RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: GTRTam
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Kyosho京商原裝Mini-Z羣組 - Mini-Z Official Cup Race情報

MarcoLo 發表於 2016-5-29 13:16:02 | 只看該作者
G66 發表於 2016-5-29 11:24
小弟上星期登記這討論區,請多多指教!!!
另外小弟想加入Mini-Z 組群可以嗎

歡迎!!!
G66 發表於 2016-5-29 13:37:42 來自手機 | 只看該作者
謝謝,搵番架“錢7“仲行得;
如去車場試玩會唔會比人“小”
第一代只有基本升級=_=
個RS200殼無左車頭定位“利”
Yoda 發表於 2016-5-29 13:46:51 來自手機 | 只看該作者
放心, 唔會比人"小"
ZeroKwok 發表於 2016-5-29 14:14:10 | 只看該作者
ian_un 發表於 2016-5-29 11:11
我可以加入群组吗?已PM

歡迎加入!一起玩Mini-Z
ZeroKwok 發表於 2016-5-29 14:15:08 | 只看該作者
G66 發表於 2016-5-29 11:24
小弟上星期登記這討論區,請多多指教!!!
另外小弟想加入Mini-Z 組群可以嗎

來來來!一起玩Mini-Z吧
ZeroKwok 發表於 2016-5-29 14:16:08 | 只看該作者
G66 發表於 2016-5-29 13:37
謝謝,搵番架“錢7“仲行得;
如去車場試玩會唔會比人“小”
第一代只有基本升級=_=

正喎!靚車
G66 發表於 2016-5-29 14:43:37 | 只看該作者

個RS200殼係好多年前模型鋪2手區收番來!!!
回家先知無左條"利",有絛C兄知道那裡有佢條利或RS200殼賣??

ian_un 發表於 2016-5-29 16:31:32 | 只看該作者
GTRTam 發表於 2016-5-16 03:26
多謝Yoda為我在Whatsapp group留言節錄了我同新手分享的心得 :
我覺得一開始唔好將目標定太高,要可達到然 ...

很用心的寫,好有用,很感谢。
ctbkmb 發表於 2016-5-29 16:41:37 來自手機 | 只看該作者
G66 發表於 2016-5-29 14:43
個RS200殼係好多年前模型鋪2手區收番來!!!
回家先知無左條"利",有絛C兄知道那裡有佢條利或RS200殼賣??

豐田(零)志IS200?

MarcoLo 發表於 2016-5-29 17:51:52 | 只看該作者
無論舊車定新車,玩到的就係好車!

我都有古董車嫁!

重行得跑得嫁!
 樓主| GTRTam 發表於 2016-5-30 00:01:11 | 只看該作者
ian_un 發表於 2016-5-29 16:31
很用心的寫,好有用,很感谢。

有人會睇覺得有用我就開心
tempo3010 發表於 2016-5-31 21:05:06 | 只看該作者
請問各位玩漂移買ma-020, ma-020 sport 定ma-020 ve 好?

前年新出ma-020 sport 連控套裝果陣買左, 我都有玩慢爬, 拖頭, 都好錫車好少有壞件
但呢架ma-020 玩左幾個月就壞vr, 轉向摩打, 前避震d 膠件鬆晒, 仲有爛左好多螺絲窿, 大修完賣左
好失望, 好多野壞, 仲要下下抽時間去搵人焊線, 質素好唔掂, 夏天玩5分鐘摩打熱到爆

其實想再玩返不過有d 陰影, 有無玩緊既師兄講下玩緊咩車, 質素如何?
thx
 樓主| GTRTam 發表於 2016-6-2 13:54:10 | 只看該作者
tempo3010 發表於 2016-5-31 21:05
請問各位玩漂移買ma-020, ma-020 sport 定ma-020 ve 好?

前年新出ma-020 sport 連控套裝果陣買左, 我都有 ...

我地個group內都有2-3位師兄玩MA020VE快車. 如上車場玩, 無論AWD或03VE配個闊陣殼, 其實一開盒裝4條呔就已經跑得下. 除非真係成日撞得勁, 或者拆來拆去搞到D件鬆哂滑牙又甩缐, VR及轉向摩打真係好少聽到有人壞. 玩AWD摩打比后驅熱好多因為驅動多左loading而摩打又被三邊包實較難散熱. 唔太識怕打理或set車我會建議玩03后驅. 4WD確實較有優勢, 但AWD因入電位設計要疊高, 重心比MR03高好多, 要set要掌握既番數相對多. MR03則比較簡單易掌握.
 樓主| GTRTam 發表於 2016-6-2 14:34:30 | 只看該作者
03VE Pro 改裝, 相片及Parts分享 :

1. PN 2.5W low CG chassis < 真係好低重心
2. XPower 98-102mm motor mount < 7075鋁好實正唔易滑牙
3. XPower VS foam tires < 非常配合RCP地
4. Pro VE red motor 8500kv < 原裝VE跟摩打已夠快
5. Pro VE ball diff with 6T pinion < 原裝跟珠差已夠順
6. Kyosho option rear oil shock ( MZW432 ) < 千戴不變Kyosho option油壓
7. Kawada rear damper set < MR02年代產品貪佢夠細份, 可惜03裝會阻住ICS及Gyro插
8. Atomic I.A.S front end  < 調校方便又靚仔

BAOJIANHUA 發表於 2016-6-2 15:26:08 | 只看該作者
GTRTam 發表於 2016-5-16 03:26
多謝Yoda為我在Whatsapp group留言節錄了我同新手分享的心得 :
我覺得一開始唔好將目標定太高,要可達到然 ...

讲的真好!
金玉良言。
tempo3010 發表於 2016-6-2 18:01:07 | 只看該作者
GTRTam 發表於 2016-6-2 13:54
我地個group內都有2-3位師兄玩MA020VE快車. 如上車場玩, 無論AWD或03VE配個闊陣殼, 其實一開盒裝4條呔就 ...

唔該師兄, 不過我主要想玩漂移, 要AWD
我之前架車無炒無撞過都壞好多野, 跟住壞車上過MMS, 果度D 師兄都話MA020 sport 好差, 經常壞
我想知非sport 版會唔會四正d 無咁易壞, thx

樓主| GTRTam 發表於 2016-6-8 21:37:44 | 只看該作者
tempo3010 發表於 2016-6-2 18:01
唔該師兄, 不過我主要想玩漂移, 要AWD
我之前架車無炒無撞過都壞好多野, 跟住壞車上過MMS, 果度D 師兄都 ...

如漂移聽講CT較多人玩. 不妨都去拜訪下. Keeper老B好好人又好有經驗應該可以幫到你.

因我沒親身玩過所以唔敢答你Sport是否較易壞. 現在大部分會上車場玩嘅師兄都屬發燒友, 差不多全部都只會考慮VE PRO一步到位, 主要因為行MHS更跟手指, 無刷優勢係非常缐性又不用打理. 但比Sport貴很多, 剩車架已貴過套裝Sport連車殼及控. VE PRO如配KT18控只能行ASF, 要行MHS就要買KO EX-2 或 Kyosho EX-6 : http://kyoshoshop-online.com/kyo ... id=99999&ggcd=82030

Sport版行有刷, 起圍比冇刷爆好多, 要揾隻又快又缐性option刷比較難, 碳刷要定期換, 再專業會飛埋銅頭, 唔打理隻摩打快腳軟唔快, 用電流(A 數)比冇刷大好多, 要快電嘅質數要高又要keep得好. 行FHSS可用KT19原裝控或Kyosho Synco Touch KT-432PT : http://kyoshoshop-online.com/kyo ... id=99999&ggcd=82136

我自己覺得如只玩drift, Sport版係值得考慮入門, 講緊1千幾一套有哂控及殼, 而drift亦唔係玩車速圈速, 最緊要漂得靚. 但要玩VE PRO行MHS再買個殼, 講緊係3千幾4千, 明顯係兩個唔同market. 我唔覺得Sport係唔值得玩或者唔掂, 由其新人想入門試下Mini-Z啱唔啱玩, 講真你只聽我地講叫你買套Pro一步到位, 但因冇落場玩車經驗, 冇時間玩, 冇時間浸下自己技術, 你可能會覺得更唔扺.

tempo3010 發表於 2016-6-9 20:18:19 | 只看該作者
唔該師兄盡細解答, 其實我之前玩過SPORT 版(前年年尾新出果陣買過)
不過好多野壞真係怕怕, 我自己有玩大車慢爬同拖頭, 自問都好鍚車, 好少壞野, 再綜合MMS 意見, 真係覺得呢款車有問題
但又不斷出新殼既套裝又有人買

所以想試下MA020 VE+ KT-18 玩下漂移就算, 但有少少陰影驚有排整
civicwong 發表於 2016-6-10 01:21:59 來自手機 | 只看該作者
Tampo, 我想知道點壞法,可唔可以講下
ZeroKwok 發表於 2016-6-19 05:15:43 | 只看該作者
今天試了新殼MX-5,跑MR03VE,藍摩。非常好跑