RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 14881|回復: 57
收起左側

[技術問題] 鋰電充電A數

樓主| antony52591 發表於 2017-5-11 12:07:43 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請教一塊7.4V,2s嘅鋰電池,如用平
 樓主| antony52591 發表於 2017-5-11 12:10:18 來自手機 | 顯示全部樓層
請教一塊7.4V, 2s鋰電池,如用平衡充電,應該用幾多A數去充電最適合呢?
sean2013 發表於 2017-5-11 13:31:07 | 顯示全部樓層
有幾大用幾大
Aarontam1997 發表於 2017-5-11 13:32:47 來自手機 | 顯示全部樓層
正常1c去充。最穩陣
Aarontam1997 發表於 2017-5-11 13:34:58 來自手機 | 顯示全部樓層
姐係粒電容量幾大。就充幾大。例如粒電5000mah,就5a去充。粒電6000,就6a 充
 樓主| antony52591 發表於 2017-5-11 18:31:47 來自手機 | 顯示全部樓層
大A數不會谷壞塊電嗎?
Aarontam1997 發表於 2017-5-12 16:11:15 來自手機 | 顯示全部樓層
大a數充。粒電唔靚。會谷漲粒電
 樓主| antony52591 發表於 2017-5-12 16:19:54 來自手機 | 顯示全部樓層
唔該師兄!
apower_lipo 發表於 2017-5-13 10:58:34 來自手機 | 顯示全部樓層

充電A數与氣漲無関、Lipo 電池当使用 時間過長 放電過度 或者  高電壓保存 出現 氣脹, 放心用10a差5000~6000mAh lipo
Aarontam1997 發表於 2017-5-14 00:32:03 來自手機 | 顯示全部樓層
一般鋰電池充電電流設定在0.2C至1C之間,電流越大,充電越快,同時電池發熱也越大。而且,過大的電流充電,容量不夠滿,因為電池內部的電化學反應需要時間。就跟倒啤酒一樣,倒太快的話會產生泡沫,反而不滿。
Aarontam1997 發表於 2017-5-14 00:34:07 來自手機 | 顯示全部樓層
鋰電池溫度上升、會唔漲嗎?(我講緊唔靚的電池)。仲有樓主講用咩電流最合適!
apower_lipo 發表於 2017-5-14 09:58:26 來自手機 | 顯示全部樓層

請問 師傅 有否在 車場 見過其他 師兄用3~5a去差 Lipo電池?小弟見識 淺薄 未曾見過、 如果用3~5a 需要多少時間? 6000mAh 要60mins?現在Lipo 用10a叉電 不會太熱 以前NiMH 叉電 就會出現 發熱問題  師父真是 老前輩啦
apower_lipo 發表於 2017-5-14 10:18:07 | 顯示全部樓層

http://www.rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=407985
師父真厲害T4 2013 尚在人間小弟 既 新車落地 都玩不上六個月
Aarontam1997 發表於 2017-5-14 12:56:06 來自手機 | 顯示全部樓層
車場放大把人十幾個a去充啦、咁就代表係正確嗎?人地鬥完車的鋰電玩一次就唔要當二手賣、又請問師兄你係咪?我講嘅係咁充比較穩陣
Aarontam1997 發表於 2017-5-14 13:01:09 來自手機 | 顯示全部樓層
我鋰電起碼玩左10年啦,亦有也都係一個電器佬、師傅唔敢講、玩2013有咩問題?有錢並不是講咩都正確!我諗唔係淨係得玩rc有鋰電囉。
Aarontam1997 發表於 2017-5-14 13:07:01 來自手機 | 顯示全部樓層
其實呀呀師兄你可唔可以留意歌詞?樓主問最合適唔電流差電、唔係最人用咩電流差電,你要用10a去充無問題、唔係最合適姐!
Aarontam1997 發表於 2017-5-14 13:23:28 來自手機 | 顯示全部樓層
3-5a去差 6000mah唔洗60分鐘呀 師兄!你下下放乾粒電先去差就要喇!鋰電池容量係計0V去到滿4.2v去計 per cell!原來你要放到無先差架?唔怪得要10個a啦
apower_lipo 發表於 2017-5-14 16:12:55 來自手機 | 顯示全部樓層

咁 師傅 你慢慢 3~5a叉電la
JOHN2 發表於 2017-5-14 17:22:48 來自手機 | 顯示全部樓層
我一個月玩一兩次車,用15A差8A放,做storage亦一樣,一年以來電池充放內阻都keep住1.7-2.5 ohm
manmanpvg 發表於 2017-5-14 19:03:58 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄,我一個月玩一兩次,6000用6a 差,用保手差法鬥車用10a是工常,過 個人意見