RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9178|回復: 17
收起左側

CC01 VS MF01X 邊架好?

樓主| sfdo 發表於 2018-7-11 09:48:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
用來跑街,間中跑賽道(水車),玩樂性質,唔會要求好快。
如果原裝車唔大改,只改 胎、彈簧,邊架會好走D / 耐用D?

註:
之前玩 DT02,除咗推頭同大細彎之外,本來都跑得下,但衰在膠件咬唔實螺絲,成日心掛掛會甩螺絲,放棄咗。

AMAT 發表於 2018-7-11 13:38:19 | 顯示全部樓層
以車架設計嚟講,應該就MF01X較好,因為佢個設計係比較接近TOURING,有啲似舊款TL01,所以行起上嚟會較穩定。
但係如果係一O的比較特別地形,佢就唔係咁得,因為車架係設計比較接近係平路或沙地。

CC01係平路穩定性上就冇咁有優勢,但係佢係偏向比較特別地形路面,例如多高低不平果隻,佢就較好。因為佢尾軸可以有扭動,唔係MF01X咁獨立懸掛。

睇下你行邊隻路面多嚟決定。

至於你話甩螺絲問題,膠件先至最咬得死螺絲。咬唔到只有兩個問題,一係就係啲膠件爆裂,一係就係本來就扭塌咗。
如果係咁驚,落螺絲膠落啲螺絲到就可以解決。
cs1 發表於 2018-7-11 14:13:13 | 顯示全部樓層

平路 MF01X ,

設計底架靚就MF01X,

CC-01.沙灘砂石地慢爬尾底架扭曲性好 .

玩樂性及中軸擺位給力像真度好就CC-01.

樓主| sfdo 發表於 2018-7-11 19:12:00 | 顯示全部樓層

DT02 新砌時,前後臂螺絲已唔係好咬得死。跑返幾轉天水圍/JV (極少跑 Off road) 油壓座螺絲就成日易鬆。件冇爆...
睇樣我鐘意 CC01 多D,原裝車有油壓,不過 MF01X 轉動簡單D又輕D會慳電D,但原裝車非油壓... 難揀
rockn 發表於 2018-7-11 20:59:05 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2018-7-11 19:12
DT02 新砌時,前後臂螺絲已唔係好咬得死。跑返幾轉天水圍/JV (極少跑 Off road) 油壓座螺絲就成日易鬆。件 ...

cc01百變神車,來緊會出D90版cc01
AMAT 發表於 2018-7-12 10:57:37 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2018-7-11 19:12
DT02 新砌時,前後臂螺絲已唔係好咬得死。跑返幾轉天水圍/JV (極少跑 Off road) 油壓座螺絲就成日易鬆。件 ...

上螺絲膠囉。
 樓主| sfdo 發表於 2018-7-12 13:08:56 | 顯示全部樓層

以前玩試過 (DT02/RM01)。膠件用螺絲膠會越用越整闊個螺絲窿,變得越唔咬螺絲...

cs1 發表於 2018-7-12 15:48:51 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2018-7-12 13:08
以前玩試過 (DT02/RM01)。膠件用螺絲膠會越用越整闊個螺絲窿,變得越唔咬螺絲...

上縲絲不用上十足,九成力上入件,再回1/3或1/4圈係最合適。

比利羊C兄早前影片中好似有提及
 樓主| sfdo 發表於 2018-7-17 23:03:48 | 顯示全部樓層
最後揀咗 CC01,因為貪新鮮想試玩前搖臂+尾膽嘅 4WD車。
同 GS01 比,行車較嘈,雖然已改 bearing ,但唔及 GS01咁順。(波箱螺絲扭緊後再反扭 1/4圈)
----
缺點:
轉向件好多虛位...
尾膽連接桿太軟,易甩骹。就算唔甩骹,尾膽容易過度扭,令尾油壓容易甩件。
強度遠遠不及 GS01。
----
GS01 係好車,可借無得改差速,平路轉彎勁吃力,要用 CC01 "互補不足"。

樓主| sfdo 發表於 2018-7-20 19:51:20 | 顯示全部樓層
CC01 玩咗3排電都唔夠,甩件甩過無數次
只玩街,用有刷23T(未 full 雞),轉向波頭經常甩骹,最離譜係推桿都扯甩。(有 set 好 servo EPA)
甩件甩到怕!
結論係呢架車唔係好適合跑街,只適合慢遊街或跑平路。
註:依家用螺絲批拆開前波箱,只係揸批芯唔駛揸手柄都扭得開...都怕玩玩下波箱會散開
cs1 發表於 2018-7-20 20:28:28 | 顯示全部樓層
註:依家用螺絲批拆開前波箱,只係揸批芯唔駛揸手柄都扭得開...都怕玩玩下波箱會散開

>>>有冇咁化學呀??我申請禁區紙入長沙掟晒灣極速行駛都係

中軸粒基米離位,前後二次5排LIPO.

樓主| sfdo 發表於 2018-7-21 08:57:25 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2018-7-20 20:28

>>>有冇咁化學呀 ...

你就好想問你用邊隻鋰電?(圓電?幾多 mAh?)
------
最後喺波頭連接膠內則邊沿茶D混合膠等佢乾,令佢啪得實D,膠同推桿之間痴死佢。
行屋邨舊款玻璃磚地面(都幾 dun ) ,2/3雞(未敢 full雞)都冇甩野。

------
車頭重尾輕,轉彎太靈,又容易 fing 尾,慢車就好玩,快車就難D控制...

cs1 發表於 2018-7-21 09:41:14 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2018-7-21 08:57
你就好想問你用邊隻鋰電?(圓電?幾多 mAh?)
------
最後喺波頭連接膠內則茶D混合膠,令佢啪得實D,膠 ...

只係格氏 ACE 4000mah 30A, 方電。

摩打白朱540,電變原裝跟埋,

响沙灘旁邊冇人放cc01幾好玩架

cs1 發表於 2018-7-21 09:52:33 | 顯示全部樓層
Tamiya CC-01 Toyota FJ Cruiser on a Sunny Day with Snow Tracks

https://www.youtube.com/watch?v=qrsCI9x5sEg

好特别呀,
cs1 發表於 2018-7-21 13:29:07 | 顯示全部樓層
Vikingtreffet 2014 - Norway Offroad - Toyota FJ Cruiser

https://www.youtube.com/watch?v=RuuhIxUhBvY
 樓主| sfdo 發表於 2018-7-21 20:10:22 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2018-7-21 09:41
只係格氏 ACE 4000mah 30A, 方電。

摩打白朱540,電變原裝跟埋,

想問用此電,底盤電池位需要打磨嗎?
------
我用 Yeah Racing 23T ,16齒,原裝 RALLY胎,摩打有D熱而不算太辣手,感覺剛剛好。

cs1 發表於 2018-7-21 21:05:29 | 顯示全部樓層
想問用此電,底盤電池位需要打磨嗎?

>>>>格氏 4000mah 30A 7.4v 田宫 1/10,好多款 M-05 / cc-01, wt-02.

tt-01,tt-02, wr-02, DT-02,..... 大多合用,係要包簿珍珠棉固定,不必改位。

可能5000mah 都剛剛可放入。

樓主| sfdo 發表於 2018-7-22 17:11:04 | 顯示全部樓層

之前易甩骹係因為地面有D紙皮石碎石,好易撞到尾膽甩骹。
其實如果地面冇大塊碎石,盡情 full 雞係 OK。
今次試過 full 雞, 快車(原裝呔)控掣轉向比DT02需要多D技巧。(轉向件有加介子減虛位、加像筋繩...)
原裝呔,隻 23T摩打 (16齒、無風扇)過 65C',好似熱咗D...
------
更新:用 Matrix 棉呔頭37尾35,車好定好好控。過彎快會翻車,稍就一就過彎都OK。