RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: GTRTam
收起左側

Kyosho京商原裝Mini-Z羣組 - Mini-Z Official Cup Race情報

yinho0217 發表於 2016-6-27 13:40:33 | 顯示全部樓層
如果大家唔嫌棄我老,我都想加入!!
Yoda 發表於 2016-6-27 16:13:51 來自手機 | 顯示全部樓層
年紀不是問題的 !!!!!
ralphli 發表於 2016-6-27 17:44:09 | 顯示全部樓層
最緊要仲有heart
ZeroKwok 發表於 2016-6-27 18:43:19 | 顯示全部樓層
yinho0217 發表於 2016-6-27 13:40
如果大家唔嫌棄我老,我都想加入!!

一齊黎玩啦
yinho0217 發表於 2016-6-28 10:32:28 | 顯示全部樓層
多謝各位!請PM我Whatapps 群組,Thanks!!!
simon540 發表於 2016-6-30 14:43:43 | 顯示全部樓層
新手未買車同控,請加我
ZeroKwok 發表於 2016-6-30 21:16:26 | 顯示全部樓層
simon540 發表於 2016-6-30 14:43
新手未買車同控,請加我

歡迎加入
ZeroKwok 發表於 2016-7-4 14:56:05 | 顯示全部樓層
有新殼玩
BAOJIANHUA 發表於 2016-7-5 22:45:32 來自手機 | 顯示全部樓層
hi! Will you open tomorrow 7pm? If open I will try to visit there! Never use foam tire before.
Yoda 發表於 2016-7-5 23:08:33 | 顯示全部樓層
Yes, welcome!!!!!!
kaitaiandy 發表於 2016-7-6 04:32:47 來自手機 | 顯示全部樓層
大家好,我想加入一齊玩啊!要如何開始呢?
Yoda 發表於 2016-7-6 11:00:00 | 顯示全部樓層
到車場睇一次, 現場解釋及睇實物車會好D, 車手質數及現場氣氛可以自己感受一下喜不喜歡!!
BAOJIANHUA 發表於 2016-7-6 16:55:57 來自手機 | 顯示全部樓層
95668932。thats my number.
BAOJIANHUA 發表於 2016-7-6 23:29:14 來自手機 | 顯示全部樓層
great track。nice people
BAOJIANHUA 發表於 2016-7-6 23:29:51 來自手機 | 顯示全部樓層
great track and nice people。 and so many fast cars。
civicwong 發表於 2016-7-7 01:06:36 | 顯示全部樓層
我是坐你對面的那個steven, 若有機會到上海,都想參觀一下那邊的車場哦
BAOJIANHUA 發表於 2016-7-7 15:18:35 來自手機 | 顯示全部樓層
civicwong 發表於 2016-7-7 01:06
我是坐你對面的那個steven, 若有機會到上海,都想參觀一下那邊的車場哦

欢迎你来玩哦
 樓主| GTRTam 發表於 2016-7-7 18:46:30 | 顯示全部樓層

圖片 / Parts 分享 ! 叧外,想update及分享下近日羣組最新動態 :

1. 新手組員加入后, 我發現只要一星期有一天能到場玩的, 絕大部份都在1-3個月內已上手, 特別係有入場玩過1/10 tourring組員特別快上手. 而組員一般3個月內都會至少擁有2部或以上mini車種.

2. 近期Kyosho出既MX-5車殼除左非常靚仔又超輕只有23g, 再加上期侍中7月尾推出既MR03 PRO MM2原裝94mm輪距窄陣車架, 大家都開始玩窄陣欣賞其樂趣. 我對這點特別開心, 因為自己係玩窄陣GTR出身, 永遠都會有架窄陣RM車守門口.  窄陣操控要較忍手, 不只對技術有大幫助, 窄陣車都較著重自己喜愛選擇車殼. 裝下燈, 盡low低, 車売又多數係熟口熟面街車, 玩起來特別投入有feel樂趣更大. 相對闊陣, 很多人都較著重車殼是否好跑至緊要快, 係兩種不同樂趣. 玩埋窄陣車的組員會發現比起只玩闊陣的興致更大.

3. 很多組員覺得, 雖然一般玩原裝Kyosho MR03或AWD VE / PRO + 硬殼可能真的不夠Lexan殼及其他牌子更高檔車種快, 但其實相差都不太遠. 而玩原裝MR03/AWD確有種莫名其妙吸引力. 其他牌子出的mini車, 我認為全部都係好車, 但就須要擁有足夠技術及知識先會識得去欣賞這些車種, 發揮其最佳性能. 而Kyosho的Mini-Z係mini車既始祖, 由MR01進化到MR03在性能, 美觀及襟撞襟玩程度已很完美. 能好好掌握玩好Mini-Z, 其他mini車種以至大車都必定沒有問題.

4. Whatsapp group非常熱鬧, 一日唔check你會發現最多會有2-3百個messages ! 由parts, 噴売, set車, 操控等各種討論吹水都有. 亦開始有group buy一齊從外國訂購一些香港沒售既 parts / accessories. 羣組亦已建立了FB page方便組員除Whatsapp外有另地方可做分享 : www.facebook.com/groups/MiniFriendlyClub

5. 不只在吹水, 羣組雖要更多人加入及有空於星期三或六來玩車, 才有望搞些比賽或分享會等的實體活動. 當然, 比賽或什麼其實都係次要, 羣組其中一個最要重要目的係組員每星期一日可來一起玩車, 實踐技術及分享知識互相幫忙, 多D人熱熱鬧鬧一齊玩, 娛樂及聯誼. 而選現址主要是因為配合日本Kyosho Mini-Z Official Race, PN Racing World Series及國內所用相同RCP比賽地物料. 明白各組員可玩車時間有別, 所以羣組正硏究, 可否相約一些不能於星期三或六玩車的組員一起到其他開放時間較多的車場, 但暫時還不太夠人及未有共識可落實逢星期幾.

近日動態大致係咁, 謝謝各位留言, 各組員及Mini fans支持 ! 特別多謝ZeroKwok及Yoda幫手PM, add人及影左咁多靚相 !!

Xpower 86-94mm RM摩打座 / 6000KV摩打

Xpower 86-94mm RM摩打座 / 6000KV摩打

Atomic I.A.S low-profile前擔

Atomic I.A.S low-profile前擔

I.A.S low-profile及touring比較

I.A.S low-profile及touring比較

市場難求R246紅件!

市場難求R246紅件!
R62 發表於 2016-7-8 11:29:17 | 顯示全部樓層
新人,想再入坑,

但唔知件係邊道買車?有無好介紹?

想玩速度,應買邊隻好?有無網站推介,可搵到相關資料?
師兄們通常會係邊樹玩車,可否去參觀吓,知多啲,唔想短時間買車後,後悔又再買車。
Thank you!
Yoda 發表於 2016-7-8 12:28:19 | 顯示全部樓層
到車場睇一次, 現場解釋及睇實物車會好D, 車手質數及現場氣氛可以自己感受一下喜不喜歡!!

https://rcphk.wordpress.com/