RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 扭力之亡者
收起左側

部scx10 g6 servo arm頂住咗

樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-8-8 07:00:10 | 顯示全部樓層
先前諗住用嘅方法完全唔得!不過依家又通行無阻!見唔見到有咩改動?
arigato 發表於 2015-8-8 12:22:19 | 顯示全部樓層
入錯窿? wrong hole ?
 樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-8-8 15:06:11 | 顯示全部樓層
完全冇錯到呀,純粹servo太凸出,依家我將兩舊膠用嚟固定兩邊個兩個tab位移除,咁托住電池架嗰舊膠就可以推向前,跟著上粒螺絲頂著舊膠!servo家陣就夠晒位。
arigato 發表於 2015-8-8 15:15:49 | 顯示全部樓層
扭力之亡者 發表於 2015-8-8 15:06
完全冇錯到呀,純粹servo太凸出,依家我將兩舊膠用嚟固定兩邊個兩個tab位移除,咁托住電池架嗰舊膠就可以推 ...

溫馨提示,如果你有行外置BEC還好, 有11.6kg , 如果行6V BEC 就得返9.6KG , 爬爬好大可能要大力少少Servo . 正常電變出6V
 樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-8-8 15:25:07 | 顯示全部樓層
我用外置bec,應該ok。試吓效果先,如果唔係好得先再upgrade,剩番嘅servo可以留畀我下一個project(拖頭)用。
arigato 發表於 2015-8-8 15:34:56 | 顯示全部樓層
扭力之亡者 發表於 2015-8-8 15:25
我用外置bec,應該ok。試吓效果先,如果唔係好得先再upgrade,剩番嘅servo可以留畀我下一個project(拖頭)用 ...

Specifications
Motor Type:3 Pole
Bearing Type:Dual Ball Bearing
Speed (6.0V/7.4V):0.20 / 0.17
Torque oz./in. (6.0V/7.4V):133 / 161
Torque kg./cm. (6.0V/7.4V):9.6 / 11.6
Size in Inches:1.65 x 0.83 x 1.57
Size in Millimeters:41.8 x 21.0 x 40.0
Weight ounces:2.12
Weight grams:60.0

樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-8-9 19:41:13 | 顯示全部樓層
其實7.4V對接收有否壞影響?
arigato 發表於 2015-8-9 20:03:35 | 顯示全部樓層
問題係你要肯定隻外置BEC有7.4V輸出,因為我見你隻Hitec 6V 得9.6kg , 爬爬我怕有些位置會力不重心. 你行左外置BEC , 隻BEC有寫可輸入電壓. Taobao 好多都支持2-6 Cell Lipo , 吾會對接收有壞影響.
 樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-8-9 20:16:52 | 顯示全部樓層
我都係最近先再玩返遙控,以前年代接收一向工作電壓都只係6v。
sam529 發表於 2015-8-20 08:19:20 | 顯示全部樓層
This is normal problem for SCX10. Good to see Ching to solve this.
I just filling the plastic bridge part and let the horn to move freely.

sam
patrickli071 發表於 2015-9-22 04:17:11 | 顯示全部樓層
sam529 發表於 2015-8-20 08:19
This is normal problem for SCX10. Good to see Ching to solve this.
I just filling the plastic bridge ...

Same here!!!   lolBut this CHing's method seems to work pretty nicely~