RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[開箱報告]3Racing MG Evo

battle 發表於 2018-9-27 18:09:32 | 只看該作者
Marco明 發表於 2018-8-21 11:21
呢個係我而家係YMT玩既設定
頭Toe out 1.5度
頭尾camber 2度

c 兄個servo係隨意用抑或要用12KG才啱呢部車,因我用緊3KG要唔要換大些扭力?
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-27 22:14:49 | 只看該作者
battle 發表於 2018-9-27 17:09
成擔心機拆拆裝裝,跟影片攝了好多介子,較彈弓離地高及downstop機米,搶右明顯少咗,但jit左jit右攪唔掂 ...

如果想快O既,咪頭尾呔唔同,如頭用TP尾用SOLARIS,再加隻TOURING款車報。

有心機搞O既,搞一搞油壓,俾尾多小小O既上下郁動,改改CAMBER角或波頭加戒子。
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-27 22:15:18 | 只看該作者
battle 發表於 2018-9-27 18:09
c 兄個servo係隨意用抑或要用12KG才啱呢部車,因我用緊3KG要唔要換大些扭力?
...

點解要用到12KG?????
battle 發表於 2018-9-27 23:38:41 | 只看該作者
AMAT 發表於 2018-9-27 22:15
點解要用到12KG?????

我唔明白見樓上marco明師兄架車用power hd r12 servo,所以請教佢,如果係我米照跟去買囉,呢架車我裝裝拆拆已無哂主意,見邊個師兄有相貼出嚟我睇下同我架有乜唔同,儘量抄囉!
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-28 00:31:19 | 只看該作者
battle 發表於 2018-9-27 23:38
我唔明白見樓上marco明師兄架車用power hd r12 servo,所以請教佢,如果係我米照跟去買囉,呢架車我裝裝 ...

我用BLS451都係咁玩,唔覺要點樣12KG。
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-28 00:42:41 | 只看該作者
battle 發表於 2018-9-28 01:04:21 | 只看該作者
嘩嘩!bls451 都10.5 kg ,7舊水?仲有............要換 , 成千蚊無能力換。要等年尾雙糧 .
Marco明 發表於 2018-9-28 02:00:10 | 只看該作者
battle 發表於 2018-9-28 01:04
嘩嘩!bls451 都10.5 kg ,7舊水?仲有............要換 , 成千蚊無能力換。要等年尾雙糧 . ...

powerhd r12才260蚊......性價比很高
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-28 02:14:54 | 只看該作者
battle 發表於 2018-9-28 01:04
嘩嘩!bls451 都10.5 kg ,7舊水?仲有............要換 , 成千蚊無能力換。要等年尾雙糧 . ...

BLS451係N咁耐產物嚟.....
我買咗好多年O架喇。

你想買,方景車手係我地FACEBOOK二手區賣緊四隻,每隻350蚊~

樓主| AMAT 發表於 2018-9-28 02:16:38 | 只看該作者
Marco明 發表於 2018-9-28 02:00

咁如果價錢優惠咁咪試下囉~哈哈!

又或者可以考慮下買YEAH RACING果O的LOW PROFILE。
其實LOW PROFILE將係MG EVO到會更好。

我只係啲LOW PROFILE將晒落O的TOURING到,所以先焗住用BLS451。
battle 發表於 2018-9-28 07:52:20 | 只看該作者
Marco明 發表於 2018-9-28 02:00

明ching呢件性價比的確高--0.06秒,請問邊間買。
Marco明 發表於 2018-9-28 09:19:27 | 只看該作者
battle 發表於 2018-9-28 07:52

廣華街有售
tophand88999 發表於 2018-9-28 14:38:06 | 只看該作者
battle 發表於 2018-9-28 07:52

一般電變 BEC 輸出係 6V, 所以 係 0.07s , 呢隻 R12 唔知 耐唔耐用,呢個牌子,未用過,
佢D靚嘢又咩咩冠軍,平嘢唔知得唔得,所以心大心細

battle 發表於 2018-9-28 15:05:16 | 只看該作者
tophand88999 發表於 2018-9-28 14:38
一般電變 BEC 輸出係 6V, 所以 係 0.07s , 呢隻 R12 唔知 耐唔耐用,呢個牌子,未用過,
佢D靚嘢又咩咩冠 ...

自從見識過MG EVO 架車,醒覺RC嘅嘢肯定一分錢一分貨,5舊個車架會麻煩過8舊嘅車架好多,千幾蚊嘅車架會笑住嚟砌,power hd r12 呢個servo 不用研究0.06或0.07秒,如明師兄無記錯260蚊就一定係高性價比買得過,因為rc媽約3舊;至於耐唔耐用,你唔好用隻手同佢拗手瓜就一定耐用。( sorry 之前打錯bls-451,改正為power hd r12 )
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-28 16:12:35 | 只看該作者
battle 發表於 2018-9-28 15:05
自從見識過MG EVO 架車,醒覺RC嘅嘢肯定一分錢一分貨,5舊個車架會麻煩過8舊嘅車架好多,千幾蚊嘅車架會 ...

驚嘅可以試SAVOX O既,都價錢OK O既。
blanakuma 發表於 2018-10-16 13:37:36 | 只看該作者
請教:

請問 MG 原廠的牙差是50齒,內齒比幾多?若換上52齒,內齒比又是幾多?謝謝
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-16 16:24:36 | 只看該作者
blanakuma 發表於 2018-10-16 13:37
請教:

請問 MG 原廠的牙差是50齒,內齒比幾多?若換上52齒,內齒比又是幾多?謝謝 ...

原裝齒比2.0,改咗幾多唔清楚。
pdaman 發表於 2018-10-31 22:59:54 | 只看該作者
我想請教MG係唔係可以用到短電? 照計應該把左右電夾收入一個孔位, 但收入左之後放個短電落去都係唔啱位, 係唔係要換野?
 樓主| AMAT 發表於 2018-10-31 23:27:32 | 只看該作者
pdaman 發表於 2018-10-31 22:59
我想請教MG係唔係可以用到短電? 照計應該把左右電夾收入一個孔位, 但收入左之後放個短電落去都係唔啱位, 係 ...

係可以用短電,只要將個電架裝入啲便可。
最入果個係要裝少一個螺絲窿。
pdaman 發表於 2018-11-1 08:58:07 來自手機 | 只看該作者
原來係咁,咁我明了。謝謝。