RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: pazuwk
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 求教 我個控不能連兩個接收 問RCMART但覺得比佢地水我

chacha 發表於 2016-8-24 14:13:18 來自手機 | 只看該作者
hellowong 發表於 2016-8-24 14:04
我個3禾MT4S,一控pair 咗八個三禾不同型號接收,都冇樓主嘅情況出現,但試過同時開著兩部車都可以同時控制 ...

呢個情況,係車場見過。
 樓主| pazuwk 發表於 2016-8-24 16:03:25 | 只看該作者
lschun 發表於 2016-8-24 14:06
唔係保唔保養問題,係佢話無問題就有責任試一次比你睇,成功連接兩個receiver而又唔洗重新對頻,如果佢覺得 ...

佢話係堅持話一控對一接收.....
 樓主| pazuwk 發表於 2016-8-24 16:05:40 | 只看該作者
hellowong 發表於 2016-8-24 14:04
我個3禾MT4S,一控pair 咗八個三禾不同型號接收,都冇樓主嘅情況出現,但試過同時開著兩部車都可以同時控制 ...

聽朋友講過佢都會咁....
不過我個情況就冇人過...
albert0329 發表於 2016-8-25 08:25:08 | 只看該作者
我用4pks 可以一控多接,好耐之前響旺角買,賣果個話有40個記憶,你可以買40個接收都得!!

E家用緊一控4接!
 樓主| pazuwk 發表於 2016-8-25 10:13:42 | 只看該作者
albert0329 發表於 2016-8-25 08:25
我用4pks 可以一控多接,好耐之前響旺角買,賣果個話有40個記憶,你可以買40個接收都得!!

E家用緊一控4 ...

有師兄話唔同地區既接收頻率有異,我想問下師兄你四個接收係唔係都係香港買架????
albert0329 發表於 2016-8-25 10:17:54 | 只看該作者
pazuwk 發表於 2016-8-25 10:13
有師兄話唔同地區既接收頻率有異,我想問下師兄你四個接收係唔係都係香港買架????
...

兩個係,兩個係淘寶代接
 樓主| pazuwk 發表於 2016-8-25 11:13:51 | 只看該作者
albert0329 發表於 2016-8-25 10:17
兩個係,兩個係淘寶代接

咁既話可能唔關頻率事.....唔通真係個控壞??????

andynax1 發表於 2016-8-25 11:18:23 | 只看該作者

人地係4PKS wor, 會唔會3PV差d

不如直上4PXR la....車都有四架, 呢d錢點可以慳
andynax1 發表於 2016-8-25 11:31:01 | 只看該作者
 樓主| pazuwk 發表於 2016-8-25 11:32:09 | 只看該作者
andynax1 發表於 2016-8-25 11:18
人地係4PKS wor, 會唔會3PV差d

不如直上4PXR la....車都有四架, 呢d錢點可以慳

有時唔係錢既問題....一係佢直接話我支控壞,不過唔好意思...我地冇香港代理保養。
冇理由水我話唔可以連兩個接收....

如果唔係支控壞...我就想知發生咩事.....識多D野都好....
andynax1 發表於 2016-8-25 11:38:33 | 只看該作者
早之連枝控都響Taobao買好過, 起碼都比你寄一次番去換
 樓主| pazuwk 發表於 2016-8-25 11:53:47 來自手機 | 只看該作者
andynax1 發表於 2016-8-25 11:38
早之連枝控都響Taobao買好過, 起碼都比你寄一次番去換

咁果時rcmart個價平過淘寶。冇理由唔係香港買。
jf813 發表於 2016-8-25 14:30:00 | 只看該作者
I use sanwa so I am not sure about futaba.....

http://manuals.hobbico.com/fut/3pv-manual.pdf

But from manual pg 17 (top left hand box).  It seems like if you run t-fhss mode you must re-link the rx everytime you select new mode wor......

樓主| pazuwk 發表於 2016-8-25 18:05:02 | 只看該作者
jf813 發表於 2016-8-25 14:30
I use sanwa so I am not sure about futaba.....

http://manuals.hobbico.com/fut/3pv-manual.pdf

果到我有睇過...但應該係講連一個新model先要....
andynax1 發表於 2016-8-25 18:08:29 | 只看該作者
jf813 發表於 2016-8-25 14:30

The manual say:

*Link is required when a new model is made from a model selection.
Beron 發表於 2016-8-25 20:24:23 來自手機 | 只看該作者
係喎 page 17 所述 "Only T-FHSS" 好似係晶結所在喎!樓主會唔會兩隻或是但一隻接收係行T-FHSS呢?
svsv 發表於 2016-8-25 21:15:33 | 只看該作者
去rc 媽買野次次好似抽獎咁,任佢地比折扣,新登記仲有浮動折扣,買多幾次冇哂折扣,咁樣做生意好似全香港得佢一間舖頭賣rc,最近都唔去了
 樓主| pazuwk 發表於 2016-8-25 21:58:47 | 只看該作者
Beron 發表於 2016-8-25 20:24
係喎 page 17 所述 "Only T-FHSS" 好似係晶結所在喎!樓主會唔會兩隻或是但一隻接收係行T-FHSS呢? ...

我個接收兩隻都係R314SB 係行T-FHSS
老實講...我覺得果句意思係用一個新MODEL就要做一次LINK.
我唔覺佢係話LINK左每次轉唔同MODEL都要重新LINK一次...
如果係咁要咁多個MODEL黎做咩.....
(RCMART個技術員話用黎存起你既SETTING....但我接受唔到囉...但我真係唔識....所以又唔敢反駁佢)
 樓主| pazuwk 發表於 2016-8-25 22:00:57 | 只看該作者
svsv 發表於 2016-8-25 21:15
去rc 媽買野次次好似抽獎咁,任佢地比折扣,新登記仲有浮動折扣,買多幾次冇哂折扣,咁樣做生意好似全香港 ...

我D FD話買得多做VIP就有折...我都買唔少啦....起碼有兩架車係佢到買...都唔見有折......
佢減果D價係話自取比現金所以減.....
kiev 發表於 2016-8-25 22:12:44 | 只看該作者
我上次幫朋友整 3pls 係可以一控兩接收,只係好似換 model 要熄机再開。自己用3pm 都可以。