RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3195|回復: 7
收起左側

ETS改例唔俾用輕殼

樓主| AMAT 發表於 2018-8-11 00:32:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
https://www.facebook.com/rcevo00 ... =page_post_reaction

話說因為太多人用輕殼,然後就求其白色一舊嚟鬥車,結果大會宜家改例唔俾用輕殼,每個殼要至少90g重,等啲人唔好用啲一撞就爛晒加就咁白雪雪嚟鬥車O既殼,希望可以車場上多啲啲車花。

暫時就係ETS話修例,其他會唔會就未知。但事實近年真係好多懶鬼白色殼,連啲頂級車手都係咁。初時以為只係試車用,最後反而比賽用。

不過,係唔係人人識噴花,又或者人人有錢俾人噴花下,係咪咁就多啲人噴返花呢?咁就真係要睇下喇~
hing830 發表於 2018-8-11 16:19:29 | 顯示全部樓層
我自已其實好想自已試下噴殼,但家中要有固定位置安置抽風,風泵,其它周邊油,因沒有空間,就只有簡單白色,還要出後樓梯噴,等散了味先放入騎樓等乾,其他師兄會點噴殼?
sean2013 發表於 2018-8-11 16:40:36 | 顯示全部樓層
原來係有例,做到D殼0.7薄過福崗,一射就穿,薄過紙不知所謂,然後D車手又扮晒野話好跑,以前的就不好跑,多....
chacha 發表於 2018-8-11 21:00:27 來自手機 | 顯示全部樓層
原來我係高層次D,起碼有兩個色^^~
1BM 發表於 2018-8-11 21:38:58 | 顯示全部樓層
應該要改啦 , 我鬥車咁耐以來 , 從未試過用一隻色求其噴一噴咁核突 , 白色單色殼 粉腸咩
rk2 發表於 2018-8-11 23:09:59 來自手機 | 顯示全部樓層
我又覺得厚料/薄料同單色/拉花是兩件事来的。
1BM 發表於 2018-8-13 16:15:39 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2018-8-11 23:09
我又覺得厚料/薄料同單色/拉花是兩件事来的。

無錯 , 但系太多採用單調的淨色車殼參賽 , 無疑會令車殼外觀上的觀賞值大打折扣 , 大家為求減輕車殼重量 , 求求其其薄薄嘖一浸單色 , 似咩
sean2013 發表於 2018-8-14 11:19:28 | 顯示全部樓層

個殼薄薄嘖一層輕沙單色為了輕,但車架卻用鉛

明明易爛,行起上來風吹震動不絕卻話好好跑,根本是商業角度都賤格,原來仲有例配合易爛