RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4526|回復: 11
收起左側

新手收左部二手車。。。

littlekam 發表於 2015-7-6 13:55:32 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我岩岩喺舅父度拎左部scania黎玩但有以下問題。。。

1. 佢同我講舊電打左柴,我買左新電但都著唔到,想問新電返黎其實有冇電呢?

2. 因為唔知係咪電既問題,部車又唔著,咁如果唔係電既問題,咁部車通常壞左d咩呢。。。

真係要向你地高手們求救!!因為我真係完全唔識。。。唔該
lawrencechan 發表於 2015-7-6 14:09:13 | 顯示全部樓層

你係咪買佐呢隻電?? 通常玩拖頭都係呢隻, 好少人用LIPO
http://www.rcmart.com/intellect- ... 6.html?cPath=52_351

如果係, 一般買返黎都會有D 電, 舊電接駁佐個電變, 開佐後接收等有冇燈著, 如果有, 最起碼即係電冇問題, 如果你驚冇電, 可以叉一叉先

如果唔著, 就好大可能電變壞佐.

你最好影D 相UPLOAD 上黎睇下, 唔係D CHING 好難知你咩事
 樓主| littlekam 發表於 2015-7-6 14:34:58 來自手機 | 顯示全部樓層
隻電係你講果隻啊!!不過就5000ma既。。。我今晚返去影影。。。
Annie268 發表於 2015-7-6 15:04:45 來自手機 | 顯示全部樓層
影架車看看。
Sapphire 發表於 2015-7-6 16:04:35 | 顯示全部樓層
最好打電話比你舅父,你舅父玩開應知衰邊度
 樓主| littlekam 發表於 2015-7-6 17:19:42 來自手機 | 顯示全部樓層
佢就係同我講舊電應該打左柴, 所以我就諗買舊新電就玩得啦。。。點知唔著。。。同埋佢買既時候都係叫鋪頭幫佢砌埋。。。佢都唔知衰咩
 樓主| littlekam 發表於 2015-7-6 22:19:09 來自手機 | 顯示全部樓層
終於著到部車喇,但波箱剩係得高波冇低波。。。轉波既時候聽到有聲但唔行。。。
 樓主| littlekam 發表於 2015-7-6 22:59:22 來自手機 | 顯示全部樓層
同埋我想拆左個牛欄佢,點先可以起到個屋仔呢。。。
Sapphire 發表於 2015-7-6 23:44:33 | 顯示全部樓層
littlekam 發表於 2015-7-6 22:19
終於著到部車喇,但波箱剩係得高波冇低波。。。轉波既時候聽到有聲但唔行。。。 ...

你可以試吓調校一下轉波Channel 個微調,較到最盡去低波個方向,睇吓低波郁唔郁,郁嘅話,就慢慢教返啱佢,等佢轉高波同低波到郁就Ok
Sapphire 發表於 2015-7-6 23:47:34 | 顯示全部樓層
littlekam 發表於 2015-7-6 22:59
同埋我想拆左個牛欄佢,點先可以起到個屋仔呢。。。

你可以自己研究下個說明書
http://www.tamiyausa.com/pdf/man ... 3&search_mode=f
 樓主| littlekam 發表於 2015-7-7 01:58:44 來自手機 | 顯示全部樓層
謝謝你sapphire,本說明書我上網搵左好耐~轉波果度,我係有聽到佢轉到波既,但係一轉落低波呢就得摩打聲,就唔行囉。。。
 樓主| littlekam 發表於 2015-7-7 16:54:25 來自手機 | 顯示全部樓層
Sapphire 發表於 2015-7-6 23:47
你可以自己研究下個說明書
http://www.tamiyausa.com/pdf/manuals/index.php?dir=&search=56323&search_m ...

謝謝你的說明書,我搵左好耐。。。