RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8744|回復: 23
收起左側

[技術問題] 換左控後喺JV大直路((有時))疾油

樓主| jaccs 發表於 2017-10-24 21:36:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
原本用futaba 3pk,後來轉左M12S, 電變係HW2.1 120A,摩打係team power 6.5T, 乜野電變設定都無郁過,之前用IP電無事,換控後,依家(有時)喺大直路會疾油,用zombie,消化餅,lrp,都有時會疾油,係咪支控有設定出錯呢? 希望有師兄能指點下,謝.
tkwcrash 發表於 2017-10-24 22:13:39 | 顯示全部樓層
SET番中位未?
 樓主| jaccs 發表於 2017-10-25 10:53:14 來自手機 | 顯示全部樓層
教左,由中位,極速,制動都教左。
vincenthk052005 發表於 2017-10-25 11:00:44 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄可以嘗試重新Bind一次,將所有快mode較番做NOR再試試,試完如果NOR冇問題,就再試多一之SHR,如果SHR有事即係唔支援了,呢到我都係純粹猜測,希望幫到師兄
 樓主| jaccs 發表於 2017-10-25 13:58:40 來自手機 | 顯示全部樓層
我開頭唔知SHR mode會整壞舊款servo,有隻古董servo整壞左,多謝師兄提意。
GilbertLo 發表於 2017-10-25 14:11:36 來自手機 | 顯示全部樓層
電變係咪開左低電保護呀?關左佢試試,但記得計時間收車.
mttmtt 發表於 2017-10-25 14:25:55 來自手機 | 顯示全部樓層
我有部車用好盈2.1 亦係有哩個情況。有時玩兩三圈之後就連turbo 都開唔到。最初唔知乜事,但最後發現原來係2.1問題,因另一朋友都係有咁嘅情況,要用比較好嘅電池先可無事,電池舊少少差少少都會疾油或開唔到turbo。最後換在個名d電變就乜事都無晒。你問朋友借個好少少嘅電變試吓,勁大機會無事。
 樓主| jaccs 發表於 2017-10-25 15:30:11 來自手機 | 顯示全部樓層
GilbertLo 發表於 2017-10-25 14:11
電變係咪開左低電保護呀?關左佢試試,但記得計時間收車.

係有用低電壓保護,但用舊控係無疾油嘅情況,係轉左新控先有疾油。
 樓主| jaccs 發表於 2017-10-25 15:32:54 來自手機 | 顯示全部樓層
mttmtt 發表於 2017-10-25 14:25
我有部車用好盈2.1 亦係有哩個情況。有時玩兩三圈之後就連turbo 都開唔到。最初唔知乜事,但最後發現原來係 ...

以前用ip5400mah電都無事,電漲埋都唔會疾油,依家用埋lrp,消化餅,zombie,相信俚啲電唔會差得過ip。
gos 發表於 2017-10-25 15:49:54 來自手機 | 顯示全部樓層
換摩打試下
dshek 發表於 2017-10-25 18:20:45 來自手機 | 顯示全部樓層
jacc 師兄全中!
r003 發表於 2017-10-25 18:36:42 來自手機 | 顯示全部樓層
問題係你換左控而產生。 如果你換返3pk, 仲有冇事?
mttmtt 發表於 2017-10-25 20:09:57 來自手機 | 顯示全部樓層
只係直路先有事? 其實會唔會係一開turbo就有事,都可能係摩打sensor接觸不良,掃吓sensor 頭試試
hkslash 發表於 2017-10-25 21:23:08 | 顯示全部樓層
師兄用咩型號接收?
gear6th 發表於 2017-10-26 11:04:31 來自手機 | 顯示全部樓層
直路同車手係 -------長距離。要留意遥控覆蓋範圍。
mon11463 發表於 2017-10-28 19:40:40 | 顯示全部樓層
試下接收位置改變一下, 同埋天綫吾好太近電變同麼打.....因為三和接收有fail safe....佢一有接收問題就會fail safe....
 樓主| jaccs 發表於 2017-10-31 16:19:49 來自手機 | 顯示全部樓層
r003 發表於 2017-10-25 18:36
問題係你換左控而產生。 如果你換返3pk, 仲有冇事?

其實係因為用3pk喺jv大直路尾有啲jam機,所以才換控,所以唔想再摶。
 樓主| jaccs 發表於 2017-10-31 16:20:28 來自手機 | 顯示全部樓層
hkslash 發表於 2017-10-25 21:23
師兄用咩型號接收?

rx-472
 樓主| jaccs 發表於 2017-10-31 16:21:52 來自手機 | 顯示全部樓層
gear6th 發表於 2017-10-26 11:04
直路同車手係 -------長距離。要留意遥控覆蓋範圍。

我都係喺driver台位置,其它師兄無事,我有事,所以喺度問下各師兄意見。
 樓主| jaccs 發表於 2017-10-31 16:23:25 來自手機 | 顯示全部樓層
mon11463 發表於 2017-10-28 19:40
試下接收位置改變一下, 同埋天綫吾好太近電變同麼打.....因為三和接收有fail safe....佢一有接收問題就會fa ...

接收已貼在servo上面,俚個年代啲車,一邊電,一邊電子野,天線已不近電變。