RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5154|回復: 5
收起左側

FT009 改左電變+接收

樓主| yu254445 發表於 2017-8-11 10:50:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

想問下各位師兄問題!
我部FT009原裝電變死左,所以換左好盈1060brushed ESC, 用樂迪RC4接收機, 其他用返原裝540摩打,原裝1500 2s 18650電池

頭半分鐘試水好OK無問題,但之後明顯隻船就會慢左,比盡油門都係慢,之前原裝ESC都無甘快power down.

上水後即刻量電池大概仲有7.4V!!

我懷疑係米電壓過低trigger個電壓過低保護 / 過熱保護。。。。????

換3S電 / 2s 大C數電會好D?????
Hooo 發表於 2017-8-11 22:36:44 來自手機 | 顯示全部樓層
粒電唔夠力推個電變。
kentchoikl 發表於 2017-8-11 23:54:45 | 顯示全部樓層
1060 有無鋰电低电压保護, ching情況似是电变低电压保護啟動咗,試用比較好啲嘅电池!
原厰电應該唔係太理想!
 樓主| yu254445 發表於 2017-8-14 09:11:01 | 顯示全部樓層
禮拜6去TKO2號池試左3s電。。。成隻船即刻上曬力
Andrew168 發表於 2017-8-21 09:30:48 | 顯示全部樓層
有冇 overheat 現象出現
hoikin_hk 發表於 2020-5-20 13:53:48 | 顯示全部樓層
好耐的 POST.....
好盈 1060 有低電保護, 其實用 1040 電調 船模款, 再在電調 SET NI-CD 電池模式就解決到問題.