RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9574|回復: 22
收起左側

[選擇建議] 7.4 v Lipo 1/10 4WD 用邊隻牌子好?

樓主| slspp 發表於 2016-11-6 08:17:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,
7.4 v Lipo  1/10 4WD 用邊隻牌子好?
 樓主| slspp 發表於 2016-11-7 10:20:03 來自手機 | 顯示全部樓層

見到仲有人講既有:
格力
獅子
ZOMBIE
Silverback
LRP

一般都係 50C 5200mah 以上…
邊隻會好D?
又或者大家用緊邊款呢?

RGM-111 發表於 2016-11-7 15:53:20 | 顯示全部樓層
看C兄 , 飛下街, 定系 鬥車(同鬥什麼class) 了?

飛下街 其實 E家D 電都係差不多.........
鬥車入場玩的話 (個人 偏向 - Modify :就 細D容量 但高C數 ; Stock / 飛街 / 操車 就 容量大D C數50 up 都好夠玩了)

純粹分享下, ..不喜密插 XD
 樓主| slspp 發表於 2016-11-7 20:07:29 | 顯示全部樓層
謝謝師兄分享!
如果用 4.5T or 5.5T 既摩打,係咪要用返大 C 數既電?
JOHN2 發表於 2016-11-7 20:58:39 來自手機 | 顯示全部樓層
我玩4.5用格氏40c一樣掂,雖然冇咁爆但最小冇壞電或推唔起之類問題
yuenchitat 發表於 2016-11-7 21:17:41 | 顯示全部樓層

消化餅好似算ok
RGM-111 發表於 2016-11-8 15:52:11 | 顯示全部樓層
消化餅 , 我用過shorty 玩buggy...........好快變肥仔

重有,其實個人 使用習慣 同 , 差機/差電/storage 方法 都有D 影響....
carven.chow 發表於 2016-11-8 17:24:34 | 顯示全部樓層
Silverback 6200mah 90C LCG
 樓主| slspp 發表於 2016-11-8 18:08:56 來自手機 | 顯示全部樓層

其實我都係用緊 Silverback 5200mah 50C,LRP 差機,每次玩完都會充返到@ 3.9v 先收埋,通常玩前一日先會叉電,
但兩排電都會有少少漲…每排玩左吾多過20次。
其實係咪 Lipo 點都會有少少漲?

carven.chow 發表於 2016-11-8 18:20:59 | 顯示全部樓層
slspp 發表於 2016-11-8 18:08
其實我都係用緊 Silverback 5200mah 50C,LRP 差機,每次玩完都會充返到@ 3.9v 先收埋,通常玩前一日先會叉 ...

你玩好耐?我玩快車用6200 90C ,我有8排電未漲過

平均玩6MINS
 樓主| slspp 發表於 2016-11-8 19:57:08 來自手機 | 顯示全部樓層
通常玩完舊電得返 @3.7-8v ,現在玩緊 10.5T 摩打慢車,一般玩到 10幾分鐘。
cs1 發表於 2016-11-8 22:25:54 | 顯示全部樓層
slspp 發表於 2016-11-8 19:57
通常玩完舊電得返 @3.7-8v ,現在玩緊 10.5T 摩打慢車,一般玩到 10幾分鐘。

Ace 格氏 4000 30c 7.2v 原裝540白豬 4WD CC01 Fj  長沙沙灘或大草地

30-45分中 片灣快車 推盡極速大草地15分中內
df03driver 發表於 2016-11-8 23:21:54 | 顯示全部樓層
carven.chow 發表於 2016-11-8 18:20
你玩好耐?我玩快車用6200 90C ,我有8排電未漲過

平均玩6MINS

CHING想了解你用電情況,因為我都有脹電問題
平時你帶幾多舊電玩,舊電玩左6分鐘之後會唔會即場再充電
同埋點樣使用快充模式,成日用快充會唔會脹電?
carven.chow 發表於 2016-11-9 00:37:17 | 顯示全部樓層
df03driver 發表於 2016-11-8 23:21
平時你帶幾多舊電玩,舊電玩左6分鐘之後會唔會即場再充電
同埋 ...

平時你帶幾多舊電玩,我係車場玩,一舊電一日唔會玩多過兩次
舊電玩左6分鐘之後會唔會即場再充電 通常我等排電唔熱先差番

同埋點樣使用快充模式,成日用快充會唔會脹電? 我冇用快充MODE, 用7A差, 4.22V停

df03driver 發表於 2016-11-10 22:05:23 | 顯示全部樓層
同埋玩6分鐘真係唔夠喉,咁應該好難會脹
但每次咪帶好多排去玩?
cyberkohk 發表於 2016-11-11 23:55:06 | 顯示全部樓層
格氏
firesun 發表於 2016-11-24 10:31:59 來自手機 | 顯示全部樓層
格氏/富力,傳統大廠,其他好多係大廠揀剩d料黎
sum814 發表於 2016-12-14 17:31:43 | 顯示全部樓層
jungle 5500mAh LCG
ckcgary 發表於 2016-12-14 18:33:48 | 顯示全部樓層
Arrowmax 電都夠力水
civicwong 發表於 2016-12-16 03:26:22 | 顯示全部樓層
搭單一問,請問10車的鋰電池,一般有無過充/過放保護板的?