RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 19407|回復: 64
收起左側

[產品開箱] Kodo HT1試砌

樓主| AMAT 發表於 2018-5-9 16:20:33 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
砌完XQ1S下一架會砌佢。

雖然Tresrey個牌子就冇咗,但架車其實係VBC Ghost18嚟(唔記得係賣盤定收購.....定係本來就係VBC.....),亦都仲買到parts。

小小舊,但有得玩/砌唔好晒~ :)

所以大家可以當佢係GHOST18嚟去睇。

佢同GHOST18最大分別,應該只係顏色。
當然,佢套臂亦都係唔同。但係睇返說明書情況,VBC GHOST18套臂係可以係HT1用返,只係到時你一套要左右換晒唧。
wankalok 發表於 2018-5-9 19:39:32 來自手機 | 顯示全部樓層
是否平過VBC?
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-9 20:28:50 來自手機 | 顯示全部樓層
wankalok 發表於 2018-5-9 19:39
是否平過VBC?

如果以Ghost18 VBC官網價美金199嚟計,咁係平過。

但我都唔知家陣廣華街賣幾錢。
同埋架車應該得返鍵全可能仲有貨......
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 17:19:03 來自手機 | 顯示全部樓層
打敗仗感冒,既然係咁就砌佢。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 17:24:05 來自手機 | 顯示全部樓層
第一個先發現,個直濕係膠嘅。

膠係咪一定唔得,唔敢講。自己架XQ1S都用緊,要試耐啲先知。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 17:26:46 來自手機 | 顯示全部樓層
說明書算係清晰,但有小問題,會再講。
包裝方式跟我話一個step一包咁做,唔會攞錯,呢下幾好。

但佢有一啲幾大問題遺漏性錯誤,砌落再講。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 17:27:26 來自手機 | 顯示全部樓層
精美貼紙同介紹
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 18:05:22 來自手機 | 顯示全部樓層
前後波箱又係共用款,都應該係近期常見設計。

我通常未上二樓架前都唔扭實,因為扭實上二樓板有機會扭住。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 18:08:23 來自手機 | 顯示全部樓層
呢個係第一發現問題,就係大齒座冇講邊面向出,佢一邊有頂啤鈴位一邊冇,好容易就會裝錯 ,說明書完全冇標示。

個啤鈴頂位要向出。

要小心留意。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 18:12:49 來自手機 | 顯示全部樓層
睇到佢隻直濕pulley寫住VBC,就即係共通。

但又係咁,佢pulley係有分左右,兩邊深度不一,但說明書冇寫用邊面。最後又係要靠砌咁多年車經驗去分左右。

深啲果邊係長果邊,淺啲果邊係短果邊。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 18:14:25 來自手機 | 顯示全部樓層
膠嘅直濕杯,不過佢係十字型,用蝕一邊可用另一邊,延長使用壽命。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 18:17:36 來自手機 | 顯示全部樓層
齒差杯冇乜大特別嘢,同坊間其他牌子差唔多。不過原裝跟嘅只係1000W油,只係啱低抓著力地用。理論上都啱渡船街,但JV最好換3000至5000W。

今次我就唔換,因為想試全原裝效果。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 18:22:26 來自手機 | 顯示全部樓層
轉向唔係一般用嘅方式,係用啤鈴夾住一條桿去做。

記得以前都有其他車用過,但效果唔理想。因為佢果條係直嘅。

HT1用嘅係微弧,可以減少轉到灣盡時有左右比例差太遠情況。

我大約咁同Xpress比,應該就差唔多,但感覺呔角HT1可能少1-2度。因為要俾左右有個波頭位頂住。
相反用田宮或XPRESS果種就冇呢個問題。

會唔會令佢唔夠轉呢?唔知,要試車先知。

呢個設計另一大缺點係,如果件弧形件用耐咗磨損,咁就會成為轉向虛晒,係冇得救果隻。
但係田宮果種就唔會有咁O既問題。

但睇樣呢,係幾靚O既。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 18:30:17 來自手機 | 顯示全部樓層
唔知大家點扭推桿呢?用個士巴拿仔慢慢扭?

有冇試過扭到支推桿花晒唔靚仔?又或者扭到手痛?

介紹大家呢個工具,有咗佢就唔會扭花鋁推桿,更唔會扭到手痛,非常好用~
https://item.taobao.com/item.htm ... &id=25987960866

另,HT1原裝跟車係全鋁7075推桿,仲係FLUORINE COAT波頭。但唔知點解要跟膠直濕......唔通膠直濕真係又襟又好用?
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 18:45:36 來自手機 | 顯示全部樓層
原裝用Kawada 110大齒。
理論上我估最大係112至113左右。

再大會刮底板,因為佢底板係冇開窿。好處係小入沙石,唔好處係用唔到更大嘅齒。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 18:57:00 來自手機 | 顯示全部樓層
好喇,放drive train同二樓板時,發現佢有一個致命遺漏,就係冇講到皮帶tension個頂位係邊,我搵均本說明書都冇寫。

最後係靠經驗搵到原來有個窿裝一粒2mm螺絲落去嚟頂。

我之後再睇返Ghost18說明書,係真係咁用。
https://cdn.shopify.com/s/files/ ... 9803874486137274996

呢個遺漏其實幾大件事,因為唔知的話就咁裝,有機會搞到行車時皮帶過拉或過鬆,個直濕或齒差左右高低不平,咁就架車加速有問題,甚至斷皮帶。

另一個問題係,就算有皮帶tension頂位,但佢完全冇講tension setting由邊個point開始。我只能靠經驗慢慢試個鬆緊。呢一下對新玩車嘅唔係太理想。無論Tresrey或VBC說明書都冇講。

Anyway,最好download埋VBC ghost18說明書對比安全啲。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 19:04:50 來自手機 | 顯示全部樓層
另一個又係冇講嘅,downstop扭幾多。
睇返Ghost18說明書先有講。

未睇前就靠經驗set返佢水平先,度準左右。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 19:07:01 來自手機 | 顯示全部樓層
轉向杯有分上下,又係冇講邊到上邊到,真係靠估。

VBC版本ghost18聰明咗,用冇分上下嘅轉向杯,咁就冇事。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 19:08:03 來自手機 | 顯示全部樓層
大至上砌好晒啲臂同驅動。

HT1原裝臂應該唔係加硬。想買加更應該就冇一樣。

但可以買WILDFIRE D09或D10套臂嚟換晒落去。個人就覺得D10套臂O岩用過D09,雖然GHOST18係用D09套臂。
不過無論D10或D09,都有機會可能要換晒啲C座尾杯等等配件。

我會得閒去買套返嚟對比下。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-18 21:37:18 來自手機 | 顯示全部樓層
砌油壓,問題比較小。

原裝油壓油350,感覺比較稀,不過照用先。

油壓pre load圈有mark,幾方便。