RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
收起左側

[產品開箱] XQ1S開箱

nicholaspanda 發表於 2018-8-13 11:39:02 | 顯示全部樓層
thanks 師兄
nicholaspanda 發表於 2018-8-14 18:29:49 | 顯示全部樓層
如果我想換4.5t 摩打要搭幾大的摩打齒?
110T 大減齒,用TP 4.5t 摩打,搭25-27t 摩打齒會唔會燒摩打or 電變?
電變用tp 120a v2
爬完文都唔係好識點計用什麼摩打齒,用xq1s 原裝計
大減齒 116T
Center Pulley 20T
直濕38T
應該點計先知如果用4.5t 摩打 而唔會令電變or 摩打 overwork?
nicholaspanda 發表於 2018-8-14 18:31:33 | 顯示全部樓層
可能新玩太多問題
 樓主| AMAT 發表於 2018-8-14 18:44:21 | 顯示全部樓層
nicholaspanda 發表於 2018-8-14 18:29
如果我想換4.5t 摩打要搭幾大的摩打齒?
110T 大減齒,用TP 4.5t 摩打,搭25-27t 摩打齒會唔會燒摩打or 電 ...

4.5T用大約 8-10齒比,視乎有冇開TURBO.有關就最好用9-10以上,冇開就8-9左右。

齒比計法係睇減速比。XPRESS係1.9

所以計法係:
(大齒 / 摩打齒) x 1.9 =齒比數

110/25 齒比係8.36
110/27 齒比係7.74

如果你唔開TURBO,25摩打齒係還可以,27就有機會會燒。

新玩玩4.5T........你都好搏......
nicholaspanda 發表於 2018-8-14 19:02:39 | 顯示全部樓層
多謝師兄教學

因為之前係pyc 多謝2個師兄幫我部車set 好正形,又借胎水俾我試車
仲學到唔少野,發覺8.5 T 都仲可以control 到,所以想快d
500EVO 發表於 2018-9-18 09:12:43 來自手機 | 顯示全部樓層
請問師兄D鈦螺絲在那處買,貴不貴。
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-18 10:30:36 | 顯示全部樓層
500EVO 發表於 2018-9-18 09:12
請問師兄D鈦螺絲在那處買,貴不貴。

有錢,咪出KWS買,三四蚊一粒。
RCMART都有,三四蚊幾一粒。
http://www.rcmart.com/yeah-racin ... l?cPath=421_338_341

淘寶都有,個幾一粒,呢個我買開,可以的。
https://shop124878754.taobao.com ... D1%C2%DD%CB%BFM3#bd

500EVO 發表於 2018-9-19 06:26:38 | 顯示全部樓層
Thanks 師兄。
pdaman 發表於 2018-9-19 09:25:15 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-8-14 18:44
4.5T用大約 8-10齒比,視乎有冇開TURBO.有關就最好用9-10以上,冇開就8-9左右。

齒比計法係睇減速比。XPR ...

想請教 "4.5T用大約 8-10齒比,有開就最好用9-10以上,冇開就8-9左右" 呢個8-10/9-10 係邊到搵出黎?
mwjk28 發表於 2018-9-19 11:27:56 | 顯示全部樓層
其實睇摩打電變温度...呢個齒比應該係前人試出來...你有唔同齒都可以自己試
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-19 11:39:01 | 顯示全部樓層
pdaman 發表於 2018-9-19 09:25
想請教 "4.5T用大約 8-10齒比,有開就最好用9-10以上,冇開就8-9左右" 呢個8-10/9-10 係邊到搵出黎?
...

電變說明書通常都會寫佢地建議O既齒比。

http://www.hobbywing.com/product ... n10BL60Sensored.pdf
pdaman 發表於 2018-9-20 08:00:41 來自手機 | 顯示全部樓層
咁即係同電變有關?依家明白了。
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-20 12:46:27 | 顯示全部樓層
pdaman 發表於 2018-9-20 08:00
咁即係同電變有關?依家明白了。

不同電變有不同O既最高起動電流承受能力,所以除咗影響用幾多T摩打,仲影響用到咩齒比。