RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3492|回復: 16
收起左側

[問題] 自學自砌260

dywongan 發表於 2015-11-20 12:58:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

大家好, 小弟有玩好多款玩具機, 之後有玩RUNNER250, 飛行時數超過500小時.
第一次試砌CC3D 260穿越機,
但見好多師興都話第一次會炸機, 又提控,
請問首航有咩要注意? 有咩野可以係飛行前預先檢查或準備?
albertau2011 發表於 2015-11-20 13:04:22 來自手機 | 顯示全部樓層
C Hing 那裏買料  可否給我 條link
solaris8x86 發表於 2015-11-20 13:06:58 | 顯示全部樓層
>>>>>>請問首航有咩要注意?

要有神風嘅信念....
 樓主| dywongan 發表於 2015-11-20 14:06:03 來自手機 | 顯示全部樓層
albertau2011 發表於 2015-11-20 13:04
C Hing 那裏買料  可否給我 條link

第一次玩就緊係平野,平野緊係上網淘下啦,上面好多套裝,砌好既又有,自己砌都有
Link就唔比啦,我都係第一次,都唔知好唔好,不過就好過出街周圍去執零件,啱曬我呢啲懶人宅男,因為好多零散既野要買,例如電線,熱縮管⋯⋯
你打250機架,穿越機,qav250, 就會搵到
 樓主| dywongan 發表於 2015-11-20 15:52:41 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2015-11-20 13:06
>>>>>>請問首航有咩要注意?

要有神風嘅信念....

壓力好大......
法師傅 發表於 2015-11-20 16:04:32 | 顯示全部樓層

你話玩過 RUNNER250 , 都係同size 機 , 應該操作無咩問題啦 , 仲驚咩野 ?  
 樓主| dywongan 發表於 2015-11-20 16:35:14 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2015-11-20 16:04
你話玩過 RUNNER250 , 都係同size 機 , 應該操作無咩問題啦 , 仲驚咩野 ?

我係驚個CC3D set 唔好, 始終係第一次

albertau2011 發表於 2015-11-20 17:14:00 來自手機 | 顯示全部樓層
thx c hing
法師傅 發表於 2015-11-20 17:44:34 | 顯示全部樓層
dywongan 發表於 2015-11-20 16:35
我係驚個CC3D set 唔好, 始終係第一次

無野0既 , 行後幾步 , 慢慢推油門 , 慢慢飛得起先試推前後 , 飛得起多數無古怪 , 最多都係PID唔靚太急 OR 太飄 ,
唔洗驚 , 慢慢推油 , 大不了飛唔起即反機 , 到時再接電腦睇下邊PART錯 , 唔肯定就CAP 圖上黎大家研究下 !!!

樓主| dywongan 發表於 2015-11-20 18:24:39 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2015-11-20 17:44
無野0既 , 行後幾步 , 慢慢推油門 , 慢慢飛得起先試推前後 , 飛得起多數無古怪 , 最多都係PID唔靚太急 OR  ...

好的帥兄, 多謝指點, 等我今星期出去慢慢試下!
lawlaw36 發表於 2015-11-20 18:36:12 | 顯示全部樓層
呢隻机架係幾好又靚仔,其實你都唔算係第一次飞,之前有冇用Fpv玩過y,你可能飞得仲比我多,我一味買,冇乜時間玩,好多令件未開,買上引,比玩具動作應好多,選好冇傷人塲0K,要有個炸雞心情炸得起,掂
 樓主| dywongan 發表於 2015-11-21 21:42:09 來自手機 | 顯示全部樓層
lawlaw36 發表於 2015-11-20 18:36
呢隻机架係幾好又靚仔,其實你都唔算係第一次飞,之前有冇用Fpv玩過y,你可能飞得仲比我多,我一味買,冇乜 ...

法師傅 發表於 2015-11-22 11:11:38 | 顯示全部樓層
dywongan 發表於 2015-11-20 18:24
好的帥兄, 多謝指點, 等我今星期出去慢慢試下!

新機落地 , 先目視試機 , 推曬各方向及油門操作流唔流暢手感岩唔岩自己 , 順便睇埋部機震唔震

樓主| dywongan 發表於 2015-11-24 13:18:39 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2015-11-22 11:11
新機落地 , 先目視試機 , 推曬各方向及油門操作流唔流暢手感岩唔岩自己 , 順便睇埋部機震唔震

...

試飛成功!, 多謝法師傅指教
不過我要更多時間去學習調整PID, 對於我黎講真係有啲複雜

solaris8x86 發表於 2015-11-25 04:45:08 | 顯示全部樓層
dywongan 發表於 2015-11-24 13:18

恭喜恭喜....
法師傅 發表於 2015-11-25 10:25:25 | 顯示全部樓層
dywongan 發表於 2015-11-24 13:18

咁好環境 , 野餐咁 XD
frank9394 發表於 2015-11-28 10:21:07 | 顯示全部樓層
咩野都假, 安全最重要, 有咩事炒機就可以. THANKS