RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10762|回復: 42
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] Servo 轉速跟唔上遙控(問題已完美解決)

樓主| no_id 發表於 2017-2-2 13:54:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

Servo係power HD #LW-20MG, 控係WFLY X4, 好明顯SERVO係跟唔上支控同埋姪.. 個接收粒燈著綠色係正常.. 但係用呢個SERVO 好多時都著紅燈跟住姪..
如果我換FUTABA SERVO 就冇事... 又或者power HD Servo 換落第支控度亦OK.. 係咪個SERVO同支控唔夾呢?我已經係支控度SET O左用數碼舵機..
THZ...
唔識做 發表於 2017-2-2 13:56:33 來自手機 | 只看該作者
會唔會bec唔夠電?
 樓主| no_id 發表於 2017-2-2 13:58:56 | 只看該作者
唔識做 發表於 2017-2-2 13:56
會唔會bec唔夠電?

請問咩係BEC?
RGM-111 發表於 2017-2-2 15:37:05 | 只看該作者

BEC = [size=14.6667px]battery ellimination circuit ; 系現今絕大部份電變(ESC) built in 另一組 降壓 電路 供應比, receiver & servo power 用.[size=14.6667px]

[size=14.6667px]樓可否 講下用什麼電 變 同 控 的config 來 test 你個Power HD servo 呢?

[size=14.6667px]

[size=14.6667px]

樓主| no_id 發表於 2017-2-2 16:07:18 | 只看該作者
唔該CHING.. 電變用好盈QUICRUN-WP-1060-BRUSHED.. 前後帶煞車..
控就跟原裝出廠設定..除左係 “1 數碼/模擬 ”2數碼 Servo中選取2 之外.. 都冇改過其它出廠設定..
最奇係我用另一隻牌子O控同接收;完全冇問題..

RGM-111 發表於 2017-2-2 16:46:22 | 只看該作者
no_id 發表於 2017-2-2 16:07
唔該CHING.. 電變用好盈QUICRUN-WP-1060-BRUSHED.. 前後帶煞車..控就跟原裝出廠設定..除左係 “1 數碼/模 ...

請問 servo 有問題時係 長紅燈, 定 係 閃紅燈?? 如 係 閃紅 燈 州就 可能係BEC 唔夠力(電)
 樓主| no_id 發表於 2017-2-2 16:55:43 | 只看該作者
RGM-111 發表於 2017-2-2 16:46
請問 servo 有問題時係 長紅燈, 定 係 閃紅燈?? 如 係 閃紅 燈 州就 可能係BEC 唔夠力(電)
...

servo一工作時就閃紅燈..唔工作接收就著綠燈.. 咁樣即係話電變唔夠力?但係用返同一電變但換另一牌子控同接收又冇事喎定係呢隻servo chur? 唔該晒..

唔識做 發表於 2017-2-2 17:22:38 | 只看該作者
try use analog mode
 樓主| no_id 發表於 2017-2-2 17:24:14 來自手機 | 只看該作者
Analog and digital 都試過喇,一樣都係姪
RGM-111 發表於 2017-2-2 17:53:35 | 只看該作者
no_id 發表於 2017-2-2 16:55
個servo一工作時就閃紅燈..唔工作接收就著綠燈.. 咁樣即係話電變唔夠力?… 但係用返同一電變但換另一牌 ...

個情況係似 ESC 個BEC 唔夠力(無記錯Quick run 60 BEC 有6V 3A正常 應該夠力,  比 SERVO, Receiver & ESC)

樓主 可以試下 Servo 獨立用 receiver battery (e.g 6.6V Li-Fe Pack / 4xAA 筆心電try try) 比電, test 下.
注: WFly 個Receiver manual 只 支援 6.0V (唔G 頂唔頂到 Li-Fe 獨立 比電)

另 set   控 Servo Mode to NOR & RX Type to NOR 再test 下, see see
kkchung 發表於 2017-2-2 20:34:06 來自手機 | 只看該作者
你在接收接上一敉 1800uF 16V 電解質電容看看會否還是這樣。
 樓主| no_id 發表於 2017-2-2 20:42:21 | 只看該作者
RGM-111 發表於 2017-2-2 17:53
個情況係似 ESC 個BEC 唔夠力(無記錯Quick run 60 BEC 有6V 3A正常 應該夠力,  比 SERVO, Receiver & ESC ...

唔該ching, 今晚試下用四粒筆心電,但想問下啲線應該點樣駁呀,thx.
RGM-111 發表於 2017-2-3 09:21:43 | 只看該作者
no_id 發表於 2017-2-2 20:42
唔該ching, 今晚試下用四粒筆心電,但想問下啲線應該點樣駁呀,thx.

樓主| no_id 發表於 2017-2-3 09:39:04 | 只看該作者
RGM-111 發表於 2017-2-3 09:21
網上 修改 人地圖片, 希望 幫到你啦, 另 KK 兄 +電容的方法不防一試 ,又簡單安全
...

唔該晒兩位ching,今晚試試。如果外駁電盒冇姪即係代表receiver供電不足,係嗎?
 樓主| no_id 發表於 2017-2-3 09:43:31 | 只看該作者
kkchung 發表於 2017-2-2 20:34
你在接收接上一敉 1800uF 16V 電解質電容看看會否還是這樣。

個cap係儲電,要用嘅時候供電,係嗎?想問個cap應該插落receiver邊個位呢?thx
chacha 發表於 2017-2-3 10:50:27 來自手機 | 只看該作者
儲電容,援衡作用,插任何位都得。
wfuchoi 發表於 2017-2-3 10:55:41 | 只看該作者
I use the same combination of ESC and servo. no issue. For receiver, I am using Sanwa.
Possible to be the receiver / servo itself.
 樓主| no_id 發表於 2017-2-3 11:25:16 | 只看該作者
chacha 發表於 2017-2-3 10:50
儲電容,援衡作用,插任何位都得。

明白.. 唔該CHING.. 放工去鴨寮街搵下先
 樓主| no_id 發表於 2017-2-3 11:27:38 | 只看該作者
wfuchoi 發表於 2017-2-3 10:55
I use the same combination of ESC and servo. no issue. For receiver, I am using Sanwa.
Possible to b ...

Thanks ching… I use my radiolink rc4g for thesame ESC and servo without any lagging issues…  It just happens on WFLY X4.. it’s weird..

wfuchoi 發表於 2017-2-3 14:25:51 | 只看該作者
no_id 發表於 2017-2-3 11:27
Thanks ching… I use my radiolink rc4g for thesame ESC and servo without any lagging issues…  It j ...

nice to hear that