RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6884|回復: 14
收起左側

[專題分享] <FCF砌機分享>Tweaker180+4S致盈2700KV+30A電變+F3飛控+迷你CMOS...

樓主| 法師傅 發表於 2016-5-5 12:26:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

== Tweaker180 機架資料 及 組件清單 ========
  • 3K碳板 / 軸距180mm / 機架重 85克 / 機架厚1.5+3mm
  • 機架鋁柱高35mm / 最大4寸槳 / 上傾鏡頭板
  • F3飛控刷CF
  • 新款 致盈動力 2204/2700KV 犘打 **
  • 小蜜蜂 30A
  • 迷你 CMOS 800線 5V 攝像頭 配 2.8mm鏡頭 **
  • 迷你 5.8G 600mw 圖傳
  • DEVO PPM 703A 2.4G 接收
  • OSD 5/12V BEC 濾波 分電板
  • 8位 WS2812B LED

===============================================
TAOBAO :
===============================================
更多穿越航拍組件開箱砌機資料分享及訂購組件優惠 ...
法師傅FB專頁 : FCF - Drone FPV HK

樓主| 法師傅 發表於 2016-5-5 12:26:45 | 顯示全部樓層

== Tweaker180 砌機分享 ========

FCFX-1604-Tweaker180 (1).jpg
# 致盈新出摩打 2204 2700KV

FCFX-1604-Tweaker180 (3).jpg
# 配件

FCFX-1604-Tweaker180 (4).jpg
# 除左螺絲及普通正反子彈頭 , 仲跟埋正反自鎖絲母及碟仔

# 網上未有 2700KV 0既 SPEC , 呢度分享下

可見4吋4S FULL雞有27A , 所以今次穩陣D用30A電變

FCFX-1604-Tweaker180 (6).jpg
# 機架 ... 玩得太多QAV類型機架 , 想轉下口味 , 貪佢外型幾圓滑

FCFX-1604-Tweaker180 (11).jpg
# 電變去皮 , 焊走3條摩打線 , 直接焊摩打上去

FCFX-1604-Tweaker180 (14).jpg
# 以前成日話要睇下3條線點樣搭先係順轉反轉 , 家陣用BL電變唔洗諗咁多 , 全部順接 , 之後係BL軟件改方向就可以

FCFX-1604-Tweaker180 (15).jpg
# 分電板 , 內置OSD / 5&12V BEC , 上面綠色黃色線接F3飛控0既TX/RX , 用黎拎飛控資料比OSD

FCFX-1604-Tweaker180 (20).jpg
# 分電板焊好曬線就上飛控 , 電變線直焊唔要針 , 走線乾淨又慳位 , 上埋CMOS鏡頭 , 即係淨番5.8圖傳 & 2.4接收未插

FCFX-1604-Tweaker180 (25).jpg
# 2.4接收係DEVO 703A , PPM接收好處係3條線就可玩曬7CH , 但原裝有個大外殼又一大排針 , 要拆曬佢先裝得落 (最右2支針用黎對控用)

FCFX-1604-Tweaker180 (26).jpg
# 圖傳接收都痴曬係頂板

FCFX-1604-Tweaker180 (27).jpg
# 駁好圖傳接線 & PPM3條線就可以蓋上板 , 上面黑色果舊係小蚊ACTION CAM 座 , 索帶索住係頂板就掘掂

FCFX-1604-Tweaker180 (31).jpg
# 完成圖

CF (1)拷貝.jpg
# 上埋F3飛控說明圖 (來源GOOGLE)
    PPM接左邊大白頭0既 GND/VCC/CH1 , 同一個頭尾2 LED 比信號LED尾燈玩EFFECT
    其他都係VBAT接大水喉測電壓BB叫 , 要叫就右下BUZZER右個有源BB就可以了

============================================================
更詳盡Tweaker180砌機分享 :
FCF - Drone FPV HK
============================================================

yoowicked 發表於 2016-5-5 16:34:56 | 顯示全部樓層
Quadcopter 無知新手好似有點兒中毒中,密切留大師出post!
Kenneth3903 發表於 2016-5-6 06:51:29 來自手機 | 顯示全部樓層
期待
C.M.YAN 發表於 2016-5-6 10:50:55 | 顯示全部樓層
 樓主| 法師傅 發表於 2016-5-6 17:46:45 | 顯示全部樓層
yoowicked 發表於 2016-5-5 16:34
Quadcopter 無知新手好似有點兒中毒中,密切留大師出post!

多謝支持 , 希望無教壞你
yoowicked 發表於 2016-5-6 18:54:56 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2016-5-6 17:46
多謝支持 , 希望無教壞你

太遲了!!已經在傷腦筋砌乜好
因我真係全新手,都係上tb睇料,刨左好耐大約知要買乜,當然應該未齊。
暫時諗係砌架 DL180 套裝,只有動力,學下飛先。
我想請問對於新手,180會唔會太細?
另外我應該買邊款控好呢?AT9?我見好似有隻新出叫 FS-i6S,唔知用唔用到呢?

樓主| 法師傅 發表於 2016-5-7 10:35:10 | 顯示全部樓層
yoowicked 發表於 2016-5-6 18:54
太遲了!!已經在傷腦筋砌乜好
因我真係全新手,都係上tb睇料,刨左好耐大約知要買乜,當然應該未齊。
...

大力180 ? OK呀 , 我上年11-12月都砌左2部 , 原來無係呢度出過砌機分享 , 要唔要出埋 ?
DAL180呢部幾好砌 , 180黎講內籠算闊落 , 好過我家陣呢部TW180太窄身好多野比鋁柱頂住曬 !!!

不過其中一部DAL180好慘 , 早2個月練緊FREESTYLE FULL雞彈左上天 , 點知有人岩岩黎到係車入面插電JAM曬圖傳 ,
估計都 30米起 , 因為當時度角少少向前 , 最穩陣都係收油跌落黎就算 , 最後斷左1隻臂 .... 好彩大力有散件配番

講番180好唔好飛問題 , 其實唔同SIZE 玩法有DD唔同 ,
最明顯係 4吋180 動作敏捷外帶方便 , 5吋210 升力更爆做完動作平衡得快D
各有各好玩 , 所以唔差在毒你 180 & 210 各一部

yoowicked 發表於 2016-5-7 15:12:19 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2016-5-7 10:35
大力180 ? OK呀 , 我上年11-12月都砌左2部 , 原來無係呢度出過砌機分享 , 要唔要出埋 ?
DAL180呢部幾好 ...

大師實在太可惡喇,唔救我上來,仲要給我伸多一腳!無啦今次,唯有落火坑走個圈睇下咩環境
大師既然有DL180砌機文,更係希望你spare少少時間post來睇睇啦!
快D啦快D啦,我要拍野喇!
 樓主| 法師傅 發表於 2016-5-7 16:58:07 | 顯示全部樓層
yoowicked 發表於 2016-5-7 15:12
大師實在太可惡喇,唔救我上來,仲要給我伸多一腳!無啦今次,唯有落火坑走個圈睇下咩環境:dizzy ...

好啦好啦 , 攞定位先

[專題分享] <穿越砌機分享>DAL180+4S致盈2300KV+20A電變+F3飛控+迷你CCD.....

樓主| 法師傅 發表於 2016-5-9 11:22:13 | 顯示全部樓層

== Tweaker180 砌機分享 已更新完畢 !!!
之後再上 CLEANFLIGHT 設定分享

86j 發表於 2016-5-10 07:25:06 | 顯示全部樓層
 樓主| 法師傅 發表於 2016-5-13 12:04:59 | 顯示全部樓層

樓主| 法師傅 發表於 2016-6-6 11:17:28 | 顯示全部樓層

== 更詳盡Tweaker180砌機 及 CF 設定 :
                          法師傅FB專頁 : FCF - Drone FPV HK

謝謝支持

樓主| 法師傅 發表於 2016-6-11 12:06:14 | 顯示全部樓層

星期六日又雷雨 ....... 貼舊相

Tweaker 180 3mm版
致盈GT2204/2700KV
4045BN 2葉
花牌4S 70C 1300
小蚊相機

航線+暴力FREESTYLE 4分30秒 3.5VBB叫落地