RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1986|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

齒輪比問題

arwa1121 發表於 2015-10-20 18:57:53 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟係新手,玩緊Sakura sport, 7.5T摩打,摩打齒25T,減速齒48P 81T,係JV玩,想請問齒輪比會唔會太大太細?
smuill 發表於 2015-10-21 11:27:12 來自手機 | 只看該作者
差唔多啦
 樓主| arwa1121 發表於 2015-10-21 12:31:20 | 只看該作者
因為我睇說明書好似唔多覺有,想問下sakura sport既齒輪比應該係幾多?定應該跟摩打?
smuill 發表於 2015-10-21 12:39:34 來自手機 | 只看該作者
睇摩打,7.5t around 6.6:1(大場)~7.6:1(細場),你而家係6.804:1
smuill 發表於 2015-10-21 12:40:36 來自手機 | 只看該作者
不過個個摩打都唔同,最好睇返摩打說明書
kkchung 發表於 2015-10-21 12:51:29 來自手機 | 只看該作者
齒比在沒有其他玩家行走後試驗數據提供時,先按馬達廠家的建議齒比做起始。及後再按你所用的器材能力及場地去加減齒比。試時主要看 1. 電池、電變、馬達的溫度、2. 需要跑賽事的時間 及 3. 配合賽道內車子起的力和直路需要加減。馬達齒越大越快、器材溫度也越高、用電也越多、起力也會變差,而超過一定負荷介界連速度也會變回慢。
chungms1139 發表於 2015-10-21 14:54:39 來自手機 | 只看該作者
Xl sport  尾牙比為 2:1,我用8.5T行24齒,4.5T行16齒  
leeghk 發表於 2015-10-21 20:01:37 | 只看該作者
kkchung 發表於 2015-10-21 12:51
齒比在沒有其他玩家行走後試驗數據提供時,先按馬達廠家的建議齒比做起始。及後再按你所用的器材能力及場地 ...

其實想問好耐,JV 其實算係大場定細場?當然天水圍嗰D唔駛問都叫細場啦。
外國D場比,可能JV算是細了?!