RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4208|回復: 10
收起左側

請教:TRF 201 前軸改裝問題

樓主| mattlui1727 發表於 2018-8-8 22:27:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請教有玩過TRF 201既師兄,如何可以改裝前軸由啤呤變六角接合?感謝回覆!
rk2 發表於 2018-8-9 17:39:40 | 顯示全部樓層
唔知轉向杯可唔可以放得落 F103 GT 的前 upright. - Tamiya (#51229) F103GT T Parts (Upright) http://www.rcmart.com/tamiya-51229-f103gt-parts-upright-p-17844.html?cPath=595_744_888
若可以,就買埋 F103 GT 的前軸就可用六角接合了。
http://www.rcmart.com/3racing-f103gt10-alum-wheel-axle-p-19552.html?cPath=595_744_888
kimihotin 發表於 2018-8-9 18:31:56 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| mattlui1727 發表於 2018-8-9 18:33:33 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2018-8-9 17:39
唔知轉向杯可唔可以放得落 F103 GT 的前 upright. - Tamiya (#51229) F103GT T Parts (Upright) //ww ...

我研究一下,感謝師兄回覆意見
 樓主| mattlui1727 發表於 2018-8-9 18:35:03 | 顯示全部樓層

感謝提供,我留意一下
kimihotin 發表於 2018-8-9 18:41:44 | 顯示全部樓層
vrhopuf 發表於 2018-8-9 22:17:07 來自手機 | 顯示全部樓層
我用亞蘇士B5轉向杯
 樓主| mattlui1727 發表於 2018-8-10 03:42:35 | 顯示全部樓層
vrhopuf 發表於 2018-8-9 22:17
我用亞蘇士B5轉向杯

感謝師兄提供!

本人未使用過, 但對GPM原理有點疑惑, 鎖轆絲帽不會轉, 壓向鈴才穩固, 這樣鈴又如何轉動, 絲帽有鬆鈴能轉但會產生磨擦及擺動.....

• <GPM原來有註明> : This item need used with GPM wheels and tires
sfdo 發表於 2018-8-14 23:17:13 | 顯示全部樓層
泉 發表於 2018-8-12 10:41
本人未使用過, 但對GPM原理有點疑惑, 鎖轆絲帽不會轉, 壓向鈴才穩固, 這樣鈴又如何轉動, 絲帽有鬆鈴能轉但 ...

我剛剛喺 F104W 轉向杯試過,諗住係鈴外則加多粒壓力 bearing 再收絲母,但轉向杯轆軸唔夠長。
改用 12mm六角其實都係希望能用通用前轆,如果用此改件又要用 GPM 專用轆,倒不如用返原裝專用轆好過。

樓主| mattlui1727 發表於 2018-8-15 13:28:51 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2018-8-14 23:17
我剛剛喺 F104W 轉向杯試過,諗住係鈴外則加多粒壓力 bearing 再收絲母,但轉向杯轆軸唔夠長。
改用 12mm ...

因爲原裝呔呤選擇極少,如果唔太貴想改左佢,初步睇過應該需要換:可以裝啤冷既轉向杯,軸