RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: antony52591
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 鋰電充電A數

Aarontam1997 發表於 2017-5-14 19:43:58 來自手機 | 只看該作者
各位師兄!其實大家可以做個實驗!搵粒10a差電!到滿之後放佢15分鐘!再睇睇佢剩返幾多電!再搵粒5a去差!又係15分鐘睇睇佢剩幾多電!你就會明我講咩架喇!拗梨無用!
apower_lipo 發表於 2017-5-14 20:06:37 | 只看該作者

明白了
以後d imax B5 叉電機 實好好賣
好多謝Aarontam1997電器博士既專業意見
小弟 通常 差完当電壓 最高時 就馬上玩
原來要 等15分鐘 先可以玩 大開眼界 多謝多謝
vincenthk052005 發表於 2017-5-14 21:51:07 來自手機 | 只看該作者
如果叉電都熱,我諗玩起上黎後果不堪設想。唔知夏天溫度加上放電時產生既熱會點呢?
叉電我最勁用過25A叉,不過排電冇熱,但玩車用120A電變舊電先會熱
Aarontam1997 發表於 2017-5-14 23:13:17 | 只看該作者
阿師兄你地請問有無留意我講咩?一個就話10a差一個仲話25a差都無問題!人地新手睇完信你地去咁差粒電爆左、漲左係咪你賠先?鋰電都有分靚唔靚架?食粥500蚊3粒個的5000電你25a去差囉!你知佢唔會虛標電量嗎?2粒電又好平衡?手工又好好?咁就教人?充電粒電唔會熱?充電、放電係能量轉換!唔熱就奇啦!你講用咩電流差之前、唔該先講你粒電係咩牌子!幾錢!先去教人!粒粒電體質都唔一樣!你唔試下300mah電10a差落去?網上討論係好!但講野都要付責任!人地信你買粒淘寶5000電25a差!燒左間屋你都唔會好過吧。。。
Aarontam1997 發表於 2017-5-14 23:20:57 | 只看該作者
2位10a同25a差電師兄!你係就留個個聯絡方法俾樓主!10a同25a差咩電都無問題架!你地敢保証!漲左爆左!你地同佢一換一或賠償!咁樓主就信你地喇!做個付責的人!唔好信口開河先得架
vincenthk052005 發表於 2017-5-14 23:41:03 來自手機 | 只看該作者
Aarontam1997 發表於 2017-5-14 23:20
2位10a同25a差電師兄!你係就留個個聯絡方法俾樓主!10a同25a差咩電都無問題架!你地敢保証!漲左爆左! ...

師兄,你仲用緊NIMH呀?我話我最勁試過用25a呀師兄,不來你都唔係好留意人講咩喎...
500/3排我有用過呀,有咩問題呢?
LRP我都有用過呀,處理唔好咪一樣會漲,IP夠靚喇掛?唔玩storage都照漲.....如果你咁講,10A-45A既充電機廠全廠結業喇。全部用B6AC,5A走天下。
同埋想問下師兄用咩電玩咩車用咩充電機呢?你排電咁易發熱....
此回覆沒有什麼意思,純粹個人意見
Aarontam1997 發表於 2017-5-15 00:00:36 | 只看該作者
唔好意思!我不嬲唔趕時間!不嬲跟1c方法去差!我的電不嬲無問題!我唔會因為浪費10幾20分鐘時間去換取危險性!自己用咩電流!自己決定!你可以三相差落去都得架!但最好唔好咁教人囉!鋰電有危險性!唔係個個都係老手!我只係出於好意!差慢的!危險性無咁大!差快的!危險性就多一分!同意嗎?香港的路最多夠行110km/h !咁點解架架車都唔只110?你要犯法!你自己嘅事!唔好害人!純粹個人意見!
Aarontam1997 發表於 2017-5-15 00:12:21 | 只看該作者
分享一件事!500/3粒個的電!我親眼見我朋友12a 差電!睇住佢慢慢漲同熱!立即關電!當然b6ac唔會有12a啦!咁就唔知粒電問題定差機問題喇!但係其他2粒5-6a去差 雖然慢十幾二十分鐘!但就未發生過問題!同一個差機!小小漲都無!
鋰電發漲好多原因!粒電qc唔好!錫箔紙包唔好入空氣呀!聚合物物料唔好轉換效能差都會有漲嘅可能!
個人覺得!安全係首要!玩車輕鬆姐!最好大家都無意外!
vincenthk052005 發表於 2017-5-15 00:45:00 來自手機 | 只看該作者
Aarontam1997 發表於 2017-5-15 00:12
分享一件事!500/3粒個的電!我親眼見我朋友12a 差電!睇住佢慢慢漲同熱!立即關電!當然b6ac唔會有12a啦! ...

師兄,咁放電快會唔會熱嫁粒電?如果會,咁大家唔好用XR10了。160A放電好唔安全呀
Aarontam1997 發表於 2017-5-15 01:00:18 | 只看該作者
我再重申講一次!!1c差電方式係:跟粒電容量除1000去計算電流!例如:5000mah電池、安全電流係5a 。10000mah電就可以10個a去差啦!你個的10-45a差電機本身設計係俾的大容量電池去充電!全世界鋰電得5000mah? 呢個係安全電流範圍!當然你可以唔跟!但係呢個係定律!廠都話係最安全充電方法!唔係b6ac走天下!係你地唔明姐!粒電50000mah 咪可以用到45a囉!香港大把ups係咁用!!你最勁25a差無事係你好彩!但係唔係次次咁好運!師兄!我都祝你無事發生!下次要25a充電之前講聲俾你身邊的朋友知!等佢地走先!一係帶定支滅火筒!咁就萬無一失喇
Aarontam1997 發表於 2017-5-15 01:04:12 | 只看該作者
電變唔只160a架!3相摩打起動電流係3倍呀!睇下好盈個電變說明書先好拋書包啦
Aarontam1997 發表於 2017-5-15 01:12:32 | 只看該作者
師兄你咁有興趣就讀下電啦!好多野都有講!基本原理同rc一樣!你會明白好多野!唔好咩都唔知就同人講!直流電點玩法!都有排你學!學野無分你我!接納人地議見最緊要!固執係學唔到野架!最緊要唔好知小小!扮代表!永無進步架架
Aarontam1997 發表於 2017-5-15 01:40:54 | 只看該作者
Aarontam1997 發表於 2017-5-15 01:04
電變唔只160a架!3相摩打起動電流係3倍呀!睇下好盈個電變說明書先好拋書包啦 ...

又講下電變呢個問題!
如果hobbywing 160a 電變、5000mah電就要用110c電先夠放喇!因為係粒5000電梨講1c代表5a放電能力,110c 放電就係粒電最多可以放到550a電流!你個電變160a 峰值電流係760a 、平時玩頂得順有剩!但係如果下下峰值電流去計!咪頂唔順囉!當然760a係好盈出廠定值!可唔可以去到最高輸出?你要問問好盈個工程師喇!
Aarontam1997 發表於 2017-5-15 01:43:04 | 只看該作者
峰值電流係咩?唔洗我教你啦!冠軍車手!
Aarontam1997 發表於 2017-5-15 03:02:40 | 只看該作者
Aarontam1997 發表於 2017-5-15 03:11:32 | 只看該作者
其實你地講到最cheap 個隻b6ac說明書都有講話電流絕對不可大過1c去充電!有無睇說明書先?你地係咪覺得你地自己叻過出差機個個工程師先?唔好得把聲!成本野講得清清楚楚!講野要有理有據!識字架你地?仲想拗咩呢?不如攞你用緊隻差機個本說明書出梨大家睇下係咪可以多過呢個電流囉!我會選擇信本說明書多過信你的所謂經驗囉!高手!
DieselEngine 發表於 2017-5-15 08:36:48 | 只看該作者
叉咁快做咩, 講壽命, 一定慢叉好過快叉,
呢套常識由ni-mh至li-po都適用, 我經常用甚至低過1c速度叉, 又如何,
快叉好多時發熱, 令電池內部d化學野變質,
再者, 不論你set到幾高A數, 叉到最尾都係收慢,
我將粒電篤左部叉機就去做第2樣野, 邊得閒理佢幾時叉滿

pazuwk 發表於 2017-5-15 09:14:45 | 只看該作者
3S 6000mah 我平日用2.5A充....但趕住玩就會用3-4A充....
真係要睇你粒電靚唔靚...
apower_lipo 發表於 2017-5-15 10:21:27 | 只看該作者
好勁 學問超卓 獲益良多 如夢初醒
請問 Aarontam1997 電器 工程學 博士 幾時 來臨pyc 指導 3~5a 充電要訣 想知 Team Orion Lipo 3a 充電 會有幾好
Aarontam1997 發表於 2017-5-15 10:44:15 來自手機 | 只看該作者
哦!又唔好咁講!大家都係交流下咁姐!呢的高科技野其實又幾虾人用架、起碼的文盲呀!唔鐘意睇說明書呀!咪亂咁梨囉!到出左安全意外上報紙咪話人地錯囉!都係細個個老師教得岩!半桶水啲人!係只係識瓜瓜叫架喇!