RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6048|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想玩Mini-Z

edmondchan03 發表於 2015-8-12 00:55:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想買Mini-Z 玩飄移,係唔係應該買amd ma020, 之後買殼同控? 有冇好介紹?
今日去過MK睇見價錢幾好,$1300 有 amd ma020s sport ready set, 其實係唔係唔好?有冇得改快?
我Budget 係唔over $2000
求大家指點

jr-rc1988 發表於 2015-8-12 01:15:52 | 只看該作者

可參考同版面posts:
"Miniz想玩drift如果買ready set夠唔夠?"
"想買部mini z 但咁多型號;我應該買邊隻?"

gyl 發表於 2015-8-12 08:23:06 來自手機 | 只看該作者
Sport big no no for further modification.
瘋語飄移 發表於 2015-8-12 10:14:50 來自手機 | 只看該作者
如果只係打算屋企玩,長遠唔落場玩,sport其實好夠,基本硬地都無咩要駛錢改
瘋語飄移 發表於 2015-8-12 10:18:41 來自手機 | 只看該作者
如果有心長玩,1部020ve,加支好d既控,2千應該唔係好夠,不過2手控你接受到的話,感覺會比買支新既廢控好
 樓主| edmondchan03 發表於 2015-8-12 11:25:30 | 只看該作者
瘋語飄移 發表於 2015-8-12 10:14
如果只係打算屋企玩,長遠唔落場玩,sport其實好夠,基本硬地都無咩要駛錢改 ...

咁如果落場玩,SPORT係要改好多野? 係唔夠人地快定直頭唔比放落場玩?
睇其他POST 話改完都冇乜作為,不過因為我只係為左enjoy而玩,輸比人冇乜所謂
kentlai 發表於 2015-8-12 12:43:21 來自手機 | 只看該作者
ching   sport快唔快睇自己如果係屋企玩就够 落埸玩就要睇你忍唔忍到啦架野點改都麻麻地我都見過有Dching係今不過好快就换左020ve
l0vebylok 發表於 2015-8-12 14:04:11 | 只看該作者
不如甘啦  你上一次車場睇下啲師兄玩再決定  你今晚去一次去應該會有唔同既決定
 樓主| edmondchan03 發表於 2015-8-12 14:53:26 | 只看該作者
照你地咁講,睇黎要落場玩,應該都要買020ve,如果唔係玩一排就換又要洗多D$$
咁你地覺得呢部可以嗎?我見MK有
https://kyoshoshop-online.com/ky ... cid=minizawdma020ve
kentlai 發表於 2015-8-12 15:03:07 來自手機 | 只看該作者
ching現在有冇時閒出到mk我都要到mk買野
 樓主| edmondchan03 發表於 2015-8-12 15:23:57 | 只看該作者
依家唔得, 晏D有飯局,出MK唔方便
瘋語飄移 發表於 2015-8-12 18:48:05 來自手機 | 只看該作者
飄移又唔係鬥快,但如果你想落車場玩,kt18好快滿足唔到你,呢個先係sport既重點,無得換控
瘋語飄移 發表於 2015-8-12 18:51:27 來自手機 | 只看該作者
樓主只玩飄移既話,落場其實都無咩要換,4條飄移呔,買個gyro就好喇,如果唔買gyro,就要setting補救
wing1203 發表於 2015-8-12 19:37:01 | 只看該作者
瘋語飄移 發表於 2015-8-12 18:48
飄移又唔係鬥快,但如果你想落車場玩,kt18好快滿足唔到你,呢個先係sport既重點,無得換控 ...

飄移大師,Sport 係用KT19,不是KT18呀
瘋語飄移 發表於 2015-8-12 19:41:57 來自手機 | 只看該作者
我係sport既外行人,識條鐵咩,哈哈!唔好意思,認錯控
瘋語飄移 發表於 2015-8-12 19:45:20 來自手機 | 只看該作者
相信樓主都會買020ve,加支2手舊10仔或新1仔,都over左2千,但長遠改快車又得
MarcoLo 發表於 2015-8-12 23:32:11 | 只看該作者
瘋語飄移 發表於 2015-8-12 10:18
如果有心長玩,1部020ve,加支好d既控,2千應該唔係好夠,不過2手控你接受到的話,感覺會比買支新既廢控好 ...

我都係新手玩 MINI Z,玩咗一個月左右。

我入加入果時,班師兄都係問我會唔會長玩,我話會,所以班師兄介紹我去買 MA-020 VE 車盤同一支基本控 KT-18!

我 MA-020 VE 連車殼,加埋買支控,一共買咗 $ 2100 左右!

我諗這個應該會係基本吧!

咁當然你可以選擇買 Ready set,即係 Sport 車,基本上都夠玩,但如果長遠計就唔抵玩啦!

因為班師兄話 Sport 車唔改得多,長遠計係唔夠玩,因為會越玩越會升級部車。

買 MA-020 VE 就可以玩得長遠啲,班師兄話因為多 Parts ,可以改車,令變化多啲,好玩啲!

希望我嘅新人經驗可以幫到你!
curry0816 發表於 2015-8-13 01:23:42 來自手機 | 只看該作者
其實我都想買車玩!不過唔知玩mr03ve定ma020ve好!有冇師兄可以指點下
瘋語飄移 發表於 2015-8-13 07:39:33 來自手機 | 只看該作者
只比較岩岩買返黎玩既操控性,mr03ve應該比較易上手,要執既位比020少,無記錯03跟珠差,020跟牙差,所以初期駛既錢比較低得黎,又可以揸得好d既,應該係03
瘋語飄移 發表於 2015-8-13 07:49:31 來自手機 | 只看該作者
但一部執順晒避震,彈弓,較好珠差既020,穩定性又會提高好多,所以最好就係,有人教路基本set車,而03後期我都無玩,意見唔多,摩打越快,部車越難set。當然,如果錢唔係問題,梗係玩新車03加新控ex6,話晒新科技