RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4530|回復: 12
收起左側

在小學推廣RC

樓主| kiny002 發表於 2017-7-7 00:43:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好,我在小學工作,希望在學校推廣RC,想問下大家有咩比賽適合小學生參加? 希望大家可以俾一D連絡方法我,我安排買車參加。
1.有咩比賽可以參加?
2.有冇咩連絡方法?
3.比賽章程,例如要用咩車,有冇咩限制?
4.希望參加一些成本較低的比賽。因為冇咩錢買車,最好唔好常常改例,因為冇錢買新車。
5.想參加雙星最入門的比賽,唔知大家有冇資料。

真的謝謝大家提供的資料。萬分感激。
r003 發表於 2017-7-7 01:25:52 來自手機 | 顯示全部樓層
很好的小學
SWL 發表於 2017-7-7 14:19:14 | 顯示全部樓層
一定係有錢佬小學,如果唔係就從小陪養失敗者窮人心態
cptkirk9 發表於 2017-7-7 16:31:19 | 顯示全部樓層
Is Mini-Z a better option?
chui 發表於 2017-7-7 17:48:41 | 顯示全部樓層
SWL 發表於 2017-7-7 14:19
一定係有錢佬小學,如果唔係就從小陪養失敗者窮人心態

有小朋友慢車就吊晒鬼嘅垃圾jv係你?
SWL 發表於 2017-7-8 01:22:40 | 顯示全部樓層
chui 發表於 2017-7-7 17:48
有小朋友慢車就吊晒鬼嘅垃圾jv係你?

sorry,唔係,我都係比人射.
可能小弟的書寫能力未能配合師兄的閱讀理解能力,小弟並非不歡迎小學生玩遙控車。而是眼見不少底收入家庭無力負擔課外活動費用
brianych 發表於 2017-7-8 01:47:49 來自手機 | 顯示全部樓層

1. 有學界賽事,好似由香港遙控模型車教室
2. http://www.hkrccr.com/
3. 有限制
4. 你睇吓香港遙控模型車教室可唔可以幫你揾到啲廠贊助吓
5. 可以去油麻地偉高模型問吓
tc3driver 發表於 2017-7-8 08:02:50 來自手機 | 顯示全部樓層
在淘寶買偉力1/18車給小學生玩更好,他們較易上手
 樓主| kiny002 發表於 2017-7-8 16:50:25 | 顯示全部樓層
你好,我們學校希望學生不用支付費用,由老師做導師,由學校出錢買一些平價又合比賽規定的RC。
不是為了玩,而是可以在享受RC的活動中,學到相關知識。多謝大家的資料。
如果有其他學校的老師見到此POST。
可以分享比賽資料,希望有一日可以同場比賽。
tc3driver 發表於 2017-7-8 17:19:06 來自手機 | 顯示全部樓層
玩偉力車仔都可以好認真比賽,學走線位,因為車細,場地也可以細些,不易撞壞,零件平
ray9394 發表於 2017-7-8 23:29:35 | 顯示全部樓層
師兄:我剛剛也在一間小學搞免費遙控車活動(我不是學校老師,只是教會的義工),我的經驗是要小學生做基本的操控已經有定難度,特別是初小學生,高小的也要適應一段時間,主要是集中力。我感覺小學生會把遙控模型車當作一種遊戲,多於一種興趣,要培養RC興趣估計需要較長時間,所以我的目標只是讓基層小學生感受一下遙控模型車的樂趣,在暑假或其他假期讓學生玩玩,再看是否有學生真的有興趣繼續下去。
如果師兄的目標是要讓小學生參加比賽的話,基本維修調教也需要學習,估計學生及導師都需要付出很多練車時間,否則沒有準備去比賽,估計參加一次就不再參加了。當然,如果貴校學生已經對RC車有一定認識、有基本操控、維修能力,並對RC車很有熱誠(家長也支持),那就不同了。
jimmypkchoy 發表於 2017-7-10 19:28:43 | 顯示全部樓層
我小學時玩遙控車都比較鍾意玩追逐同互撞, 所以要買D平平地唔易闌同埋要夠慢。
james9999 發表於 2017-7-11 13:55:33 來自手機 | 顯示全部樓層
小學生玩比賽應該是以校內開始,用TT01原裝有刷摩打都夠快,零件又平!