RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8313|回復: 18
收起左側

[專題分享] <FCF砌機分享>Grashopper130+EMAX紅底1306/4000KV/20A電變/暴力4S850

樓主| 法師傅 發表於 2016-6-23 10:52:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

== Grashopper130 機架簡介==

• 原版 Grashopper 130 碳纖機架
  • 機架軸距130mm / 1+2.5mm / 重32g / 最大3吋槳
  • 可調角度FPV鏡頭座

== 砌機組件清單 ==
  • EMAX 最新紅底 RS1306 4000KV 真4S 摩打
  • EMAX 最新 LIGHTNING系列 20A BL 電變
  • F3飛控刷CF
  • 迷你800線CMOS FPV鏡頭 配2.8mm鏡頭
  • 迷你200mw圖傳
  • DEVO PPM 703A 2.4G 接收
  • M牌BB分電板
  • XT30迷你電插
  • DALPROP 3045BN 3葉槳
  • RoaRingTop 4S 850 70C 電池

== 相關連結 ==

[開箱文] <組件開箱分享>EMAX RS1306/4000KV 紅底摩打 + LIGHTNING BL 20A 電變

===============================================
TAOBAO :
QAV穿越機架 130機架 160機架 迷你機架 原版grashopper 130 160

2016官方EMAX銀燕RS1306航模小四軸130 150穿越競技比賽必備電機
2016新品EMAX正品銀燕Lightning20A 30A多旋翼競速機專用迷你電調
===============================================
更多穿越組件開箱砌機資料分享及訂購組件優惠 ...
法師傅FB專頁 : FCF - Drone FPV HK

樓主| 法師傅 發表於 2016-6-23 10:52:50 | 顯示全部樓層

== 砌機分享 ==========

FXD-1606C-G130-EM (1).jpg
TAOBAO 原版Grashopper130 , 全碳纖 , 機架軸距130mm / 1+2.5mm / 重32g / 最大3吋槳
FXD-1606C-G130-EM (9).jpg
分電板就用呢塊 , 貪佢BB夠大聲 , 取代飛控BB
FXD-1606C-G130-EM (10).jpg
摩打電變係 EMAX 最新 紅底系列 RS1306 4000 KV 及 LIGHTNING 系列 BL 20A , 全部都SUPPORT 真4S
FXD-1606C-G130-EM (13).jpg
130機仔機臂短, 摩打接電變考功夫
FXD-1606C-G130-EM (16).jpg
電變摩打焊接好 , 用熱縮通套緊佢 , 準備裝上機臂
FXD-1606C-G130-EM (19).jpg
電變焊上分電板 , 焊好飛控5V/圖傳12V線 ; 另外鏡頭用CMOS 800線 , 好細隻, 用5V係圖傳拎電
FXD-1606C-G130-EM (20).jpg
飛控用F3 , 電變線 / 5V 直焊收係底
FXD-1606C-G130-EM (24).jpg
接收用DEVO 703A , PPM 3條線接飛控 , 另外一個AUX駁分電板0既BB , 唔想插針, 就直焊係針腳位置
FXD-1606C-G130-EM (27).jpg
小弟第一部130完成了
FXD-1606C-G130-EM (29).jpg
最好0既示範 , 130機仔唔係想像中咁難砌, 好似我咁用大分電板+20A電變+咁大隻接收都夠位 ...
FXD-1606C-G130-EM (30).jpg
咁樣圖傳散熱一定無問題
FXD-1606C-G130-EM (40).jpg
EMAX 紅底系列 , 一定夠曬力水
FXD-1606C-G130-EM (38).jpg
EMAX 20A 電變 , 佔曬成隻臂
FXD-1606C-G130-EM (44).jpg
下置電池 , 跟外國高手用4S 850
FXD-1606C-G130-EM (48).jpg
呢隻電唔厚, 機仔下置電池唔錯, 隨便落地都企得穩
FXD-1606C-G130-EM (46).jpg
室內試飛 32%油門已起飛 , 空間有限 , 上上下下飄左7分鐘 3.6V BB響落地 !
過幾日出去飛番轉, 再分享PID及其他SETTING !

多謝支持 !!!

===================================================
更詳盡 130 砌機分享 : FCF - Drone FPV HK
===================================================

樓主| 法師傅 發表於 2016-6-23 10:53:08 | 顯示全部樓層
更新中
 樓主| 法師傅 發表於 2016-6-23 22:29:50 | 顯示全部樓層
== Grashopper130 砌機分享 已更新完畢 !!!
之後再上 CLEANFLIGHT 設定分享

樓主| 法師傅 發表於 2016-7-30 15:40:18 | 顯示全部樓層

[開箱分享] RoaRingTop 4S 850mAH 60C 鋰電池 ==

FXD-1606G-ROARINGTOP (1).jpg
2粒4S850電池0既包裝 , 好安全
FXD-1606G-ROARINGTOP (2).jpg
RoaRingTop 4S 850mAH 60C
FXD-1606G-ROARINGTOP (3).jpg
原裝無跟放電插 , 按自行要求焊接
FXD-1606G-ROARINGTOP (4).jpg
出廠平衡好好
FXD-1606G-ROARINGTOP (5).jpg
打算用係130穿越機上, 所以選用XT30迷你插 !
同時對比下 XT30 & XT60 0既大小分別
FXD-1606G-ROARINGTOP (6).jpg
850有60C , 夠曬力
FXD-1606G-ROARINGTOP (8).jpg
細細粒 , SIZE大約 68*30*25 mm
加左XT30插頭, 重100g
FXD-1606G-ROARINGTOP (9).jpg
配130穿越機, 銀燕最新RS1306 4000KV , 室內飄左7分鐘 @ 3.6V BB叫

TAOBAO :
RoaringTop 850mAh 4S 60C FPV四轴穿越机专用航模锂电池组

teamlosi 發表於 2016-7-31 16:49:02 | 顯示全部樓層
實在太正,多謝分享。。
solaris8x86 發表於 2016-7-31 18:47:19 | 顯示全部樓層

人咃部機飛唔到5k架咼,500呎遠或者還可以,以你對飛機嘅概念,唔arm你玩架喇。
teamlosi 發表於 2016-7-31 22:00:24 | 顯示全部樓層
其待CLEANFLIGHT 設定.
solaris8x86 發表於 2016-7-31 22:05:43 | 顯示全部樓層

就算有CLEANFLIGHT嘅設定,人吔部機此終都係飛唔到5k架咼....
RC_FANS 發表於 2016-8-3 09:15:14 | 顯示全部樓層
樓上噏也春 ?
siuha 發表於 2016-8-8 09:54:02 | 顯示全部樓層
想請教下用4000kv摩打,個motor timing使唔使改?用返medium定係改medium-high或者high?
 樓主| 法師傅 發表於 2016-8-9 10:03:37 | 顯示全部樓層
siuha 發表於 2016-8-8 09:54
想請教下用4000kv摩打,個motor timing使唔使改?用返medium定係改medium-high或者high? ...

我呢部飛左幾次就壞左飛控未得閒整 , 所以都未CAL好 XD

問過好多高手 , TIMING多數都要改 , 有D話飛控加減震都可以

Lanceorange 發表於 2016-8-9 19:12:40 | 顯示全部樓層
師兄你住邊, 可唔可以跟你學野
 樓主| 法師傅 發表於 2016-8-10 00:54:48 | 顯示全部樓層
Lanceorange 發表於 2016-8-9 19:12
師兄你住邊, 可唔可以跟你學野

想學野唔洗要知我住邊呀 ?
 樓主| 法師傅 發表於 2016-8-26 16:02:47 | 顯示全部樓層
最近忙  砌其他機 , 忽略左部130 ...
呢部機一直有D震 , 修改BL TIMING / 停用剎車 等等 , 都仲可以 ,
但10-20%油門仍好震 , 影響低油門FREESTYLE0既效果 ...

FXD-1606C-G130-EM (51).jpg

起初以為EMAX的摩打電變唔掂 , 亦有飛友大鬧銀燕有幾差送都唔會要 ...
到外國網站/YOUTUBE搵下料 , 老外相同SPEC又一直爽飛沒問題 ,
但睇倒佢地大多係用BETAFLIGHT及RACEFLIGHT ...
我一直都用CF的 , 最近都有朋友介紹BETAFLIGHT比CF更好用穩定 ,
今日無聊拎番部130出黎玩 , 亦刷了BETAFLIGHT2.91 試試,
發現早前10-20%震0既問題沒左 , 轉速仲順好靜 , 過癮 !!!
而 BL軟件 SETTING我亦去番預設值 , 都無影響穩定性 , 摩打唔熱 !!!
因此立即來分享一下 !!!!

SW-G130-160826 (1).jpg
先試 BETAFLIGHT2.91 , 很穩定

SW-G130-160826 (2).jpg
軟件設定跟CF差不多 , 有D係CF無0既

SW-G130-160826 (3).jpg
新軟件 , 暫時未完全了解 ,
左上FREQUENCY數值都係炒人 XD

SW-G130-160826 (4).jpg
預設PID已好好飛好穩定 , 主要是RATE要修改一下 , 動作會更靈敏 !
大家可先試試預設PID , 之後才跟個人感覺再修改 !!!

掂曬 , 搵日出去飛下 , 之後再分享其他 ...
謝謝

siuha 發表於 2016-9-8 14:08:44 | 顯示全部樓層
我都砌左部Beerotor130又係EMAX1306 4000KV.  用CF飛一般時候唔震,係直路掉頭再比油果下就好震。motor timing set med-high D摩打好似冇咁熱。
睇來都係要試下BF睇下會唔會改善。 機仔電池擺底最難係降落,高小小收油都彈地打跟斗
RC_FANS 發表於 2016-9-8 16:47:36 | 顯示全部樓層
siuha 發表於 2016-9-8 14:08
我都砌左部Beerotor130又係EMAX1306 4000KV.  用CF飛一般時候唔震,係直路掉頭再比油果下就好震。motor tim ...

關鍵係 PID  setting, 唔係飛控軟件. 俾油震一般係因為 P 值太大, 又或者D值太低, 可以嘗試下改個 TPA setting
siuha 發表於 2016-9-8 17:47:30 來自手機 | 顯示全部樓層
RC_FANS 發表於 2016-9-8 16:47
關鍵係 PID  setting, 唔係飛控軟件. 俾油震一般係因為 P 值太大, 又或者D值太低, 可以嘗試下改個 TPA se ...

唔該師兄,架機比大油升起同埋轉灣都唔震。但急調頭轉完果下就震。唔知應該set咩好,試過減P唔得,加過小小D都冇咩分別。唔知係咪要大幅加D
 樓主| 法師傅 發表於 2016-9-9 10:26:20 | 顯示全部樓層
siuha 發表於 2016-9-8 17:47
唔該師兄,架機比大油升起同埋轉灣都唔震。但急調頭轉完果下就震。唔知應該set咩好,試過減P唔得,加過小 ...

大動作先震係因為修正過度 , 要減D !!! D太高摩打會好熱

你個問題係PID , 先攪好PID , 唔得0既話 , 可試唔同版0既固件或另一隻軟件 ,
因為唔同軟件都有唔同運算方式 , 試下無壞 !!!

我家陣個問題 , 用CF攪左成個月都唔掂 , 最後聽另一家公司0既技術員講 , 轉BF好大機會解決倒 !!!
咁係硬件問題定係軟件問題 ? 暫時無得講 , 只可以話唔同軟件 / 電變 / 摩打都有唔同操作計算方式 ,
簡單D講 , 就好似大家都有唔同0既油門曲線 , 某一個位唔夾就震 !!!