 發表於 2018-10-11 18:13:24 | 顯示全部樓層
師兄有冇測試報告? 有冇jam机情況?
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-11 20:51:19 | 顯示全部樓層
sohojelly 發表於 2018-10-11 18:13
師兄有冇測試報告? 有冇jam机情況?

會再有測試,至於JAM機,佢之前果O的都冇JAM機啦。