RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: stickking
收起左側

各類型遙控車急症室專頁

windfirewheel 發表於 2016-4-7 15:24:00 | 顯示全部樓層
原來呔都有秘密
nb576uk2004 發表於 2016-4-8 10:57:24 來自手機 | 顯示全部樓層
想請教下肶碼下嘅roll center 一般如何設定呢?
tc3driver 發表於 2016-4-8 11:10:49 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-4-7 01:33
首先呔水係一定要落的,尾通常楂哂,等最小20分鐘後楂頭,頭我只楂入面1/5左右,10分鐘後擦旱頭尾才玩, ...

OK,咁下次買呔水試吓先, 想再問多些少, 朱差在沒有打滑情況下, 調教朱差鬆緊對入灣出灣有什麼影響?
 樓主| stickking 發表於 2016-4-8 16:28:49 | 顯示全部樓層
nb576uk2004 發表於 2016-4-8 10:57
想請教下肶碼下嘅roll center 一般如何設定呢?

一般係控制車的rolling 所以叫roll center, 通常用説明書建意的起步點就可以,理論上rolling越大感覺就會肯入D,但在咬場地就唔太好,太多架車難楂和左右覆身唔穩定,這時就要考慮加roll center 使車穩定一點,一般前後都係一樣,但有時候都會頭底一點,尾高一點,用意係要車頭roll一點,感覺更入一點,又有時等一隻碼底第二三四號碼高,這樣是在高速彎會好點,如第一隻碼比其他碼高就會減第一下的反應,如第三隻碼過其他的就係用在好跳的場地用,如第四隻碼高就會受油一點,試試吧
 樓主| stickking 發表於 2016-4-8 16:34:28 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2016-4-8 11:10
OK,咁下次買呔水試吓先, 想再問多些少, 朱差在沒有打滑情況下, 調教朱差鬆緊對入灣出灣有什麼影響?
...

松在彎心會好好,但可能在出彎時會唔太穩或在俾油時會甩,緊會穩一點,架車會有向前力多一點,但彎心會差一點,但全都是有呔水情况下,做所有setting後或玩完回來,最好都要鄧車
sean2013 發表於 2016-4-8 16:42:46 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-4-6 02:12
你起步點可用一樣,希杰要睇場地大細,trackion 等,細場可用希一點,要其反應快,大場高速所以通常車頭 ...

何謂高trackion ?即係高咬地?
sean2013 發表於 2016-4-8 16:48:26 | 顯示全部樓層
仲有上油壓架孔, 前後一樣? 前企直D同斜D 有何分別? 後面企直D同斜D 又有何分別?
sean2013 發表於 2016-4-8 17:02:27 | 顯示全部樓層
棍兄如果有空,請講解一下ESC 入面每項 setting 作用, 到現在仍摸不著頭腦,仍好混淆
sean2013 發表於 2016-4-8 17:14:22 | 顯示全部樓層
依家D呔其實玩幾多排電就無咁好用了?
棍兄覺得最好係乜牌子呔?
定係比乜呔你去就返佢setting?
 樓主| stickking 發表於 2016-4-8 18:44:22 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2016-4-8 16:42
何謂高trackion ?即係高咬地?

依家我知JV通常用rush呔的話,呔本身已好有抓着力,而本身JV都有一定程度的trackion,你會見到你架車好像時常都伏在地上,無咩特別的甩尾或推頭,但總係唔係好多醒或好彎,這叫有trackion但不高trackion,,又或有時會感到架車轉個彎,左右兩邊搖,反應又快,轉個彎無上島都反車,這叫高trackion,就應要加roll center
 樓主| stickking 發表於 2016-4-8 19:00:29 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2016-4-8 16:48
仲有上油壓架孔, 前後一樣? 前企直D同斜D 有何分別? 後面企直D同斜D 又有何分別? ...

如果要自己試的話,我一定先會用説明書setting跑一次,我自有好多人都唔會理説明書setting的,其實我真係唔明,如你唔先用這setting去試跑,你又點先廠俾你咩信息,你又點知架車原本係點呢,之後你才改就會知你改左有咩反應俾你,這是重點,就算係同牌子車或只是小轉款都要甘做,講正題,我好多時都是頭尾一樣,但要睇場地或唔同呔時先去改,頭每斜一洞就會第一下反應越慢,但彎心就會越好,尾越斜理論上會越定,但有時太斜的話當你俾油時就會甩甩地,因過軟,好小情况下頭尾會差好遠,好多時都係一樣或頭斜過尾1-2洞,另外,頭尾一齊直就係整體第一反應快,但會唔夠彎心,一齊斜會有較多彎心但反應慢,如你只後直的話,整個尾會好硬唔肯落,俾油會推得好厲害,這只會用在好甩尾無太大抓着力或大彎大場用
 樓主| stickking 發表於 2016-4-8 19:04:42 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2016-4-8 17:02
棍兄如果有空,請講解一下ESC 入面每項 setting 作用, 到現在仍摸不著頭腦,仍好混淆  ...

你用緊邊隻esc
 樓主| stickking 發表於 2016-4-8 19:21:37 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2016-4-8 17:14
依家D呔其實玩幾多排電就無咁好用了?
棍兄覺得最好係乜牌子呔?
定係比乜呔你去就返佢setting? ...

依家D呔係無太耐用,但一般都可十幾二十排電,玩下無問題,但鬥車通常control呔,一套3排左右,所以問題不太大,但真係要認識和知道呔係要悭住用和保養的,我會遲D在sktv秘密扁會講

無話咩呔係最好,合自己用就係最好,我講的setting都不一定係好或最好,只是參考用,能用得上合自己的就是最好setting,但自己認為最好的又不是每個場每個時段都能跑,所以了解自己的長短處,風格,需要或想要係好緊要,要試多一點setting,問多一點又是另一個重要,因為我都會問人,我都有解決唔到或迷失的時間,最重要唔好睇得自己甘重,世界冠軍都有問我野,我亦有問他們,這是交流,無什麼大不了,記著

我都會因應唔同呔去改setting,如同一場地時,只是小改,唔會差太遠,因你架車已能跑時,換呔只是換了呔給你的特性,唔好太影響整體,例如頭唔夠反應就搞頭,尾唔夠定就搞尾,好多人都會反轉,頭唔夠轉就搞轉或搞甩個尾,我覺得係錯的,因為無人話你知佢唔會繼續推頭但又甩尾的,你頭痛咪食頭痛药羅,你唔會去擦止痕药掛,一樣道理吧
nb576uk2004 發表於 2016-4-8 21:22:52 來自手機 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-4-8 16:28
一般係控制車的rolling 所以叫roll center, 通常用説明書建意的起步點就可以,理論上rolling越大感覺就會 ...

謝謝!獲益良多!
 樓主| stickking 發表於 2016-4-11 11:44:41 | 顯示全部樓層
訪問
ICY 發表於 2016-4-11 12:19:18 來自手機 | 顯示全部樓層
Hi stickking,之前有次係277X見過你,我想問下f1中油壓角度(平d,斜d)對架車有咩影響
sean2013 發表於 2016-4-12 13:35:30 | 顯示全部樓層

hobbywing 2.1
 樓主| stickking 發表於 2016-4-12 13:40:33 | 顯示全部樓層
ICY 發表於 2016-4-11 12:19
Hi stickking,之前有次係277X見過你,我想問下f1中油壓角度(平d,斜d)對架車有咩影響 ...

平d應收油俾油都會轉D,動作快D,斜就係俾油穩定,受油,通常都係小小斜,當真係好唔咬尾,俾唔到油時就會加斜
 樓主| stickking 發表於 2016-4-12 13:42:49 | 顯示全部樓層

2.1較簡單,你有時間影相俾我睇下你setting,可每項話你知
19R 發表於 2016-4-13 00:07:28 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-4-8 16:34
松在彎心會好好,但可能在出彎時會唔太穩或在俾油時會甩,緊會穩一點,架車會有向前力多一點,但彎心會差 ...

請教您, 可否詳細並具體地指導, 如何為Formula 1以及Touring去平衡重量的分佈