RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: stickking
收起左側

Awesomatix family (Stick king)

樓主| stickking 發表於 2016-3-29 13:11:07 | 顯示全部樓層
edmundkevin 發表於 2016-3-29 12:30
When and where HK 有 no timing race?

4月尾aco有GQ杯,我接住都會搞,我想應只有ACO先有
 樓主| stickking 發表於 2016-3-29 13:13:58 | 顯示全部樓層
Bleed.Kaga 發表於 2016-3-29 12:38
有沒有Yokomo BD7教學

都會,基本上咩車都可,但要等小強幫我開左個專頁位先,因這裏係awesomatix專區,講其他車不太好
ultrad 發表於 2016-3-29 13:47:00 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-3-29 01:41
其實無話邊架車或邊款車會較適合,因有好多原因,無疑軸車玩stock
可能比皮帶車加速上或收油時的反應黎得 ...

棍皇 正論!

RCSM 發表於 2016-3-29 13:59:54 | 顯示全部樓層
棍兄 請問a700 RFG 對表現有冇正好大影響,例如會唔會令個尾過咬? thx
Concept 發表於 2016-3-29 14:20:27 來自手機 | 顯示全部樓層
我想討論嘅喺"在香港如何購得A800?" 真心,想買A800,但完全唔知有咩途徑,棍皇兄或其他師兄可唔可以指引一吓呢?
windfirewheel 發表於 2016-3-29 15:36:50 | 顯示全部樓層
A700我時常爆頭直軸隻牙,廠方有否改善?
 樓主| stickking 發表於 2016-3-29 16:06:54 | 顯示全部樓層
RCSM 發表於 2016-3-29 13:59
棍兄 請問a700 RFG 對表現有冇正好大影響,例如會唔會令個尾過咬? thx

會,實地証明都是一樣感覺,尾會穩定一點,但是無過咬情况,我個人要的車是首先係要車尾穩,可以安心俾油的,不要時時去(豆),無論出或入彎時都係一樣,我會再加二樓板,整體反應會再好一點,但要睇場地,無太咬地時就會比較推一點,要睇你駕駛類型,又睇下你係收油轉定係俾油轉向的人吧,這件東西係幾好,有好多方面的調較,唔錯
gavl 發表於 2016-3-29 16:15:36 | 顯示全部樓層
stick king ching,
我仲係玩緊A700 EVO FFG 第一代 "其實只係玩過幾次",已經換左 rebuildable damper set, 想問應該點去決定用幾多度油同standard / soft 彈弓片?
及調教油壓鼓及彈弓片出入?
 樓主| stickking 發表於 2016-3-29 16:22:32 | 顯示全部樓層
Concept 發表於 2016-3-29 14:20
我想討論嘅喺"在香港如何購得A800?" 真心,想買A800,但完全唔知有咩途徑,棍皇兄或其他師兄可唔可以指引一 ...

要訂,但好快有,今日下單,兩三日後有,你可以同我講,parts都是一樣,又可我俾條link出黎給大家去訂又得,依家800平左好多,比700,現在我無記錯係500usd左右,我聽講極速都好似有得訂,你可去問下,其實awesomatix的東西好耐用,特別係直軸杯,狗骨之類,係唔哂擔心的,我用8個月都不用換,勁
 樓主| stickking 發表於 2016-3-29 16:33:56 | 顯示全部樓層
windfirewheel 發表於 2016-3-29 15:36
A700我時常爆頭直軸隻牙,廠方有否改善?

行車里數高或爆力型方式駕驶都可能會有這情况,其實每樣東西都有它本的壽命,例如如果我地係用緊正常係膠脾車,通常就算我當你從來無撞過,無反過車,但都要大約最多兩個月就要全車換新膠脾膠料心類,兩個月左右就差不多要換碳底板,二樓板,所以如果係傳動部分,用比赛級角度睇,因要保持一定狀態,勤換係無可避免吧
 樓主| stickking 發表於 2016-3-29 16:43:44 | 顯示全部樓層
gavl 發表於 2016-3-29 16:15
stick king ching,
我仲係玩緊A700 EVO FFG 第一代 "其實只係玩過幾次",已經換左 rebuildable damper set, ...

其實第一代無得換油的原裝油係60000.新的你起步點可用500cst,冬天是可以的,但夏天可用800cst-1000,彈弓舊款車係用s 的,那時我記得我係把這兩粒調較高底軟硬的缧絲反轉装,弾弓前後調到最硬,油壓頭3尾5,一般用s會有彎心一點,細場地或多u turn 用,但是我現在用回正常缧絲位,如用s,頭彈弓用2.6,尾1.6,油壓500cst 就用頭1,尾3
 樓主| stickking 發表於 2016-3-29 16:54:57 | 顯示全部樓層

現在有棍王討論區,有其他車種問題可在那個平台討論,如有ching問bd7,因我都有試過
RCSM 發表於 2016-3-29 16:59:59 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-3-29 16:06
會,實地証明都是一樣感覺,尾會穩定一點,但是無過咬情况,我個人要的車是首先係要車尾穩,可以安心俾油 ...

咁件RFG都値得一試,因為最驚過咬過推。其實有某情況下車架會有過轉,只要加二樓就會定好多,及差速油真係可以用高d度數,因為同一度數油用 GD2會比其他都感覺順滑d浠d咁。

樓主| stickking 發表於 2016-3-29 17:29:52 | 顯示全部樓層
RCSM 發表於 2016-3-29 16:59
咁件RFG都値得一試,因為最驚過咬過推。其實有某情況下車架會有過轉,只要加二樓就會定好多,及差速油真係 ...

一般我都用7000以上,最常用15000,但不是個個都能接受,因我要車子永遠有向前進的感覺,setting 不一定要抄,試下無問題,但最緊要是合自己才是好setting
RCSM 發表於 2016-3-29 17:48:13 來自手機 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-3-29 17:29
一般我都用7000以上,最常用15000,但不是個個都能接受,因我要車子永遠有向前進的感覺,setting 不一定要 ...

我跑jv 一般(bd7 T4)落 5000/7000,A700就要10000起標  

同意 駕駛習慣都好緊要,如果下下大注 setting已經好唔同。

請教多樣,一路部700都係玩stock,痕痕地想玩modify n/a 請問乜野turn數齒比啱a700。

謝謝!

樓主| stickking 發表於 2016-3-29 19:54:22 | 顯示全部樓層
RCSM 發表於 2016-3-29 17:48
我跑jv 一般(bd7 T4)落 5000/7000,A700就要10000起標  

同意 駕駛習慣都好緊要,如果下下大注 setting已 ...

我架車一出世就係mod,用4.5T, 好小玩stock,齒比一般用7.8左右,大減mod用96,stock 用94,如用hobbywing esc的話,我之前是hobbywing 贊助所以我有數據,boost 10,Turbo 35,punch 2,5,drag brake 20-30睇場地
講多小小,我hobbywing 玩stock 時,是用bandit 13.5 ,馬達tuming 40度,esc setting boost 40,turbo 35,start Turbo 10000,齒比5.5-5.8左右,但這是用來比賽,平時玩要注意温度,馬達外殼80度差唔多要收手啦,因比赛時會去到近90
RCSM 發表於 2016-3-29 21:47:31 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-3-29 19:54
我架車一出世就係mod,用4.5T, 好小玩stock,齒比一般用7.8左右,大減mod用96,stock 用94,如用hobbywing e ...

收到晒,唔該棍兄。
BTW 我都用緊3.1+v10 13.5,modify會轉orca線性d。
hihizaza 發表於 2016-3-29 22:23:49 來自手機 | 顯示全部樓層
睇完呢版,學到好多野,要慢慢試下,因為我通常在家set,出到去只係玩玩玩
 樓主| stickking 發表於 2016-3-30 00:03:22 | 顯示全部樓層
RCSM 發表於 2016-3-29 21:47
收到晒,唔該棍兄。
BTW 我都用緊3.1+v10 13.5,modify會轉orca線性d。

如你用v10,齒比就唔好甘勁,5.8-6.2左右試下
 樓主| stickking 發表於 2016-3-30 00:17:31 | 顯示全部樓層
hihizaza 發表於 2016-3-29 22:23
睇完呢版,學到好多野,要慢慢試下,因為我通常在家set,出到去只係玩玩玩

試下每排電都可試一兩個setting,你就會好快試到好多野,有時不用大改車的setting的,或一唔好行就死改爛改,你玩完一日十排電你會發覺你都唔知自己改D咩,又無十分大分別,教你一個好快使車好跑一點的方法,先你用起步點的downstop頭6尾5,去行一次,發覺唔好行時,咩都唔哂搞,就拿一枝2mm枇,發覺唔夠轉就立刻開殼,把尾downstop放5-10分鐘再試,又如發覺俾油推頭,就放頭downstop5-10分鐘試,效果超出你想像,但記著,每試一個新downstop最好把之前改的還原,你先可試得清楚,先可選你喜歡用的數據,試到好跑了就收車再量一下現在的數,再量準,這樣慳好多set 車時間,試下吧