RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5089|回復: 17
收起左側

Group C 車架,改良前擔。

樓主| rk2 發表於 2017-9-27 16:37:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
自己早前為了Group C 車架著迷,又因前擔的結構較舊,難配零件,苦惱了好一陣子。最終的起心干,將F103 的前擔組合放入Group C 車架。只要將 Group C 車架前端的鈄坑特徵改為 F103的兩條平行坑及螺絲孔也保留 Group C 車架的連接孔,就可解決了。而且,又有大把副廠頭擔可對應得到添。正在用F103 底板前擔特徵,做出圖紙。。。。。準備問淘寶2.5 mm 3K 板 CNC 加工價。稔住儲夠 10 件就同佢開波。 其他師兄有無興趣? 請PM 我。
sean2013 發表於 2017-9-27 19:00:41 | 顯示全部樓層
算把啦,我都賣甩晒,入唔到鋰電無意思
 樓主| rk2 發表於 2017-9-28 09:19:56 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2017-9-27 19:00
算把啦,我都賣甩晒,入唔到鋰電無意思

唔係喎,可以用圓身鋰電噃。
sean2013 發表於 2017-9-28 09:50:25 | 顯示全部樓層
你用過未?關到個閘咩?
中國人上太空 發表於 2017-9-28 10:45:17 | 顯示全部樓層
樓主好嘢,想當年玩group c車架,都發覺前擔結構設計真係好弱,上面斜V字兩支膠比,因為斜的,一長一短,受力唔平均,就算唔撞,短果支膠都會太受力而軟化變形,撞過仲衰得快,搞到架車變外八兼行唔到直線。
sean2013 發表於 2017-9-28 11:05:43 | 顯示全部樓層
好幾年前翻出group c車架就去偉高訂前上下A臂,孖星最衰就係膠料螺絲不能太緊,上下A臂有粒螺絲上緊,但好易裂開,再加上鋰電關到個閘放棄一大堆group c,以前中學玩NSX好happy
中國人上太空 發表於 2017-9-28 11:14:02 | 顯示全部樓層
如果上A臂同下A臂係一件過就好,上面分開V字就唔受力...唉,上太緊會裂,個摩打座就成日裂...車係好快,黑摩已好快,我都係玩NSX,成日飛鈴蓋要執,仲有F40都玩過,貪佢車鈴好靚,美好回憶
 樓主| rk2 發表於 2017-9-28 12:16:31 | 顯示全部樓層
中國人上太空 發表於 2017-9-28 10:45
樓主好嘢,想當年玩group c車架,都發覺前擔結構設計真係好弱,上面斜V字兩支膠比,因為斜的,一長一短,受 ...

同意的,所以要改前A 臂,改好後可用星星混炭的F103 前A 臂了。甚至改做其他廠的炭板前懸掛都得。只要它是對應103 的就可。
 樓主| rk2 發表於 2017-9-28 12:22:17 | 顯示全部樓層
初稿已有。。。。
sean2013 發表於 2017-9-28 12:48:15 | 顯示全部樓層
Cut埋上下炭A臂咁就玩一世
中國人上太空 發表於 2017-9-28 13:05:48 | 顯示全部樓層

Cut埋上下炭A臂咁就玩一世X2
neway_box 發表於 2017-9-28 19:20:35 來自手機 | 顯示全部樓層
我見過日雅日本仔改埋碳纖底板
tamiyafan 發表於 2017-9-28 20:29:11 | 顯示全部樓層
以前我在兩邊鑽窿落波頭加推桿撑住就唔會屈曲
 樓主| rk2 發表於 2017-9-29 09:00:03 | 顯示全部樓層
coronet 發表於 2017-10-1 11:09:12 | 顯示全部樓層
搵埋個787B Renown殼就perfect
 樓主| rk2 發表於 2017-10-3 09:18:22 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2017-9-28 09:50
你用過未?關到個閘咩?

師兄,你是對的。舊圓身鋰電是可以入到電池位。但鎖唔到個閘。舊圓身鋰電長了少少。
 樓主| rk2 發表於 2017-10-3 11:38:41 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2017-10-3 09:18
師兄,你是對的。舊圓身鋰電是可以入到電池位。但鎖唔到個閘。舊圓身鋰電長了少少。 ...

我當然不會就此放棄。一於自己做一個合用的電池門鎖。靈感來自 FGX 的電池門固定釘。
 樓主| rk2 發表於 2017-10-20 10:16:05 | 顯示全部樓層
試裝了,可用的。雖然的位差了少少。得嫻再車番粒靚仔,岩位的。