RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <FCF砌機分享>DALRC XR215+致盈GT2205紅頂摩打+20A電變 ...

樓主| 法師傅 發表於 2016-7-14 11:45:33 | 只看該作者
river2011 發表於 2016-7-13 20:22
法師傅 / 其他Ching, 新手買咗小密峰20A電變,
接咗分電版, 給電之後, 發覺冇電出 !!!
一般電變有3條線, 但 ...

一般電變有3條線 <- 你指幼果3條 ?
以前D電變就真係3條 , 因為有埋5V BEC , 所以果3條就係 S / + / -
但近年都係興4軸 , 4隻電變都有5V BEC 都多餘 , 所以近2年大部份電變都無BEC啦 , 所以得番2條線 S / -
你無電到問題可能有其他問題 , 因為唔知你駁左D咩 , 所以估唔倒點解決 ...
RC_FANS 發表於 2016-7-14 20:20:02 | 只看該作者
river2011 發表於 2016-7-13 20:22
法師傅 / 其他Ching, 新手買咗小密峰20A電變,
接咗分電版, 給電之後, 發覺冇電出 !!!
一般電變有3條線, 但 ...

冇電出係咩嘢意思 ? 個摩打唔轉 ?有冇駁錯信號線 (黑白果兩條)? 有冇 check 過個電變嘅 setting ?
river2011 發表於 2016-7-14 21:07:23 | 只看該作者
多謝法師傅 及 RC_FANS 回覆先
我用2條線 S / -  去試接收, 所以以為冇電
根著落嚟有以下疑問 :
1, 4條線都係S / -, 咁點比電飛控/接收
2, 我是否要由分電版比5V 電去飛控 (我用CC3D) ?
3, 有冇 check 過個電變嘅 setting ? 未試, 因為唔係好識, 我係咪可以唔去做setting 就用呢 ? (摩打轉向係咪可以人手對調)
先謝過幫忙
RC_FANS 發表於 2016-7-14 21:48:09 | 只看該作者
river2011 發表於 2016-7-14 21:07
多謝法師傅 及 RC_FANS 回覆先
我用2條線 S / -  去試接收, 所以以為冇電
根著落嚟有以下疑問 :

靠分電板俾電飛控同接收

2, 我是否要由分電版比5V 電去飛控 (我用CC3D) ?

3, 有冇 check 過個電變嘅 setting ? 未試, 因為唔係好識, 我係咪可以唔去做setting 就用呢 ? (摩打轉向係咪可以人手對調)
一般個摩打都會轉, 但視乎個接收輸出嘅 PWM 信號嘅 timing, 可能個摩打去唔到最高速或停唔到。 小蜜蜂係行 BLHeli 固件,可以透過電腦 set 轉向,但要買隻固件刷寫器將個電調連到電腦

river2011 發表於 2016-7-14 21:52:16 | 只看該作者
RC_FANS 發表於 2016-7-14 21:48
靠分電板俾電飛控同接收

明白哂, 多謝RC_FANS 指導
RC_FANS 發表於 2016-7-14 22:26:26 | 只看該作者
電變固件刷寫器有幾款,記住要買隻啱小蜜蜂用嘅至得。
river2011 發表於 2016-7-14 22:36:09 | 只看該作者
RC_FANS 發表於 2016-7-14 22:26
電變固件刷寫器有幾款,記住要買隻啱小蜜蜂用嘅至得。

在淘寶跟電變已一齊訂了刷寫器, 謝謝提點,
反而想知進入BLHeli 固件後有什麻要注意呢?
blackshark3 發表於 2016-7-14 23:00:09 | 只看該作者
river2011 發表於 2016-7-14 22:36
...

呢位師兄,我唔建議你update firmware住,玩咗先。我試過我有隻機4隻FVT30A好好地冇乜嘢,自己c佛痕去update 個firmware跟住就連起飛都有問題,扒文睇video乜都試過唔得,又試過想落返原裝firmware又搵唔到,搞咗好耐搵到一隻舊啲嘅firmware先叫飛得但佢周不無時就會失驚無神半空跌落嚟,check blackbox問外國高手都冇計,最後冇時間再搞佢換晒四隻算數。
river2011 發表於 2016-7-14 23:27:11 | 只看該作者
blackshark3 發表於 2016-7-14 23:00
呢位師兄,我唔建議你update firmware住,玩咗先。我試過我有隻機4隻FVT30A好好地冇乜嘢,自己c佛痕去upd ...

多謝Ching真有心
我見過你個post, 所以先唔敢亂搞
RC_FANS 發表於 2016-7-15 07:42:11 | 只看該作者
river2011 發表於 2016-7-14 22:36
...

要搞同注意只係兩樣嘢 :
1) max throttle 同 min throttle 要配合飛控嘅 PWM 信號 timing

2) 摩打正逆轉 setting

其他暫時唔駛搞, 固件更加唔需要更新。
yoowicked 發表於 2016-7-15 12:48:58 | 只看該作者
仲有PWM freq/damped setting,唔好有D有有D無,架機收油會好唔穩定咁。Set完記得save。
river2011 發表於 2016-7-15 23:09:30 | 只看該作者
多謝 RC_FANS & yoowicked Ching
 樓主| 法師傅 發表於 2016-7-29 10:41:41 | 只看該作者
前幾日第一次試 5葉 , 係 DALPROP 5040
感覺比3葉更穩定 , 基本上所有暴力大動作後都可以即刻HOLD住  , 少少遙都無 , 點到即止 , 好爽 !
航線轉彎很順暢 , 感覺幾岩FREESTYLE 各種花式用 !  
比 5040 3 葉暴力點 , 突發加速就不及 5045 3葉最爆
仲有就係 4葉少飛接近1分鐘 ...   

RC_FANS 發表於 2016-7-30 07:48:10 | 只看該作者
20A 電變驚唔驚頂唔順 ?
 樓主| 法師傅 發表於 2016-7-30 11:30:52 | 只看該作者
RC_FANS 發表於 2016-7-30 07:48
20A 電變驚唔驚頂唔順 ?

見佢唔熱 , 搏架咋 XDDD
一般20A上到30A 10秒8秒都無事 , 大力呢隻話有散熱長開30A都頂得順 ....

2300KV + 5040 有限姐 , 同埋我又唔係跑直線都要70%油門以上0既人 ,
就算爆油FREESTYLE都只係幾秒 , 我又唔太擔心 !!!

實測 , 呢部機呢隻電變用5040 4葉, 好似好似仲低溫過5045 3葉 .....