RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kohenen
收起左側

[選擇建議] Xray T4 2017

brianych 發表於 2016-12-30 14:06:10 | 顯示全部樓層
kohenen 發表於 2016-12-30 13:23
唔需要頂級,中價已經 ok

Sanwa MT-44 with RX472/482 receiver - $2xxx
Sanwa (#SDX-801) Low Profiled Digital Servo - $5xx
Hobbywing XR-10 - $13xx / Hobbywing V3.1 - $xxx / Muchmore Fleta pro v2  $10xx - $11xxESC Program Box - $1xx
Hobbywing V10G2 bandit 13.5 - $4xx
Arrowmax LiPo 6000mAh - $39x or Arrowmax LiPo 5000mAH - $2xxMotor 齒 - $3x-4x
Charger - $3xx - $1xxx ( up to your budget )
LTC-R Shell - $120
32x / 36x Rush Tyreset - $16x-17x
仲要買 Set車板,set車架,車高尺,droop 尺

原廠 Xray跟嚟啲油壓油同牙差油係唔合用。要買返450度油壓油,3000同5000度牙差油玩住先。建議用返 Hudy

樓主| kohenen 發表於 2016-12-30 17:19:30 來自手機 | 顯示全部樓層
Muchmore Fleta pro v2  $10xx - $11xxESC Program Box - $1xx
 樓主| kohenen 發表於 2016-12-30 17:20:40 來自手機 | 顯示全部樓層
Muchmore Fleta pro v2  $10xx - $11xxESC Program Box - $1xx <<--- 咩黎,有咩用
brianych 發表於 2016-12-30 17:36:37 來自手機 | 顯示全部樓層
kohenen 發表於 2016-12-30 17:20
Muchmore Fleta pro v2  $10xx - $11xxESC Program Box - $1xx

電变Program box 用嚟改電變Setting
bluefish 發表於 2016-12-31 07:43:48 | 顯示全部樓層

呢架真係初級高級都岩玩, 襟撞, 初級玩照跟manual砌都好好跑, 高級玩就改用options.

較大路 (初級黎講) 係:

ESC: HW Xerun 120A 2.1 (試過用80W 焊線焊左好耐, 搞到隻電變熱辣辣, 佢都唔死 , 襟玩)
Motor: HW V10 G2 10.5T
Servo: Savox 1251MG (其他servo有D會頂住轉向)

Transmitter/Receiver: >$1000 有多項調教都ok, 高級D >$3000

Setup System: 最正當然係Hudy, 其他的e.g. Arrowmax, Yeah Racing, 3Racing 都好多人用.
CYLeung 發表於 2016-12-31 17:55:50 來自手機 | 顯示全部樓層
買中價遲早也換,如果真係有心玩想快果d, 唔好哂時間哂錢,電子野買最好
wa1006 發表於 2016-12-31 18:16:38 來自手機 | 顯示全部樓層
玩得Xray,就睇你自己想點拿!
wa1006 發表於 2016-12-31 18:19:25 來自手機 | 顯示全部樓層
原裝車玩住先,渣熟部車之後先決定改唔改。
火星選手 發表於 2017-1-2 21:07:35 來自手機 | 顯示全部樓層
wa1006 發表於 2016-12-31 18:19
原裝車玩住先,渣熟部車之後先決定改唔改。

中價冇話冇既
TEAMPOWERS RADON V2 140A 900中連卡
摩打買隻BY13.5 180$ around
Servo :X0907 或者 買隻TP servo
電就ARROWMAX,平正
車呔咪 rush36  /TEAMPOWER 32S /Sweep 36
控咪MT4
alan@fire 發表於 2017-1-3 01:32:18 | 顯示全部樓層
車都買了T4 2017, 買其他野緊係要"一步到位"啦! 就算真係唔啱玩或唔想玩...放出嚟都即刻有人收啦, 但若果啱玩呢? 買左D渣野, 你咪又係會買過哂!!!
usa711 發表於 2017-1-6 23:01:55 來自手機 | 顯示全部樓層
T4要玩到咁喎
modelhp 發表於 2017-1-7 17:58:44 | 顯示全部樓層

若果唔想再使咁多錢, 電子嘢用中價都OK.
用futaba品牌會平過Sanwa品牌
遙控連接收: futaba 4PV box set $21xx
(加多$18X左右, 買一條SBS-01V External Voltage Telemetry Sensor, 可check鋰電有幾多voltage剩, 一般鋰電差满電是8.4v, 玩到鋰電剩到7.2v要收車, 電壓再低啲,鋰電好易打柴)
轉向Servo: futaba S9570SV $5xx
電子變速: Hobbywing XERUN 120A $4XX
電子變速program卡: $1XX set電子變速用
無刷摩打: Hobbywing XERUN V10 G2 $4XX (極速4.5T, 新手又想快可試8.5T或10.5T)
摩打齒: 用鋼製$2X比鋁合金$4Xup襟好多
4cm摩打風扇及支架: $100內
車呔: Rush 32度數 $15X
車殼: protoform $13Xup (不包噴油)
2s鋰電: 各品牌不同價錢由 $2XX - $7XX ($400內的鋰電是OK的) 每粒鋰電玩大約7-8分鐘, 玩一日起碼六粒電以上.
差電機: 有平有貴 由$4XX起, 唔想煩要買可包括A/C火牛在內的差機. 專業玩家一般係用差機(不包A/C火牛) 再加 一隻獨立A/C火牛
螺絲批等工具: 約$100內
其他set車架等調整遙控車工具, 可其後再考慮.

modelhp 發表於 2017-1-7 18:10:15 | 顯示全部樓層
由電車轉玩油車,  電變 摩打 鋰電 用唔番.
FlashZERO111804 發表於 2017-2-14 12:18:26 來自手機 | 顯示全部樓層
唔識做 發表於 2016-12-29 23:26
呢條魚好好湯

讚成
kwok03 發表於 2017-2-15 19:42:55 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主你咩都唔識,就算你跟足意見買哂啲返來,我估你都係唔識攪
vincenthk052005 發表於 2017-2-16 12:41:26 來自手機 | 顯示全部樓層
會唔會嚇到樓主即刻唔玩嫁?你地咁狼死
worms85 發表於 2017-2-16 15:36:01 | 顯示全部樓層
SANWA M12S
fbs 發表於 2017-2-16 17:33:25 來自手機 | 顯示全部樓層
其實吾計較錢多錢少,老板所介紹嘅冇一樣介绍錯,全都物有所值。
alan@fire 發表於 2017-3-8 03:49:18 | 顯示全部樓層
樓主, 想問下你架T4攪成點?
FlashZERO111804 發表於 2017-3-8 08:03:13 來自手機 | 顯示全部樓層
哇成皮幾嘢