RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7573|回復: 7
收起左側

[技術問題] 電池與電變的匹配

樓主| rk2 發表於 2017-10-20 09:04:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
最近,我聽到有120A無刷電變的供應商說,他的電變是不支援 100C 6500mAH 的鋰電池,可能會燒。只可支持40~ 50c。我想電池放電率高,還是要靠電變把它轉換及傳去馬達的。若無刷電變是120A, 電池的放電率是6500mAH x 100 = 650A。那此套動力的供電率,只可以維持在120A。電池有能力放電 650A,無刷電變只用它的120A。理論上是不會燒電變的吧。

大家如何理解呢?

cowboy 發表於 2017-10-20 13:35:48 | 顯示全部樓層
小弟理解,電池俾幾大電流落電變,係睇摩打需求,所以錯配電變/摩打,電變會有機會燒。但供應商所講的有點唔明白。
sean2013 發表於 2017-10-20 13:41:02 | 顯示全部樓層
120A無刷電變的供應商呃秤
r003 發表於 2017-10-22 14:05:20 來自手機 | 顯示全部樓層
電變有寫明 瞬間放電功率, 可以去到800A 的
Tam 發表於 2017-10-23 20:55:39 來自手機 | 顯示全部樓層
電變沒有過流保護, 如用低T麼打加turbo開得太盡,用高c電有幾會超過電變極限而燒電變, 用c數低些電池出唔到那麼高電流
Tam 發表於 2017-10-23 21:05:14 來自手機 | 顯示全部樓層
電變的瞬間電流是講幾十us,  電池的瞬間是講幾s
abba 發表於 2017-10-24 00:11:13 | 顯示全部樓層
關鍵始終係摩打
lam_109 發表於 2017-10-24 11:35:27 | 顯示全部樓層
感覺同電池無關,電池係個水塘,你個電變是部抽水機,用幾多電是電變同埋摩打決定左。你配個摩打勁,用電就勁,電流大只電變唔夠過就容易燒。電池c數影響瞬間供唔供到甘多電。