RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3768|回復: 8
收起左側

Tamiya Tug Boat 遙控壞了

樓主| Chip1 發表於 2018-8-31 10:38:35 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我的 Tamiya Tug Boat 遙控壞了,入電冇著燈,所以試不到接收有冇壞。有冇辦法整到?還是整套遙控接收換咗佢?
nteast 發表於 2018-8-31 12:16:38 | 顯示全部樓層
拆開個遥控睇吓有冇斷電線....
 樓主| Chip1 發表於 2018-8-31 14:40:06 來自手機 | 顯示全部樓層
沒有。但拆了船裡面塊板立痴痴的,可能已經壞了。
ROVER123 發表於 2018-9-3 13:43:21 | 顯示全部樓層
唔..同我之前果部拖船搖控款式一樣呢!AM40MZ?接收加左防水臘好醜怪,由於係一體化電子版,要換都好麻煩,亦應冇再出了!現在大都用FM2.4HZ了!會好控呢!
ROVER123 發表於 2018-9-3 13:53:23 | 顯示全部樓層
我之前遇到一位年青人玩都係細型既,牌子係恆龍,用2.4HZ控好好多!佢話係淘寶買300多喎!咁抵玩我都試搵都唔見有?
 樓主| Chip1 發表於 2018-9-3 22:51:52 來自手機 | 顯示全部樓層
我見過隻恆龍,同雙星果隻係完全一様的。
86j 發表於 2018-9-6 16:35:53 | 顯示全部樓層
人新電無燈着,先用萬用表睇睇電壓是否正確,有可能電池無電!電池 ok 的話,就拆開個膠穀,將開關制兩端用金屬工具短路,試試是否開關制壞了。塊電路板好少機會壞的,多數是個開關制。

86j 發表於 2018-9-6 16:40:58 | 顯示全部樓層
Chip1 發表於 2018-8-31 14:40
沒有。但拆了船裡面塊板立痴痴的,可能已經壞了。

船塊板黐立立係做咗防水
ROVER123 發表於 2018-9-19 11:01:04 | 顯示全部樓層
Chip1 發表於 2018-9-3 22:51
我見過隻恆龍,同雙星果隻係完全一様的。

哦!原來要用『恆龍消防船』就搵到喇!

建議都係買過部實際D!

主要用FM 2.4 好控同無咁易被其他人幹擾,安全好多!