RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3529|回復: 9
收起左側

[技術問題] 請教TB04零件問題

樓主| kiny002 發表於 2016-12-5 22:20:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,
tb04唔見左一支Drive shaft 想買返Tamiya (#51048) TB-02 Drive Shaft (42mm),上rcmart 冇
。知唔知邊道有?
或者用咩代用件都得?
用tb03的Tamiya (#51216) TA05 Drive Shaft 2得唔得?
謝謝

http://www.rcmart.com/tamiya-510 ... ?cPath=595_744_1232

http://www.rcmart.com/tamiya-512 ... l?cPath=595_744_720

chacha 發表於 2016-12-5 22:36:50 | 顯示全部樓層
直接換埋萬向節
 樓主| kiny002 發表於 2016-12-5 22:49:35 | 顯示全部樓層
師兄你好,你所講既萬向節,係唔係TB EVO6 果種,有咩好處,同埋要唔要連埋C HUB 一齊換?
有冇RCMART 既LINK 謝謝
chacha 發表於 2016-12-6 00:08:59 | 顯示全部樓層
kiny002 發表於 2016-12-5 22:49
師兄你好,你所講既萬向節,係唔係TB EVO6 果種,有咩好處,同埋要唔要連埋C HUB 一齊換?
有冇RCMART 既LIN ...

evo6頭用三節棍,尾用萬向節,你架用得狗骨,應該祇係普通版TB04,要改埋四隻腳先用到。
但係TB04萬向冇一套賣,要散執,http://www.rcmart.com/tamiya-540 ... l?cPath=595_744_710
基本上條骨要呢個尺寸,重欠兩份先得,要問鋪頭。
 樓主| kiny002 發表於 2016-12-6 00:14:28 | 顯示全部樓層
謝謝
chacha 發表於 2016-12-6 00:22:31 | 顯示全部樓層
Kevin8933 發表於 2016-12-6 13:15:46 來自手機 | 顯示全部樓層
頭改用三節棍,尾用其他牌子萬向代替品
 樓主| kiny002 發表於 2016-12-9 21:36:17 | 顯示全部樓層
柅再問問,TB04 係用42MM 的狗骨,咁用萬向,要用42MM 定係師兄說的44MM?
chacha 發表於 2016-12-9 22:54:40 | 顯示全部樓層
kiny002 發表於 2016-12-9 21:36
柅再問問,TB04 係用42MM 的狗骨,咁用萬向,要用42MM 定係師兄說的44MM?

呢度比較清楚

樓主| kiny002 發表於 2016-12-9 23:22:30 | 顯示全部樓層
謝謝