RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 0315
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 焊接問題請教

RCandylau 發表於 2015-12-1 22:31:33 | 只看該作者
30W焊RC相關servo線日常用夠有凸
solaris8x86 發表於 2015-12-1 22:37:29 | 只看該作者

唔好哎,我都想睇下佢用80W,將啲servo,電變晶片全部焊溶,可以幾好玩....。好搞笑...!! 用焊水喉級辣雞焊溶RC嘢個失落樣,我個魔鬼心態都好想睇下結果....靚..

大朋友 發表於 2015-12-1 23:30:14 | 只看該作者
期待CHING, 拍片或影相教學,如何用30w 雞仔銲12AWG 摩打線及電池線
大朋友 發表於 2015-12-1 23:32:00 | 只看該作者
乜servo 線係銲嘅咩,我用專用鉗打架bor
cs1 發表於 2015-12-1 23:35:16 | 只看該作者

25w-35w家用有凸 , 35-60V我都有用過5-6支 , 溫度太高唔係好事。

只要辡雞咀印小小松香就好好用 。 

人地工業電子組件密密手幾秒上一個接位怕唔夠熱先至用大火小小,86兄係有道理的
大朋友 發表於 2015-12-1 23:48:54 | 只看該作者
我銲fet 15W 都覺得大,估計喺E 個電車板發問,段估都唔會問點銲FET, 點銲IC 吧
nsxrr 發表於 2015-12-1 23:52:38 來自手機 | 只看該作者
原來師兄講緊焊接servo線這樣野我就真係冇乜經驗同埋冇咁樣既需要.我淨係需要焊接叉電用的線同埋摩打電變,就算用60瓦都覺得唔係好夠力
solaris8x86 發表於 2015-12-1 23:59:21 | 只看該作者
大朋友 如何用30w 雞仔銲12AWG 摩打線及電池線

若焊12AWG可用40W,但30W一樣得,不過個雞嘴要乾淨。不過我感覺上你好以唔係太識焊12AWG電線落XT60或鋰電片上面。焊大物件時,要預先將少許錫焊在接頭上先,仲要定係上面加熱幾秒,另錫先變成第一次全液態後再凝固 (重要程序),之後再將新錫同電線一嘢過押係接頭上已有錫凝固過嘅位置面積上,咁即使用30W雞亦可以經易焊上12AWG,而且比用一次過焊接術 (一般技) 更堅實,大力拉電線時亦無咁容易再兌落。
benlau 發表於 2015-12-2 00:27:37 | 只看該作者
其實講乜都係得個講字,最好自己求証一下,本人玩1/8電Buggy焊接電變及摩打用緊大陸仔鎗型自己控制升W,由30W-140W,非常好用
arto6 發表於 2015-12-2 00:36:04 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-1 23:59
若焊12AWG可用40W,但30W一樣得,不過個雞嘴要乾淨。不過我感覺上你好以唔係太識焊12AWG電線落XT60或鋰電 ...

Ching 我都係唔識銲野架,快D用30W雞仔銲12AWG 線落電變比大家睇啦
 樓主| 0315 發表於 2015-12-2 00:43:27 | 只看該作者
唔該曬 咁多位師兄
solaris8x86 發表於 2015-12-2 01:21:15 | 只看該作者
arto6 發表於 2015-12-2 00:36
Ching 我都係唔識銲野架,快D用30W雞仔銲12AWG 線落電變比大家睇啦

Ok. 馬上有。
solaris8x86 發表於 2015-12-2 02:33:24 | 只看該作者
arto6 發快D用30W雞仔銲12AWG 線落電變比大家睇啦

有啦有啦... 30W焊12AWG。 (我真係睇唔到有咩問題唔得...)

下次或者玩下20W焊12AWG....

http://youtu.be/wlZDJpk8vxM

arto6 發表於 2015-12-2 08:48:36 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-2 02:33
有啦有啦... 30W焊12AWG。 (我真係睇唔到有咩問題唔得...)

下次或者玩下20W焊 ...

好勁呀ching
arto6 發表於 2015-12-2 08:56:32 | 只看該作者
講真,段片及手工非常正。另外30W雞把12AWG線銲落或銲甩電變及摩線,我自問更本做唔到。
james9999 發表於 2015-12-2 09:12:29 來自手機 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-2 02:33

下次或者玩下20W焊 ...

師兄果然係高手
我只可以用40W焊12AWG,下次買支30W 試下
solaris8x86 發表於 2015-12-2 10:20:16 | 只看該作者
大家注意第一次加熱全液化嗰嘢係秘技,日後拉佢大力拉時穩唔穩陣,多數都係欠咗嗰個工序部份,祝大家吸鉛快樂....
f6f 發表於 2015-12-2 11:10:18 | 只看該作者
0315 發表於 2015-12-1 21:47
我之前睇過有d師兄話 最少80W

你用来焊接什麼?
如電缐接駁60w可以了
如焊接電池大火數會好-點
我自已用20~200火的
sean2013 發表於 2015-12-2 11:29:53 | 只看該作者
睇你段片就知你焊野幾勁啦,買支30W無話唔得,不過好on x 囉,要叫新手補焊三邊4邊,high 下 high 下咁等下等下,一睇就知唔夠熱啦,左一忽右一忽,反正叫人買一買當然60W啦,唔通買一支30W焊到左一忽右一忽起尖釘再買60W咩

arto6 發表於 2015-12-2 11:38:32 | 只看該作者
sean2013 發表於 2015-12-2 11:29
睇你段片就知你焊野幾勁啦,買支30W無話唔得,不過好on x 囉,要叫新手補焊三邊4邊,high 下 high 下咁等下等下 ...

T 插散熱小及慢,我相信30W 一定無問題的。如果銲摩打線及電變線,真係無60W或以上都唔掂。除非30W 配上大直經雞咀都有可能得。