RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3785|回復: 9
收起左側

B6 AC 差機使用方法

樓主| Kacsr16m4 發表於 2016-11-12 22:31:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想請問B6 AC 佢有兩個Chage mode, 分別係charge mode 同 balance mode

請問呢兩個mode 有咩分別呢?
bluefish 發表於 2016-11-13 07:50:32 | 顯示全部樓層
Balanced charge 係一路叉一路平衡兩池裡面幾個芯電壓, 所以用balance mode, 要插埋 白色頭果條平衡線.e.g. 2S電池, 裡面有兩個芯, 叉機可以由平衡線知道每個芯獨立電壓, 最後每個芯係 4.2V.

而正常charge mode總之叉到整舊電8.4V, 但有可能每個芯唔同電壓.

另外仲有Fast charge mode, 唔同的係佢叉到接近最大電壓就停, 因接近最大電壓係叉得耐少少, 目的係減少時間, 畀你快D用得.

df03driver 發表於 2016-11-13 19:05:09 | 顯示全部樓層
請問快差,排電是4800MAH 2S,咁用幾多A差先快, 定用返4.8A?
bluefish 發表於 2016-11-13 21:24:45 | 顯示全部樓層
df03driver 發表於 2016-11-13 19:05
請問快差,排電是4800MAH 2S,咁用幾多A差先快, 定用返4.8A?

跟機黎佢set左default 6A. 我用番6A去叉.
B6AC 好似最大叉電電流衹係6A.

有D ching話用 10A, 但要再勁D叉機先得.
 樓主| Kacsr16m4 發表於 2016-11-15 14:01:44 | 顯示全部樓層
感謝解答~

咁我一搬差電用balance mode就冇死錯人啦~

係唔係玩完有一排唔用時,用STORAGE MODE 差返佢AROUND 3.85V就OK ??
ckcgary 發表於 2016-11-15 14:34:28 | 顯示全部樓層
df03driver 發表於 2016-11-13 19:05

安全保護電池用 1C 差就得,4.8A 可以,如果心急,可以用盡嚟差,反正 B6 都係得 5A (舊款) 或 6A (新款)。

ckcgary 發表於 2016-11-15 14:35:43 | 顯示全部樓層
Kacsr16m4 發表於 2016-11-15 14:01
感謝解答~

每次玩完或者差滿咗無玩到,返去都係做番 storage 會好少少,電池耐用少少。

ckcgary 發表於 2016-11-15 14:38:00 | 顯示全部樓層
bluefish 發表於 2016-11-13 21:24
跟機黎佢set左default 6A. 我用番6A去叉.
B6AC 好似最大叉電電流衹係6A.

唔少人用 2C 差,如果電池容量大,A 數會再高啲,例如 8000mah 電,可能用 16A 或以上差都唔奇。

bluefish 發表於 2016-11-15 19:38:06 來自手機 | 顯示全部樓層
Kacsr16m4 發表於 2016-11-15 14:01
感謝解答~

嗯, 一搬淨系用 bal.  mode 及 storage ok.
如果舊電質素差d,  過一,兩個月,有機會跌低過安全電壓,果d 要再用Storage  mode 叉番起再繼續存放.
 樓主| Kacsr16m4 發表於 2016-11-15 22:41:13 | 顯示全部樓層
收倒~~~
明白曬~