RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5578|回復: 16
收起左側

[技術問題] Setting問題

樓主| kamwai 發表於 2017-10-24 08:19:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

請教各位師兄,小弟部t4/17經常凍車甩尾,熱車推頭,現在部車setting為車高5/5.downstop5.6/4.6,camber -1.5/-2,toe -1/+3,差速油4000,油壓油500/500,彈弓2.5-2.8/2.6,油壓洞外2/外3,六角5/5,039呔膽+rush40x,fx2呔水,冇煲呔,像真殼有尾翼,hwv2.1+10.5t,齒比7.3,冇開turbo.boost50,希望各師睇睇怎辦,唔該大家先!

vincenthk052005 發表於 2017-10-24 08:37:49 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄通常系邊玩車?每個場既setting都可以好唔同
 樓主| kamwai 發表於 2017-10-24 09:02:07 來自手機 | 顯示全部樓層
Jv,aco,twin
papachan 發表於 2017-10-24 10:14:43 來自手機 | 顯示全部樓層
咩殼?
kin2651 發表於 2017-10-24 10:24:22 來自手機 | 顯示全部樓層
車高可以車頭低車尾0.5-0.6,即係你車頭係5mm,車尾就5.5-5.6mm,另外控車手法都有好大影响,轉彎前試下頂break,減慢車速,扭呔同再加速入彎,車速由慢至快,你就可以知道你部車喺邊個車速入彎就會推頭,同埋扭呔角度可以用到最小而入到個彎,車速自然快咗
 樓主| kamwai 發表於 2017-10-24 11:17:33 來自手機 | 顯示全部樓層
papachan 發表於 2017-10-24 10:14
咩殼?

AMG SLS
 樓主| kamwai 發表於 2017-10-24 11:18:16 來自手機 | 顯示全部樓層
kin2651 發表於 2017-10-24 10:24
車高可以車頭低車尾0.5-0.6,即係你車頭係5mm,車尾就5.5-5.6mm,另外控車手法都有好大影响,轉彎前試下頂b ...

謝謝師兄,我試下
火星選手 發表於 2017-10-24 11:56:53 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄你開boost 50 ? 齒比又7.3?好奇怪呀
火星選手 發表於 2017-10-24 11:57:51 來自手機 | 顯示全部樓層
用 boost 25 , turbo 30 , delay 0.05 ,齒比6.5-7 啦 ,部車跟手D都唔同
火星選手 發表於 2017-10-24 12:12:29 | 顯示全部樓層
你部車有上下既速度,用番正常既跑殻啦,LTCR / Speed 6 ,或者用番軟膠尾翼
另外,頭尾車高相差太多都會影響整體反應
建議你用回頭車高5.2, 尾 5.4 Downstop 頭 5 尾4 ,camber 頭尾都2 度 ,同留意部車臂碼既臂粒放法,留意有無左右唔同,呔水現時5 多見 用FX 2, 用回V3 黃罐吧!呔就留意當地該車場 所用的車呔,如PYC 就TP , TRC 就 ZAC / rush ,如果呔水同車場既人用開既唔同,部車就古靈精怪!油壓油用頭尾400 ,可能會適合點
 樓主| kamwai 發表於 2017-10-24 12:21:44 來自手機 | 顯示全部樓層
火星選手 發表於 2017-10-24 11:57
用 boost 25 , turbo 30 , delay 0.05 ,齒比6.5-7 啦 ,部車跟手D都唔同

好,我試試,唔該師兄
 樓主| kamwai 發表於 2017-10-24 12:25:59 來自手機 | 顯示全部樓層
火星選手 發表於 2017-10-24 12:12
你部車有上下既速度,用番正常既跑殻啦,LTCR / Speed 6 ,或者用番軟膠尾翼
另外,頭尾車高相差太多都會影 ...

謝謝,師兄,我要慢慢攪!
水星選手 發表於 2017-10-24 15:04:44 來自手機 | 顯示全部樓層
V2.1好像冇0.05s turbo delay.
差速油 油壓油 皮帶鬆緊也會對推頭或甩尾有影響,加油
 樓主| kamwai 發表於 2017-10-24 16:11:06 來自手機 | 顯示全部樓層
水星選手 發表於 2017-10-24 15:04
差速油 油壓油 皮帶鬆緊也會對推頭或甩尾有影響,加油 ...

我下較0.1先,唔該師兄
 樓主| kamwai 發表於 2017-10-24 16:12:55 來自手機 | 顯示全部樓層
水星選手 發表於 2017-10-24 15:04
差速油 油壓油 皮帶鬆緊也會對推頭或甩尾有影響,加油 ...

我宜家係頭帶緊過尾帶,對嗎?
火星選手 發表於 2017-10-24 16:38:07 來自手機 | 顯示全部樓層
頭鬆過尾會好控一點,當然,過份鬆緊都唔好,但你前段同尾段太大分別,很有可能是呔水,或是有野整錯
水星選手 發表於 2017-10-24 16:45:06 來自手機 | 顯示全部樓層
kamwai 發表於 2017-10-24 16:12
我宜家係頭帶緊過尾帶,對嗎?

我建議頭尾差不多鬆緊,因為如果尾帶比頭帶緊的話,出灣比油時尾動力快過頭動力,有機會會甩尾的喔