RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5443|回復: 12
收起左側

又一自主設計好東西--開胎 磨胎機器

樓主| laojin881 發表於 2016-10-14 08:53:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
之前一直用雕刻機主軸加一把銼刀來開胎,發現開出來慢而不准,外徑大小不等,
所以這次利用了閑時做了一臺磨胎機,這個準確度沒得說了,連千分尺都用上了,
同時刀架帶個擺角刻盤,還可以開出正負角度的胎(傾角)
一共做了4種刀,磨平開槽

123220tog1nxtotmtqbtoo.jpg.thumb.jpg 083709v101zggdxuwo1301.jpg.thumb.jpg 083708bs300k4ssqhhxehk.jpg.thumb.jpg 083707a4hozgpwp2ybmu4w.jpg.thumb.jpg

以下製作過程並不完全,
圖紙

用的是10MM的板開出來的

搞完就表面噴砂

陽極黑色
123226qlo9t633or4lrxr4.jpg.thumb.jpg 123227jkyl2322xbxlxbbx.jpg.thumb.jpg

sean2013 發表於 2016-10-14 12:23:01 | 顯示全部樓層
高手!
ZeroKwok 發表於 2016-10-14 12:23:42 | 顯示全部樓層
正喎!請問幾多錢一套呢?
 樓主| laojin881 發表於 2016-10-14 12:28:57 | 顯示全部樓層
ZeroKwok 發表於 2016-10-14 12:23
正喎!請問幾多錢一套呢?

自己整,不系好贵,想要就私信啦
stefanchio 發表於 2016-10-14 13:04:02 | 顯示全部樓層
Very nice
Wayne~~ 發表於 2016-10-15 09:41:16 | 顯示全部樓層
勁...!偉大 diy!
陳真 發表於 2016-10-18 17:53:33 | 顯示全部樓層
laojin881 發表於 2016-10-14 12:28
自己整,不系好贵,想要就私信啦

不係好貴即係幾貴?

rk2 發表於 2016-10-19 10:19:23 | 顯示全部樓層
good job in  DIY. Like x 100
 樓主| laojin881 發表於 2016-10-24 13:43:26 | 顯示全部樓層
陳真 發表於 2016-10-18 17:53
不係好貴即係幾貴?

最近搞緊亞克力版本,再整翻條MR03同AWD共用軸,一機兩用......
mttmtt 發表於 2016-10-24 17:00:52 來自手機 | 顯示全部樓層
討論版變廣告版??
 樓主| laojin881 發表於 2016-10-24 17:22:20 | 顯示全部樓層
mttmtt 發表於 2016-10-24 17:00
討論版變廣告版??

你好鬼死搞笑哦........我發表我作業很正常的事,你個腦小,想不出你賴誰啊!
我有公開說要賣了嗎??
你顛就死開邊
Wayne~~ 發表於 2016-10-24 21:08:20 | 顯示全部樓層
買一部磨呔機都唔平,比 mini z 一部用刀去磨呔嘅機仲未見過有,一般都係用沙紙去磨,好多時沙紙會另車呔過熱而損害.
所以真心覺得用刀磨真係唔錯
 樓主| laojin881 發表於 2016-10-25 11:18:10 | 顯示全部樓層
Wayne~~ 發表於 2016-10-24 21:08
買一部磨呔機都唔平,比 mini z 一部用刀去磨呔嘅機仲未見過有,一般都係用沙紙去磨,好多時沙紙會另車呔過熱 ...

哥記 你好!我都系玩MINI-Z葛,我玩系03,磨胎岩開始時,我用銼刀加台變頻摩達!學你話齋,真系會發熱,有點熔胎感覺!因為我自己系機械工程系專業葛,想到學校時用到車床,就用白鋼刀來整磨胎機啦!
但系用刀磨都有缺點,不系一次吾可以吃刀太大,同時要來回幾次先磨出平滑胎面!
最重要系吾使換砂紙,砂紙用耐會塞住左