RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 17034|回復: 31
收起左側

[賽事分享:] 2019 遙控工房新春盃

樓主| AMAT 發表於 2018-9-24 16:44:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

2019 遙控工房新春盃

日期: 2019年2月17日(星期日)
地點: TRC遙控車場
主辦: 遙控工房 RC Evolution
贊助: 鍵全模型,Usukani,RCMart, 偉高模型, 3Racing, ISDT, SkyRC, Intelligent CAD/CAM Technology Ltd., Xpress, Yeah Racing, Phineas 3DP, Factory Pro RC, 創昇模型, 遙控模型月刊, Team Powers, Solaris Racing Products, Tom Racing Circuit, Team Special, JK NET Web Hosting(不斷更新, 排名不分先後)

遙控工房 RC Evolution 於2000年成立,於2020年將會踏入第二十周年。為慶祝邁入二十周年,並希望可以推廣香港遙控玩意品牌,我們會於2019年及2020年舉辦比賽。2019年2月17日將會舉行第一個活動"遙控工房新春盃",希望和各位歡度新年。

除比賽外,屆時將會有新春有獎活動,獎品由各大贊助商提供,希望大家玩車之餘,仲可以滿載而歸。

比賽項目:
二驅17.5T M車賽
四驅13.5T M車賽
四驅貨櫃車頭賽學界四驅TOURING賽
FUN FUN大轆車賽

各項賽例:
二驅17.5T M車賽
- 車架:可使用任何品牌二驅M車架,與及Conversion kit車架,可用前驅或後驅,但不包括自行由四驅改成二驅車架
  包括:ABC Gambado, Tamiya M01/02/03/04/05/06/07, Topracing Sabre FD Mini, Xpress Xpresso K1/M1, 3Racing MG Evo Mini, MTS conversion kit
- 車殼:可使用任何品牌M車款殼,但不包括TOURING款,Q版或具有大風翼之款式 (但可以使用蟲殼),車殼必須要上色,前後有車燈貼紙及車窗部份需透明或半透明
- 車距:239, 225或210其一
- 摩打:17.5T (限最高2800KV),即場檢查落MARKING
- 齒比:不限
- 電池:可以使用HV電及SHORTY,最高電壓8.44V (落場前檢查),限用硬殼電,SHORTY可以使用
- 電變:不可以使用TURBO,限原裝電變電容
- 車重:最低1200g (連電池車殼車呔及SENSOR)

四驅13.5T M車賽
- 車架:可使用任何品牌四驅M車架,包括CONVERSION KIT M車架。(自行製作車架除外)
  包括:ABC Genetic, Atomic VM-II, HPI Cup Racer, MTS 4WD Mini, Tamiya TA05 M-Four, Topracing Sabre mini 4WD, Xpress MRR/MRR2/XM1S/XM1, 3RACING M4,  Carten M210, MTS conversion kit
- 車殼:可使用任何品牌M車款殼,車殼必須要上色,前後有車燈貼紙及車窗部份需透明或半透明
- 車距:可以239, 225或210其一
- 摩打:13.5T (限最高3500KV),即場檢查落MARKING
- 電池:可以使用HV電及SHORTY,最高電壓8.44V (落場前檢查),限用硬殼電,SHORTY可以使用
- 電變:可以使用TURBO,限原裝電變電容
- 車重:最低1200g (連電池車殼車呔及SENSOR)

四驅貨櫃車頭賽
- 車架:不限車架,但必須為四輪驅動 (使用膠兜車架賽員會另設三甲獎項)
- 車殼:限殼(必須為田宮,Yokomo,ABC,Bittydesign及Mon-Tech品牌),所有原裝配件必須安裝,但不可以落風翼,車殼必須要上色,前後有車燈貼紙及車窗部份需透明或半透明
- 摩打:最高13.5T (限最高3500KV),即場檢查落MARKING
- 電池:不限
- 車呔:不限 (任何24mm Touring車用車呔或田宮TT01貨櫃車用呔)
- 車重:最低1350g (連電池車殼車呔及SENSOR)

學界四驅TOURING賽
- 車架:不限車架,但必須為四輪驅動
- 車殼:190MM兩門或四門車款車殼
- 摩打:最高13.5T (限最高3500KV),即場檢查落MARKING
- 電池:不限
- 車呔:不限 (任何24mm Touring車用車呔)
- 車重:最低1350g (連電池車殼車呔及SENSOR)

FUN FUN大轆車賽
- 車架:田宮WR-02(各款),GF-01(各款), G6-01(各款),CW-01,車架必須為原裝膠車架,其餘改裝不限
- 車殼:原裝田宮殼,軟殼硬殼均可
- 摩打:即場派發540摩打
- 齒比:可使用最大20T摩打齒,CW-01限10T摩打齒
- 電池:7.2V Ni-MH或7.4V Li-PO
- 電變:不限
- 車呔:款式不限,但限直徑(稍後公布)
- 車重:不限
- 可以個人或團體形式參賽,每場更可以不同車手操控,唯團體上限人數為3人
- 不可以將4WD改成2WD使用

比賽規則 :
- 各組有2次Control Practice,每次3分鐘,以最快圈速作初賽起步名次
- 初賽各組有3次,每次5分鐘,以最佳兩次計分進入決賽排位
- 決賽A組有3次,每次5分鐘,以最佳兩次合計分計算總成績。其餘組別有1次,每次5分鐘
- 如決賽分數相同,則會以最快時間計算名次
- 賽員在比賽進行中蓄意向其他車碰撞或作出不君子行為, 大會按嚴重性作出口頭 STOP & GO 懲罰, 再犯者大會有權取消其比賽最好之成績
- 如撞及前車後賽員需即時停下等待被撞者繼續行駛過後方可重新起動
- 比賽時發現賽員偷步者,賽事會重新起步開始
- 初賽及決賽時落後領先一圈之車輛必需讓領先車輛先行
- 所有參賽車輛必需在進行比賽前通過檢驗合格,其成績方被取錄,否則其成績將被取消
- 參加單項或多項賽事,各賽員於每場比賽結束後,需立即將車輛交到驗車處,及前往指定執車位至幫忙執車 (可請朋友代替),違例者將被取消最好成績
- 一切賽果以大會電腦成績為準, 不得異議
- 因應天氣,時間及參賽人數,大會有權更改賽事回合,不得異議
- 如因天氣影響需要終止賽事,名次將會以當時最佳成績作計算

M車組報名費用:
一組 $230 (包含 Control車呔一套)
兩組 $450 (包含 Control車呔兩套)

使用香港品牌車架(包括3Racing, Topracing及Xpress)
一組 $180 (包含 Control車呔一套)
兩組 $350 (包含 Control車呔兩套)

貨櫃車組報名費用:
$120

學生四驅TOURING組
$80
只限小學及中學生參加,屆時請出示學生証(中學生)
如需要AMB請事先聯系

大轆車組
$100 (包含Control摩打一個)
為鼓勵學生參與,以學校形式或親子形式參與團隊,報名費減$30
所有團體將會以混合形式作賽,唯於最後計分,除OVERALL冠亞季軍,學生組會另設名次
學生組只限本港全日制中小學生參加,並必須全隊人均為學生。大專學生只會以一般團隊作計算

團隊只限FUN FUN大轆車組,其他組別只限個人形式參加。

首兩組別均可以多購買一套Control車呔,但數量有限,先購先得。

報名申請:請按此
報名費可現場付款。
亦可於鍵全模型直接報名及交報名費用。(屆時請出示收據)

比賽時間:
- 由早上八時半開始車手可以進入場地。- 九時半開始檢查摩打,收取報名費及派發CONTROL TIRE
- 預計十時半開始正式比賽

樓主| AMAT 發表於 2018-9-24 16:45:28 | 顯示全部樓層
除咗以上三項賽事,我地都諗緊可能搞多一個,但未諗到搞乜.......
我地會俾大家提議下~
HighLamb 發表於 2018-9-24 22:26:30 | 顯示全部樓層

搞三輪車比賽,呢一排都算係大熱,親個熱潮還在。
我見日本仔搞三輪車比賽,除在鬥快外,重會有外型創意比賽 (就好似 紅牛 搞 "人力飛機" 一類)

akibabull 發表於 2018-11-22 14:29:04 | 顯示全部樓層
有關,  二驅17.5T M車賽
- 車殼:可使用任何品牌M車款殼,但不包括TOURING款,Q版或具有大風翼之款式

請問附圖的可以參賽嗎?
Xpress

登錄/註冊後可看大圖

Team C 210mm

登錄/註冊後可看大圖

RCon {banned}

登錄/註冊後可看大圖

請回覆
adonis 發表於 2018-12-8 21:20:03 來自手機 | 顯示全部樓層
請問用各項比賽 用什麼牌子呔、 什麼度數
 樓主| AMAT 發表於 2018-12-25 19:34:05 | 顯示全部樓層
adonis 發表於 2018-12-8 21:20
請問用各項比賽 用什麼牌子呔、 什麼度數

拖頭組不限,2驅及4驅M車因應當時天氣再同供應商決定,暫時未有公布。
 樓主| AMAT 發表於 2018-12-25 19:49:12 | 顯示全部樓層
關於親子組果到,有人問話如果想玩,但又未有小朋友,得老婆或女朋友玩唔玩得。

如果你想同女朋友或老婆夾一組,我地係可以接受O既,甚至其實你只係一個人嚟鬥,其實都係可以。
所以個OPTION係

學生組隊
父子/女或爸爸媽媽加小朋友一組
情侶組(男男都OK,但你要表現俾我地睇你地真係情侶)
獨男組
不過果O的話我同寵物一組果O的就唔OK

我地係會因應唔同組別,有一O的特別O既獎品俾呢一組。
例如係最合拍組合,即係輪流鬥都好好成績。
最佳外觀獎等等。

總之就希望大家鬥得開心!

有啲乜奬品我會大約會係比賽前一星期左右公布~

樓主| AMAT 發表於 2018-12-25 22:45:56 | 顯示全部樓層
akibabull 發表於 2018-11-22 14:29
有關,  二驅17.5T M車賽
- 車殼:可使用任何品牌M車款殼,但不包括TOURING款,Q版或具有大風翼之款式

三款都唔可以用係二驅M車到~
只可以用係四驅M車到。

樓主| AMAT 發表於 2019-1-3 01:41:50 | 顯示全部樓層
第一次贊助獎品速報,兩件重磅奬品

第一份,FUN FUN大轆車組學生團隊頭三名,由香港智誠科技送出O既Solidworks Education Program一年License。冠亞季軍團隊各有一份。
Solidworks Education Program唔同於一般Student License, 軟件不單止可以用到Solidworks最高規格版本功能,另外包埋晒Solidworks大部份Plug in,仲可以輸出檔案作3D打印用。

Solidworks Education Program詳情
https://www.solidworks.com/media/solidworks-education

智誠科技詳情
http://www.ict.com.hk/

第二份,FUN FUN大轆車組總冠軍(即係唔理你咩團隊),由Phineas 3DP送出Phineas 3DP 150一部!
Phineas 3DP係香港人原創品牌,以開源結構設計基礎,經過不斷改良下誕生出嚟。除咗價錢合理,工作穩定性高,仲有相當好O既售後。如果想設計自己遙控車零件作為測試甚至真實使用,都係相當可靠O既幫手!

呢部"仔"唔駛學生先有,無論係親子組隊,單人匹馬一隊,只要參加大轆車組,贏到第一名,就係你!

有關Phineas 3DP資訊
https://www.facebook.com/Phineas3DP/

我開始有啲驚驚地,如果下年20周年再搞,會唔會有啲咁勁O既獎品......
gtimax 發表於 2019-1-4 11:48:49 | 顯示全部樓層
二驅17.5T M車賽,
what kind of control tires?
 樓主| AMAT 發表於 2019-1-4 22:30:22 | 顯示全部樓層
gtimax 發表於 2019-1-4 11:48
二驅17.5T M車賽,
what kind of control tires?

賽前兩星期會公布。
gtimax 發表於 2019-1-6 00:08:33 | 顯示全部樓層
2wd 17.5
"具有大風翼之款式"
好難介定啁???
不如須像真殼及不可使用尾亦好嗎?
 樓主| AMAT 發表於 2019-1-13 01:47:42 | 顯示全部樓層
gtimax 發表於 2019-1-6 00:08
2wd 17.5
"具有大風翼之款式"
好難介定啁???

如果驚唔知用唔用得,可以先問一問我地。

基本上如果係一隻好似TOURING車咁 O既定風翼,係2驅到都唔用得。
又或者好似3RACING俾M車用果個CIVIC咁 O既定風翼,2驅到都唔得。
最安全當然係用田宮殼或ABC殼。

不過田宮都有一隻唔用得,就係JCW MINI。

四驅就乜款都用得,你落到去便可。

樓主| AMAT 發表於 2019-1-13 01:59:23 | 顯示全部樓層
關於大轆車賽問答:

1. 比賽形式為何?
答: 基本上同一般遙控車比賽一樣,跑圈,鬥快,鬥多圈,但我地會加入障礙物俾大轆車行。我地唔需要架車抬頭嚟行,所以大家只要諗點樣行得快便可,但摩打會係大會派,齒比限用原裝最高可以齒比,所有波箱內齒都必須原裝。

2. 使用甚麼輪胎?
答: 原裝跟咩呔,就用咩呔。

3. 可否使用非田宮零件?
答: 只需要車架係原裝膠車架,齒係原裝,呔係原裝呔,車殼係原裝款殼,其他配件,包括臂,油壓,彈弓,萬向,六角,電變等都可以用非原裝。

4. 如果學生參加,但冇AMB圈速接收器,咁點?
答: 請盡早通知我地幫你安排,但只限學生組。

樓主| AMAT 發表於 2019-1-13 02:15:15 | 顯示全部樓層
關於2驅M車賽問答

1. 咩殼用得?
基本上,只要冇大尾翼都可以用,所以大部份田宮殼(除JCW MINI),ABC殼都可以用。BLITZ部份殼有大定風翼,果O的唔用得。3RACING M車用CIVIC有大定風翼,都唔用得。但係如果你拆咗啲風翼嚟用,基本上係可以。田宮有部份M車殼,係寫1/12,都可以用,只要唔係TOURING款(S13同RX7都唔係TOURING)。M車用虫殼可以用,但係K CAR款唔可以用。如果到時見到有人用,我地有權叫佢即時拆尾翼或換殼先可以鬥。驚住唔用得可以先俾你想用咩乜O既款式我地望一望我地話你知。

2. 用咩呔?
我地無論四驅或二驅M車,都會用SOLARIS O既呔。至於邊一個度數,因為想視乎當時天氣決定,所以好難答實你係邊一個度數。

3. 田宮M車比唔比用副廠快齒?
俾用。

4. 可否加電容?
必須只可以用原裝電變跟O既電容,外加任何電容落去都係唔可以。
pdaman 發表於 2019-1-15 13:05:39 | 顯示全部樓層

想問一下, 電變插電可唔可以用香蕉插直插? 定係要經用T頭之類插頭接? 另外如果玩兩group, 係唔係可以共用同一個AMB?
 樓主| AMAT 發表於 2019-1-16 13:14:45 | 顯示全部樓層
pdaman 發表於 2019-1-15 13:05
想問一下, 電變插電可唔可以用香蕉插直插? 定係要經用T頭之類插頭接? 另外如果玩兩group, 係唔係可以共用同 ...

電變你想點駁係你自己話事,冇話一定要用咩插,包括大轆車。只要你到時唔好搞到燒咗就OK~

玩兩組可以用同一個AMB,冇乜問題。
hp0369 發表於 2019-1-28 13:17:31 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2019-1-13 01:59
關於大轆車賽問答:

1. 比賽形式為何?

請問"齒係原裝",係咪一定再用原裝跟車果款?如跟車係18齒,可否用其他品牌的18齒?定係一定要原廠的18齒?
 樓主| AMAT 發表於 2019-1-29 20:40:31 | 顯示全部樓層
hp0369 發表於 2019-1-28 13:17
請問"齒係原裝",係咪一定再用原裝跟車果款?如跟車係18齒,可否用其他品牌的18齒?定係一定要原廠的18齒 ...

只要係同pitch數,同齒數,唔同品牌冇問題。
 樓主| AMAT 發表於 2019-1-29 20:42:17 | 顯示全部樓層
如果大家報名俾報名費,可以去鍵全模型到先俾錢。
咁到果日就可以好開心咁比賽喇~