RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10373|回復: 42
收起左側

注意鋰電充電安全

樓主| AMAT 發表於 2018-5-30 12:42:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
傳聞擒日係車場發生O既火災,係因為鋰電池爆炸所引致(未敢完全証實)。由於呢件事,加上宜家天氣真係好熱,大家真係要再多加留意鋰電池充電安全問題,尤其是如果你平時係屋企充電,之前都有幾單新聞係屋企差電燒咗屋企。

宜家遙控車用O既電池,無量容量同C數都越嚟越高,萬一爆起上嚟所產生O既危險度,其實都更加高。

用咗鋰電防爆袋,雖然爆起上嚟個袋都可能會燒著下,但至少可以將傷害降低,同埋防爆袋有阻燃性質,至少都可以將損害降到最低。

大家真係記得留意。

http://kkchung.pixnet.net/blog/post/38818913-%E9%98%B2%E7%88%86%E8%A2%8B-%28%E9%8B%B0%E9%9B%BB%E8%A2%8B%29-%E5%80%8B%E4%BA%BA%E9%81%B8%E6%93%87%E3%80%82

tc3driver 發表於 2018-5-30 14:11:54 | 顯示全部樓層

以前NiCd電差過龍會熱,可以拔出攤凍,但現時的鋰電池如果差過龍會聽到啪一聲,之後如果拔出放埋一邊攤凍咁就死,因為幾分鐘內會大量出煙之後放煙花咁噴火,再吾理就變火球大爆,可以燒左成間屋,所以一定要有人在場睇實差電過程而且用埋防爆袋,一聽到差爆要立即拔出掉落水筒
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-30 14:27:59 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2018-5-30 14:11
以前NiCd電差過龍會熱,可以拔出攤凍,但現時的鋰電池如果差過龍會聽到啪一聲,之後如果拔出放埋一邊攤凍咁 ...

咁首先要每間房放個水桶.......

多謝經驗之談。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-30 14:38:55 | 顯示全部樓層
我唔知差過龍O既定義係乜,以我理解啲差電機應該係過某個V數就會停,同埋正常充電應該係跟C數,即係10C 5000MAH就用5A,30C就10A(應該係現時最大?),唔好唔夠C數用大電流差(但宜家見出面下下都話100C......)。
應該唔會差過龍?過龍V數唔對路會停呀?定係有人會用超過8.4(如7.4V)嚟SET呀?
Never-N 發表於 2018-5-30 14:49:45 | 顯示全部樓層
應該差個時放入袋先差?
tc3driver 發表於 2018-5-30 14:59:17 | 顯示全部樓層
差過龍係可能個差機有問題吾識停,又或者電池兩邊電壓差太多又無用Balace mode差(eg, 2s 電一邊3.6v,一邊3.1v ),如不是balance mode, 差機check不到電池幾時滿,可能以為未滿繼續差,一邊電會差過龍,另一邊可能未滿,又或者一邊係壞嘅,咁就吾識停會好危險

如果緊急,掉入厠所水箱或馬桶坐厠都好啦
tc3driver 發表於 2018-5-30 15:06:32 來自手機 | 顯示全部樓層
Never-N 發表於 2018-5-30 14:49
應該差個時放入袋先差?

係,萬一有事着火,如果無入袋係好難再用手拿起個電池,因為佢已經燒緊,最驚一行埋去就爆
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-30 15:27:35 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2018-5-30 15:06
係,萬一有事着火,如果無入袋係好難再用手拿起個電池,因為佢已經燒緊,最驚一行埋去就爆 ...

我都同意應該係咁做。

嚟緊我都要咁樣嚟差電。

但我又驚粒電放係袋入面會好熱......
HighLamb 發表於 2018-5-30 16:01:14 | 顯示全部樓層
我差電,會用個鐵罐(例如:曲奇餅罐/或者月餅罐)作為防火隔層,舊電會放入個鐵罐裡面差,當然要留意防止電線短路。
honest 發表於 2018-5-30 16:38:01 | 顯示全部樓層
年零前仲有糸粉嶺王罔山車場玩車,見糸控台貨柜樓梯位附近,有個裝 舊电池嘅桶,入面冇一千都幾佰舊各種电池,大多锂电,混合成一粒2尺高嘅大电池。日晒雨淋,危吾危險嘅呢?而家仲有冇呢?
nteast 發表於 2018-5-30 16:40:00 | 顯示全部樓層

早两個星期前我都差啲燒咗間屋,
好在救得快,
原因喺舊电已經有些漲,
仲继續义,屋企隻毛孩同老婆差啲嚇死,
勸大家舊电漲就要報銷唔好要啦..
Never-N 發表於 2018-5-30 17:27:01 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-5-30 15:27
我都同意應該係咁做。

嚟緊我都要咁樣嚟差電。

我都諗緊放入袋差會唔會散唔到熱,始終差緊都會發熱。只係無Ni電咁熱
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-30 17:35:41 | 顯示全部樓層
Never-N 發表於 2018-5-30 17:27
我都諗緊放入袋差會唔會散唔到熱,始終差緊都會發熱。只係無Ni電咁熱

我都有諗過。

有人話放月餅罐(梗係金屬果O的啦),都係一個OPTION嚟。
nde63h 發表於 2018-5-30 18:21:36 來自手機 | 顯示全部樓層
第一件事, 唔好買大陸電.
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-30 18:53:47 來自手機 | 顯示全部樓層
nde63h 發表於 2018-5-30 18:21
第一件事, 唔好買大陸電.

.其實唔好咁武斷先……

你連爆果舊電係乜電都未知。

另,基本上全世界90%鋰電都係由中國生產。
另一個有生產鋰電係日本,但佢地唔係做Li-ion電。
gos 發表於 2018-5-30 23:53:29 來自手機 | 顯示全部樓層
大廠電,五六佰元一排,咪又係中國制造
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-31 01:39:28 | 顯示全部樓層
gos 發表於 2018-5-30 23:53
大廠電,五六佰元一排,咪又係中國制造

根本就係.....遙控車各大牌子啲電,包括外國品牌,都係中國做。
簡單睇下啲手提電話,有邊間啲電唔係中國做,真係搵都搵唔到。
最後都只係用日本材料或中國材料。但生產都一定係中國。
GigaRacer 發表於 2018-5-31 01:55:24 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-5-29 23:27
我都同意應該係咁做。

嚟緊我都要咁樣嚟差電。

熱 = lower IR. 所以人們使用40amp to charge.
我用這裡存儲  

box

box

樓主| AMAT 發表於 2018-5-31 03:04:59 | 顯示全部樓層
GigaRacer 發表於 2018-5-31 01:55
熱 = lower IR.  所以人們使用40amp to charge.
我用這裡存儲

40A嚟差.....真係.....

我仲用緊5A嚟差....最多都係10A......
GigaRacer 發表於 2018-5-31 05:13:53 來自手機 | 顯示全部樓層
時代不同了。鬥stock, 電要爆,用icharger + discharge bank.  Cycle電用40amp discharge and 40amp charge. 平時練習就用15amp charge. 係有分別的。