RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4137|回復: 14
收起左側

[技術問題] 調軚問題

樓主| jaccs 發表於 2017-1-20 13:55:02 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各巴打好

喺Jv玩多,如果唔每排電調軚,左頭好快起邊,自己就每排電順時針調一次軚,問題係每排電啲camber位都要行過哂,有啲巴打話交叉調,究竟應唔應該調軚呢?請各巴打分享一下,謝。
Bluemoon 發表於 2017-1-20 18:08:11 | 顯示全部樓層
我都係每排電順時針調一次呔, 基本上跑返兩三個圈就無咩問題啦!
唔識做 發表於 2017-1-20 18:30:14 來自手機 | 顯示全部樓層
左右調
joman 發表於 2017-1-20 22:32:31 | 顯示全部樓層
我只係前還前,後還後左右調
試過順時針layout,就逆時針每轉調,但每次都要幾圈才正形,但光輝期可能只得幾排電,有冇高人指教,
 樓主| jaccs 發表於 2017-1-21 11:15:16 來自手機 | 顯示全部樓層
睇黎要取捨,唔調軚,左頭就快起邊,調軚就要幾圈行返啲camber位,見jv有啲巴打,一放落去架車啲灣已正常,不用多行幾圈。。
Tam 發表於 2017-1-21 13:24:06 來自手機 | 顯示全部樓層
順時針, 每排電都掉。
Tam 發表於 2017-1-21 14:12:34 來自手機 | 顯示全部樓層
新呔開始每排電都掉呔, 唔駛每次行返正條呔, 煲熱跑一個圈就跑得
arto6 發表於 2017-1-21 19:03:16 | 顯示全部樓層
順反時針調呔係最come 行, 但最後行出離係是推頭甩尾鬼5馬6. 我自己係每排電左右調, 如果鬥車可要做到兩排電一套呔嘅話,我係唔會調呔。
 樓主| jaccs 發表於 2017-1-22 14:50:16 | 顯示全部樓層
Tam 發表於 2017-1-21 14:12
新呔開始每排電都掉呔, 唔駛每次行返正條呔, 煲熱跑一個圈就跑得

新軚可能行得通,但係軚舊左,每排電都掉軚,啲camber要行過哂..
 樓主| jaccs 發表於 2017-1-22 14:51:41 | 顯示全部樓層
joman 發表於 2017-1-20 22:32
我只係前還前,後還後左右調
試過順時針layout,就逆時針每轉調,但每次都要幾圈才正形,但光輝期可能只得幾 ...

係,唔調軚左頭好快玩完,如果順時針掉,就排排都要行過,好難取得平行..
 樓主| jaccs 發表於 2017-1-22 14:52:36 | 顯示全部樓層
arto6 發表於 2017-1-21 19:03
順反時針調呔係最come 行, 但最後行出離係是推頭甩尾鬼5馬6. 我自己係每排電左右調, 如果鬥車可要做到兩 ...

係,所係度開俚個文問下各巴打O既調軚心得..
lung1 發表於 2017-1-22 23:16:20 | 顯示全部樓層
我個人習慣玩車就每一排电都順時針調,唔覚有問題。
 樓主| jaccs 發表於 2017-1-23 22:52:28 | 顯示全部樓層
lung1 發表於 2017-1-22 23:16
我個人習慣玩車就每一排电都順時針調,唔覚有問題。

咁有乜特別的設定可以每排電調完軚都可以無乜問題呢??可否分亨下呢?
Tam 發表於 2017-1-24 20:31:19 來自手機 | 顯示全部樓層
重點係玩完每排電都要掉呔。 玩兩三排先掉, 係唔得。行到條呔有較大不平衡再掉呔, 會大細彎, 多行幾排電先會好返
lung1 發表於 2017-1-24 23:56:57 來自手機 | 顯示全部樓層
jaccs 發表於 2017-1-23 22:52
咁有乜特別的設定可以每排電調完軚都可以無乜問題呢??可否分亨下呢?

無特別設定,keep住每一排电調就ok