RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: GTRTam
收起左側

Kyosho京商原裝Mini-Z羣組 - Mini-Z Official Cup Race情報

樓主| GTRTam 發表於 2016-5-16 02:01:11 | 顯示全部樓層

2016年第55回静岡ホビーショー 京商 : http://kyoshoshop-online.com/kyo ... ZP145R&cid=roadster
好想入架MX5+Garage Hiro套包圍, 香港有貨時通知聲, 我想紅白各入一個
 樓主| GTRTam 發表於 2016-5-16 03:26:37 | 顯示全部樓層
多謝Yoda為我在Whatsapp group留言節錄了我同新手分享的心得 :

我覺得一開始唔好將目標定太高,要可達到然後再set高D. 最初定例如5-10圈要完全冇撞,到20圈或以上唔撞先開始練圏速。一開始追求圈度係冇用,應該先追求穩定, 要唔撞先可再追求更靚缐位及精準既收比油時間,慢慢refine自己操控技術,圏速自然會快又平均。

就算比人慢,亦可安然比快車過,穩穩定定,不會因為后車快過你而緊張,新玩呢幾點係首要。新人很多時因為后車快到而左閃右避怕阻住人 < 切記不要咁諗,后車技術比你高,只要你穩定不是左擺右擺,后車會自己找到位及機會過你.

新人亦常感到后車像在后面迫你而加速至自己不能控制而撞 < 切記不要咁諗,作為一個新人,后車比你快係好正常事而唔係迫你要快D, 每個人的進度及能力都不同,都係果句揸番自己最穩定,不要試圖刻意加快或左擺右擺,無論你怎樣,快車最終都會過你,倒不如揸番自己的程度及能控制範圍,技術進步都不是一朝一夕,耐心一點慢慢便會進步。

以上兩點新人要好好記住,係對新人最須要的道理/心理。如你慢慢做到這兩點已擁有80%所須技術,距離跟上高手日子不遠。

技術上Yoda一直很信我,我記得最初我將high point減至40-50%同佢玩,佢都係追唔到我。目的係想佢知道他欠的不是車速,而是技術。佢之後好勤力苦練,現在已經快過好多比他玩得耐既車友。

新人最好可約埋其他新人一齊玩,程度相約就可pair下冇咁悶自己一個跑又未跟到D高手。幾個新人一齊操下pair下,互相扶持,一齊進步。開始穩定少撞我會睇到的,到時就像同Yoda最初一樣,我及其他高手可減high point同你地一齊pair下操下,但記得我不是要求你地要快,而是要穩定少撞唔緊張,大家就可以一齊pair下happy下。

你睇A組車手就知,A頭的係可以8min唔撞或好輕微撞。穩定永遠係首要,穩定后才能做好平均圈速。一圈9秒,一圈撞三次18秒, pair唔到車的。我覺得成班車友每星期一齊pair車係玩車最大樂趣。

新人掌握后一定要傳承下去給另的新人,呢個係我分享給你地的另一個目的。很多高手可能自己要爭取時間玩, 試新野, set-up, 冇系統唔識教或太主觀而沒有傳承下去,新人無從入手學習。上到場玩發覺自己差好遠,可能又怕羞唔敢主動請教,又比D快快地但又盲盲地或唔肯就下新人的車射到飛起,冇哂mood索性放棄, 玩mini新人就變得越來越少。

新人比心機,明白一圈比人過幾次唔好受,但我想話你地聼我都做過新人,很明白係點。始終沒有方法即成,開始時個個都係要浸番來,沒有shortcut, 所以大家努力,我永遠都支持新人!

jackkoco 發表於 2016-5-16 15:20:02 來自手機 | 顯示全部樓層
玩車除左錢之外都要時間架
jackkoco 發表於 2016-5-16 15:23:12 來自手機 | 顯示全部樓層
Tam sir講得啱,依家須然長期包尾,但見工時間好左都開心
ZeroKwok 發表於 2016-5-16 22:11:15 來自手機 | 顯示全部樓層
GTRTam 發表於 2016-5-16 03:26
多謝Yoda為我在Whatsapp group留言節錄了我同新手分享的心得 :
我覺得一開始唔好將目標定太高,要可達到然 ...

受教!!!
MarcoLo 發表於 2016-5-16 22:21:49 | 顯示全部樓層
GTRTam 發表於 2016-5-16 03:26
我覺得一開始唔好將目標定太高,要可達到然 ...

譚 Sir!

真係獲益良多!

努力練習係必須的!
MarcoLo 發表於 2016-5-16 22:22:42 | 顯示全部樓層
GTRTam 發表於 2016-5-16 02:01
2016年第55回静岡ホビーショー 京商 : http://kyoshoshop-online.com/kyo ... ZP145R&cid=roadster
好想入 ...

最底部法拉利好型!好鐘意!
ZeroKwok 發表於 2016-5-16 23:53:43 | 顯示全部樓層
MarcoLo 發表於 2016-5-16 22:22
最底部法拉利好型!好鐘意!

我喜歡古董一點的,尾二張相那部
B.. 發表於 2016-5-17 01:59:44 | 顯示全部樓層
GTRTam 發表於 2016-5-16 02:01
好想入 ...

我都想買MX套包圍, 如果有師兄知道邊度有都麻煩通知一聲!萬分感激!

l0vebylok 發表於 2016-5-17 08:35:32 | 顯示全部樓層
其實都想加入
MarcoLo 發表於 2016-5-17 22:21:40 | 顯示全部樓層
ZeroKwok 發表於 2016-5-16 23:53
我喜歡古董一點的,尾二張相那部

屢二那部都正!
ZeroKwok 發表於 2016-5-18 00:18:31 | 顯示全部樓層

一齊玩啦!!!
Yoda 發表於 2016-5-19 12:10:10 | 顯示全部樓層
Mini-Z Beetle Turbo S 90mm

ZeroKwok 發表於 2016-5-22 00:55:45 | 顯示全部樓層
Yoda 發表於 2016-5-19 12:10
Mini-Z Beetle Turbo S 90mm

正!!!
EricChiuBB 發表於 2016-5-24 22:17:38 來自手機 | 顯示全部樓層
已pm了ZeroKwok,其待可以同你地一齊玩車
ZeroKwok 發表於 2016-5-24 23:20:36 | 顯示全部樓層
EricChiuBB 發表於 2016-5-24 22:17
已pm了ZeroKwok,其待可以同你地一齊玩車

歡迎一起來玩Mini-Z
Yoda 發表於 2016-5-27 14:43:43 來自手機 | 顯示全部樓層
A nice R8!!!!
MarcoLo 發表於 2016-5-27 16:38:49 | 顯示全部樓層

好毒呀!

堅靚仔!
ian_un 發表於 2016-5-29 11:11:21 來自手機 | 顯示全部樓層
我可以加入群组吗?已PM
G66 發表於 2016-5-29 11:24:21 | 顯示全部樓層
小弟上星期登記這討論區,請多多指教!!!
另外小弟想加入Mini-Z 組群可以嗎