RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3599|回復: 10
收起左側

X12 / X10分別

vegaworm 發表於 2015-12-23 03:50:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我係新手、想入XRAY X12, 請問X10同X12分別是什麼?
10/12是車個比例嗎?X10就係1:10嗎?
billgate803 發表於 2015-12-23 06:04:11 | 顯示全部樓層
對丫,X10係1/10, 200MM闊,
X12 係1/12
hcchan 發表於 2015-12-23 21:55:21 | 顯示全部樓層
X 10 是不是 235mm?
3rock3rock 發表於 2015-12-23 22:35:09 | 顯示全部樓層
hcchan 發表於 2015-12-23 21:55
X 10 是不是 235mm?

No.
It is 200mm
 樓主| vegaworm 發表於 2015-12-29 03:28:22 | 顯示全部樓層
玩XRAY T4都唔係咁叻、如果想玩X10難入手嗎?
因為我好鐘意X12個車殼、還有想問X10可以用X12個隻車殼嗎?
 樓主| vegaworm 發表於 2015-12-29 03:30:21 | 顯示全部樓層
還有因為我想用回T4的電、所以想用X10多點、是否可用回T4的電
sfdo 發表於 2015-12-29 19:34:34 | 顯示全部樓層
X10 2015 就咁睇係可以用長電。
http://www.teamxray.com/x10/

其實 1/10 都有類似 12仔 pancar 殼,但選擇冇12仔咁多。
車 set 得好都好易玩,只要棉呔花多心機清潔,落呔水要細心D.....就得。
 樓主| vegaworm 發表於 2015-12-29 21:22:29 來自手機 | 顯示全部樓層
Pancar 車殼還有幾隻嗎?因為我以為只有一隻、咁10仔定12仔好玩、12仔就要買過電池
 樓主| vegaworm 發表於 2015-12-30 15:57:14 | 顯示全部樓層
我想問如果同一套電變摩打、安去10仔同T4,邊個會快點
sfdo 發表於 2015-12-30 18:09:53 | 顯示全部樓層
Pancar 以前有 F103GT/F103LM 殼,但買少見少了。依家我只知 Team C o個一款。
World GT 跑車殼選擇會多D。
Pro10 (X10) 易玩過 12仔 (X12)。但細場如天水圍 ,12仔會好玩D。
如果玩 10.5T blinky 或更慢摩打, Pro10 可能會快過 4WD Touring ,但再快摩打 Pro10 加速容易甩尾而變得難玩。
jj2006 發表於 2016-1-9 09:50:42 來自手機 | 顯示全部樓層
vegaworm 發表於 2015-12-29 21:22
Pancar 車殼還有幾隻嗎?因為我以為只有一隻、咁10仔定12仔好玩、12仔就要買過電池 ...

十仔pancar  都有幾款殼,海鮮酒家有仿pf ,必士有,ABC 190,200 都有,不過要訂