RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Benlikong
收起左側

推顶船...

樓主| Benlikong 發表於 2015-11-13 03:23:09 | 顯示全部樓層
Benlikong 發表於 2015-11-13 03:22
呢隻做工好简直 四五日可以做出來囉....

樓主| Benlikong 發表於 2015-11-13 03:32:36 | 顯示全部樓層
acura01 發表於 2015-11-13 07:22:58 | 顯示全部樓層

高手就系你!!我買隻巴啦!我做鬼到咩!!
kcwong 發表於 2015-11-13 10:53:42 來自手機 | 顯示全部樓層
有興趣diy的人可參考外國Springer Class R/C boats www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=522762
 樓主| Benlikong 發表於 2015-11-13 10:59:39 | 顯示全部樓層
acura01 發表於 2015-11-13 07:22
高手就系你!!我買隻巴啦!我做鬼到咩!!

咁..冇法啦,,唯有上网買,,,
 樓主| Benlikong 發表於 2015-11-13 11:23:48 | 顯示全部樓層
kcwong 發表於 2015-11-13 10:53
有興趣diy的人可參考外國Springer Class R/C boats www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=522762 ...

師兄 唔該哂你比题共外國网址 外國老外系好喜欢 DIY推顶船及玩比赛 ...國内或香港多数船友喜欢玩比较快快艇架...!安全意识就
acura01 發表於 2015-11-14 02:24:48 | 顯示全部樓層
Benlikong 發表於 2015-11-13 11:23
師兄 唔該哂你比题共外國网址  外國老外系好喜欢 DIY推顶船及玩比赛 ...國内或香港多 ...

正!有尺寸圖,自己可以動手
 樓主| Benlikong 發表於 2015-11-14 12:39:59 | 顯示全部樓層
acura01 發表於 2015-11-14 02:24
正!有尺寸圖,自己可以動手

有尺寸就好啦,自己可以DIY動手做心水作品  好過去買 就箅去買重要加好多裝饰品  
 樓主| Benlikong 發表於 2015-11-15 22:58:46 | 顯示全部樓層
制作推顶船売過程已完成
 樓主| Benlikong 發表於 2015-11-15 23:06:30 | 顯示全部樓層
Benlikong 發表於 2015-11-14 12:39
有尺寸就好啦,自己可以DIY動手做心水作品  好過去買 就箅去買重要加好多裝饰品  
...

推顶船売制作過程完成  
acura01 發表於 2015-11-16 01:15:30 | 顯示全部樓層
Benlikong 發表於 2015-11-15 23:06
推顶船売制作過程完成

強!真系要跟你學下!
kcwong 發表於 2015-11-16 09:58:19 來自手機 | 顯示全部樓層
acura01兄,這個英國模型船網址有頂推船的圖則和制作圖片,你可參考。 www.modelboats.co.uk/news/article/pusher-tug/21652
 樓主| Benlikong 發表於 2015-11-16 10:20:09 | 顯示全部樓層
kcwong 發表於 2015-11-16 09:58
acura01兄,這個英國模型船網址有頂推船的圖則和制作圖片,你可參考。 www.modelboats.co.uk/news/article/ ...

kcwong 兄 唔該晒.....
 樓主| Benlikong 發表於 2015-11-16 10:35:47 | 顯示全部樓層
acura01兄,這個英國模型船網址有頂推船的圖則和制作圖片,你可參考。 www.modelboats.co.uk/news/article/ ...

acura01兄  大家做個船底大至相同
 樓主| Benlikong 發表於 2015-11-16 10:48:39 | 顯示全部樓層
acura01 發表於 2015-11-16 01:15
強!真系要跟你學下!

呵呵.... 我果D屋仔系活动可以改様大细換屋仔.....
kcwong 發表於 2015-11-16 11:27:38 來自手機 | 顯示全部樓層
很强,還可以变好多不同的船型
 樓主| Benlikong 發表於 2015-11-16 12:32:09 | 顯示全部樓層
kcwong 發表於 2015-11-16 11:27
很强,還可以变好多不同的船型

系啊...
自強不息 發表於 2015-11-16 12:58:47 | 顯示全部樓層
Benlikong 發表於 2015-11-15 23:06
推顶船売制作過程完成

Ben兄, 手工越來越掂, 再把門窗做得精細D, 船邊加點雜物, 咁就有得推, 無得頂啦!
 樓主| Benlikong 發表於 2015-11-16 13:07:08 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2015-11-16 12:58
Ben兄, 手工越來越掂, 再把門窗做得精細D, 船邊加點雜物, 咁就有得推, 無得頂啦! ...

自強兄  見笑啦 只推顶船现作救援 再有裝饰品就會一 一加上呢...
acura01 發表於 2015-11-17 17:40:27 | 顯示全部樓層

Thz C兄,我準備買料!!