RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7292|回復: 38
收起左側

轉玩平跑 求指教

樓主| pazuwk 發表於 2017-5-23 15:59:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
師兄們好...
小弟一年前開始玩車,之前玩開off road。有見off road場難求,想玩埋on road車,可以去JV玩。(如果有好既off road 場.請話我知..我住將軍澳)
救指教。
1. 心儀車架是xray T4 ...但事實太貴...都有睇過 3Racing Sakura Advance ...同其他車架既...師兄們有冇其他介紹。
2. 電變摩打好似都有好大分別,我想買hobbywing 因為有佢既設置卡。 tekin都有...但這個好似有點貴....。師兄有冇推薦。
3. off road係用kv on road好似用 T... 我見有師兄用10.5T 有師兄用4.5T ...邊個好D呢???
4. 用唔同T數個摩打齿比又應該幾多好...我未買車...冇大減齿數...
5. sevro 要幾大力...之前有 20KG 又有29KG...但平路車要幾多先正確?
6. 我玩開3S電...JV見人都係用2S電...onroad都係2S??? 有冇話要幾多C先夠..(我當然知越大越好啦...但貴呢....)

希望大家幫下忙....收集左意見再搵車...

補充句....小弟係貪快既人...手車都幾屎...成日抄...off road都成日比我抄爛晒...希望on road會好D....去到JV當然會係人少先練啦...但都想有得同人比下...謝謝幫忙。

Bearrunner 發表於 2017-5-23 16:47:26 來自手機 | 顯示全部樓層
1..T4其實係穩陣之選,可考慮二手。其他主力車種yokomo bd8
Bearrunner 發表於 2017-5-23 16:53:13 來自手機 | 顯示全部樓層
2. HW夠用有餘,tekin 不用考慮。3. 4.5T 很快新手比較難操控,10.5T 灣位比較易操控也可以跑得快但對摩打同電要求高
Bearrunner 發表於 2017-5-23 16:56:18 來自手機 | 顯示全部樓層
5. 一般短身Servo 7至8kg 已夠用。y
Bearrunner 發表於 2017-5-23 16:57:11 來自手機 | 顯示全部樓層
6. Touring 一般只玩2s電
 樓主| pazuwk 發表於 2017-5-23 19:57:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Bearrunner 發表於 2017-5-23 16:53
2. HW夠用有餘,tekin 不用考慮。3. 4.5T 很快新手比較難操控,10.5T 灣位比較易操控也可以跑得快但對摩打 ...

多謝師兄。我睇過HW 10.5T = 3800kv. 4.5T= 7600kv
咁10.5T會唔會用3S電??我全部都係3S
同埋 10.5T係唔係可以用大d摩打齒?4.5T就用細d。
HW有冇建議用邊款?
 樓主| pazuwk 發表於 2017-5-23 19:58:08 來自手機 | 顯示全部樓層
Bearrunner 發表於 2017-5-23 16:56
5. 一般短身Servo 7至8kg 已夠用。y

咁細都夠咁平好多。
用短身係因為位置 定重量??
 樓主| pazuwk 發表於 2017-5-23 20:08:44 | 顯示全部樓層
Bearrunner 發表於 2017-5-23 16:47
1..T4其實係穩陣之選,可考慮二手。其他主力車種yokomo bd8

師兄有冇平D既推薦,,,BD8 都3500喎.....
Tam 發表於 2017-5-23 20:09:54 來自手機 | 顯示全部樓層
成日細撞, T4 最穩陣, d 件唔容易彎型。 摩打HWbendit G2 10.5t 夠玩, 這期在JV 的高手轉曬玩10.5t. 所以反而出現10.5t 快過4.5t.
 樓主| pazuwk 發表於 2017-5-23 20:17:44 | 顯示全部樓層
Tam 發表於 2017-5-23 20:09
成日細撞, T4 最穩陣, d 件唔容易彎型。 摩打HWbendit G2 10.5t 夠玩, 這期在JV 的高手轉曬玩10.5t. 所 ...

有冇10.5T 同 4.5T 既齿數同其他設定參考下....小弟只係知T數同轉數有關...點解會出現咁情況...救指點...
Tam 發表於 2017-5-23 23:33:45 | 顯示全部樓層
pazuwk 發表於 2017-5-23 20:17
有冇10.5T 同 4.5T 既齿數同其他設定參考下....小弟只係知T數同轉數有關...點解會出現咁情況...救指點... ...

我用4.5T V10. 齒比8.0. 如是強磁Bendit G2. 齒比7.8都OK.
10.5T Bendit G2 齒比 6.5

樓主| pazuwk 發表於 2017-5-24 07:46:58 | 顯示全部樓層
Tam 發表於 2017-5-23 23:33
我用4.5T V10. 齒比8.0. 如是強磁Bendit G2. 齒比7.8都OK.
10.5T Bendit G2 齒比 6.5

謝謝師兄...
轉速得一半...但齿比又唔係大一倍....果然複雜....哈....
當中既數學真有趣....
Bluemoon 發表於 2017-5-24 08:53:37 | 顯示全部樓層
車唔係直路快就係強架嗎, 講真 JV 直路唔算好長, 4.5T 對比起 10.5 Bendit 直路上速度着數唔算好大, 但去到灣位時 10.5 Bendit 可以控制得流暢啲咁整體個圈速咪有機會快啲 law,

師兄你係想玩 1:10 房車就無法一定要買過啲 2 Cell 電啦, 因為 1:10 房車個結構係用 2 Cell 電無咩空間可以放 S Cell 電架!

師兄你都講到你好多時撞, 你不如買返個慢啲摩打, 操返個手感同試吓 Set 車, Set 電變先啦! 係 JV 好多都係玩 13.5, 10.5 呢類摩打, 一班人拉龍咁玩先係最過引架嗎!!   ^_^
 樓主| pazuwk 發表於 2017-5-24 09:32:55 | 顯示全部樓層
Bluemoon 發表於 2017-5-24 08:53
車唔係直路快就係強架嗎, 講真 JV 直路唔算好長, 4.5T 對比起 10.5 Bendit 直路上速度着數唔算好大, 但去到 ...

多謝師兄意見...我都應該買 HB 10.5 Bendit
電變有冇意見呀...我睇rcmart 有 Hobbywing XERUN 120A SD Brushless ESC  價錢OK...但上返 hobbywing網頁又搵唔到資料...
唔知佢有冇timing呀turbo呀果D...又唔知張wifi設定卡用唔用到????
師兄有冇提議電變買邊隻好...
Bluemoon 發表於 2017-5-25 16:35:31 | 顯示全部樓層
你講嗰個電變 Xerun V2.1 應該無得賣架啦, 而家賣緊應該係 XR10 不過價錢比較貴咗啲, 試吓搵吓仲有無上一代 V3.1 啦!
3888 發表於 2017-5-25 17:21:01 來自手機 | 顯示全部樓層
好盈2.1响Rcmart還有得買,師兄可以上網睇睇。http://www.rcmart.com/hobbywing-xerun-120a-brushless-120asd-v21bk-free-ship-p-28598.html?cPath=1560_1021
 樓主| pazuwk 發表於 2017-5-25 18:44:22 | 顯示全部樓層
Bluemoon 發表於 2017-5-25 16:35
你講嗰個電變 Xerun V2.1 應該無得賣架啦, 而家賣緊應該係 XR10 不過價錢比較貴咗啲, 試吓搵吓仲有無上一代 ...

我係淘寶搵到xerun Stock spec V3.1 價錢同 120A V2.1 差唔多...係貴少少450人仔....但得100A...不過 XERUN Bandit 10.5T 最大得90A  應該冇問題....

v2.1好多野都冇得set V3.1就多好多...但係唔知 多左個 Stock spec唔知又會少左咩....因為同樣係 xerun V3.1 120A 要888人仔...所以有D擔心...
有冇師兄用過可以話我知....
 樓主| pazuwk 發表於 2017-5-25 18:45:34 | 顯示全部樓層
3888 發表於 2017-5-25 17:21
好盈2.1响Rcmart還有得買,師兄可以上網睇睇。http://www.rcmart.com/hobbywing-xerun-120a-brushless-120a ...

我就係係rcmart搵到...HW網頁又冇...連停產貨都冇...怕中招...哈哈.....
 樓主| pazuwk 發表於 2017-5-25 18:50:19 | 顯示全部樓層
師兄們...我最後考慮緊 3Racing Sakura Advance  同 MTS T2...
有冇意見比下我......不過MTS T2 rcmart冇貨...知唔知邊到有貨....
最重要係件....我成日抄...實要換件.....哈哈哈.......我知MTS 係淘寶 極速 有得買...3racing rcmart 有...但唔知係唔係比advance...

另想救servo 意見...係唔係短servo 用一般得唔得....我見過有師兄話7KG就夠...要唔要大D...???
hkslash 發表於 2017-5-25 20:11:58 | 顯示全部樓層
pazuwk 發表於 2017-5-25 18:45
我就係係rcmart搵到...HW網頁又冇...連停產貨都冇...怕中招...哈哈.....

未停產架,廣華街週圍都有,官網推新野係唔會放啦,
我有四隻,一般好夠玩,而且好穩定未出過問題