RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: IBM
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手毒發 : 1200 大洋 散砌 F104x1

yin@hk 發表於 2015-11-20 01:59:51 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-19 21:11
如果全改一架 F104V2 大約$2200-2400,蛇仔 F110 二代好似都係 $2100 (一代都係 千六蚊多D),
都仲係唔明點 ...

我真係好想知你所講既TRF件邊D係出比F104用既呢?會唔會係你想將TRF101/102既件改落去F104到呢?不過都唔緊要,我想問下你有邊一part既件係星星貴過蛇既呢?
另外我想講F110第一代份頭擔係好多野set,不過唔代表佢好跑過其他無咩野set既車,同埋蛇係有改件出,仲係必換既,並唔係你所講既唔洗改

仲有就係你連車都無又點知佢好唔好?你係未高手就大家心照,你真係有心想玩得好D既就多D問下人,到你真係成為高手再教人野,而家就唔好亂咁教人,新手唔知以為你係高手聽你講就慘囉
(我就低手一名,黎而到都係問人野多,但係見你講到自己好似高手咁真係忍唔住要出聲)
feihome1 發表於 2015-11-20 09:07:56 | 只看該作者
其實散砌車嘅理由好簡單,一係就想一次過買曬要買嘅option件,一係就想架車多啲藍色。如果你話全原裝膠車F104行唔直又真係絕對不會囉!全原裝嘅好處就車架夠曬輕!全車加基本電子嘢都唔夠900g!玩白豬會撞爛嘢機會又細!唔著數就只係比其他F1撞到時你一定係輸(因為車架唔夠重)!如果行唔到就不如set好D架車先!

同埋Trf101/102係真係可以咩都唔改都可以跑到嘅車!想跑得快就比D時間練下車啦!
ivan仔 發表於 2015-11-20 13:42:33 來自手機 | 只看該作者
我就自己試過,我新手玩
ivan仔 發表於 2015-11-20 13:57:47 來自手機 | 只看該作者
等我自己就試過玩TRF101, 我新手砌完行左一排電,架車完全行唔到,行唔到原因係我砌完就行,沒ser過因為唔知點set,經過多次問朋友同找朋友幫手,現在架車好好跑,想點入灣大部份都可以做到,雙星車真係啊唔好就見人見智,我就試過好好玩,價錢就如果你話蛇仔平你就買啦,問心如果歐洲車都叫平,咁你都好有錢,蛇同xary出名用料靚,靚料會平?,玩雙星零件平,你話沒零件賣都訂到,你用一架原裝未改晒的車同一架改晒的車比話平,公平D你去計下大家都全改,有咩op都裝入去,睇下邊個貴?我就自己訂零件砌左架TRF101全改大約2200—2400左右,如果真係訂唔到件,自己去日本買都大把零件買到,我就唔信訂唔到件。
ICY 發表於 2015-11-20 15:24:11 來自手機 | 只看該作者
其實只要合理速度,配ri r1尾呔已經一定玩到正型
sfdo 發表於 2015-11-20 16:38:27 | 只看該作者
如果係新手問買咩車好,我會話星星車好,因為星星車有D setting 已 FIX 左,易砌易 set 。
但係進階玩家,我建議玩 蛇仔/ XRAY 會化算過星星,只係咁啫,我從來都冇自認高手。

F110一代同二代我無車,只係租過來玩。自問我都係低手,所以都係出錢請人地教 set車。
當時係學 set S100 ,D人叫我放棄玩星星D F1,租 F110 邊玩邊教...
sfdo 發表於 2015-11-20 16:49:43 | 只看該作者
>> 咁你都好有錢,蛇同xary出名用料靚,靚料會平?,
蛇件的確唔平,但星星自從 F104 V2 後D件一樣係咁貴呢。
同埋想請教訂件,我只係識得去 東方街 / 鴻圖道 訂,仲有冇其他地方訂星星件會平D?

>>你用一架原裝未改晒的車同一架改晒的車比話平,公平D你去計下大家都全改,有咩op都裝入去,睇下邊個貴?
對於我呢D手指唔太得需要靠靚車去搭夠o既 低手,正正就係蛇仔全原裝車都 易玩過 星星大改車,所以對於我呢D 低手 來話玩 蛇仔會較化算。但當然有其他高手玩小改星星車都可以玩得好掂,十分敬佩。
yin@hk 發表於 2015-11-20 18:18:17 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-20 16:38
如果係新手問買咩車好,我會話星星車好,因為星星車有D setting 已 FIX 左,易砌易 set 。
但係進階玩家, ...

我好想知邊到有得租車玩?另外星星車都有高階車,一樣有好多setting玩,同埋你都未答邊D TRF件貴過蛇喎
yin@hk 發表於 2015-11-20 18:24:31 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-20 16:49
>> 咁你都好有錢,蛇同xary出名用料靚,靚料會平?,
蛇件的確唔平,但星星自從 F104 V2 後D件一樣係咁貴呢 ...

蛇既原裝車先係難玩,由其係第一代F110,頭擔左右既上臂差小小已經可以差好遠,caster同camber都會唔同,連行直都會有困難,我真係好懷疑你玩過未
CYLeung 發表於 2015-11-20 19:57:57 來自手機 | 只看該作者
yin@hk 發表於 2015-11-20 18:24
蛇既原裝車先係難玩,由其係第一代F110,頭擔左右既上臂差小小已經可以差好遠,caster同camber都會唔同,連行 ...

我買左架蛇都唔識玩,掉低左啦,你高手又收收埋埋又唔教我,我現在想睇下放租回唔回到本算
我諗玩蛇第一水要比既錢街價係 2600到掛兩樣option 兩對彈弓,珠仔等,不過應該玩F1同modify都係高燒肺黎架啦(新手講錯勿插)
yin@hk 發表於 2015-11-20 20:23:38 | 只看該作者
CYLeung 發表於 2015-11-20 19:57
我買左架蛇都唔識玩,掉低左啦,你高手又收收埋埋又唔教我,我現在想睇下放租回唔回到本算
我諗玩蛇第一 ...

我係低手,大把人勁過我啦,我條蛇都試左成個月先叫做行得
sfdo 發表於 2015-11-21 06:43:52 | 只看該作者

星星膠件會平過蛇膠件DD,但 F104V2 金屬摩打座,金屬柱、轉向推桿 (包裝咭紙有 TRF 字樣) 同蛇件差不多價...
不過都未有人答我,除左 東方街 / 鴻圖道 訂件,仲有邊度訂件?

蛇仔以前油車豐盛年代就係歐美車,但依家好似已變香港車,中國製,唔好同 XRAY 相提並論。
蛇車開價售的確比星星車貴DD,但等多半年就有機會同星星車差不多人價。
>> 無錢就更加唔應該玩蛇 << 會否太過先入為主?

F110 頭擔上臂 正正可以任意調 caster、camber ,加減介子仲可以 set camber rise 、前傾/後傾 (類似 Touring車 SET anti-dive/pro-dive)....
新手初初會難學,但學會後就好玩。 (理論上 講 我就會,但 set 後實淺就有排學,唔好當左我係高手)
yin@hk 發表於 2015-11-21 09:01:53 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-21 06:43
星星膠件會平過蛇膠件DD,但 F104V2 金屬摩打座,金屬柱、轉向推桿 (包裝咭紙有 TRF 字樣) 同蛇件差不多價. ...

你咁樣講就證明你無玩過部車啦,正正就係頭擔可以任意比你教到caster,camber,但係又會亙相影響,你改其中一樣都要睇晒兩樣野有無改變,set得唔好部車會好古怪,另外我真係未見過星星TRF金屬件貴過蛇,同埋TRF件係比101同102用,最後就係訂件問題,星星件好多鋪都有賣你唔會去問架咩?同埋你真係玩開部車實知邊D件要keep貨件手預整車用,你要知道熱門件係好搶手,下下到炒爛左先去買件隨時都無貨,以我買唔小蛇件同星星件既經驗黎講,蛇一定貴過星星,你連車都無就係到亂講,你唔覺得自己好不負責任架咩
ivan仔 發表於 2015-11-21 11:24:52 來自手機 | 只看該作者
TRF101炭軸 我都有三條做後備,全車炭板除全底板其他我都有一件做後備,金屬波箱都有後備件,件差啊唔多夠砌多架車,爛咩都唔怕,TRF 鈦推桿當然貴啦,其他件都貴?
ivan仔 發表於 2015-11-21 11:26:07 來自手機 | 只看該作者
去邊道訂,你上以上網check,自己去日本買都可以。
ivan仔 發表於 2015-11-21 11:29:14 來自手機 | 只看該作者
隻雙星金屬魔打座$178~198一對都貴過蛇?
ivan仔 發表於 2015-11-22 15:05:43 來自手機 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-21 06:43
星星膠件會平過蛇膠件DD,但 F104V2 金屬摩打座,金屬柱、轉向推桿 (包裝咭紙有 TRF 字樣) 同蛇件差不多價. ...

想問問蛇金屬尾波箱一對幾錢?F104V2 最平$178最貴見過198,你話蛇平咁蛇幾錢?,轉和鈦推桿雙星一定貴2200日元大約$118左起,金屬柱我訂回來大約$38左右
leo6099 發表於 2015-11-22 18:51:42 來自手機 | 只看該作者
爛得波箱,醫番都晒箹費
sfdo 發表於 2015-11-22 21:07:34 | 只看該作者
yin@hk 發表於 2015-11-21 09:01
你咁樣講就證明你無玩過部車啦,正正就係頭擔可以任意比你教到caster,camber,但係又會亙相影響,你改其中一 ...

你唔夠耐性 set 好架車就唔好話我亂講啦。
只 加 camber 前臂前桿 同 前臂後桿一擠收短... 只 加 caster 隨了 前臂後桿要收短之外,前臂前桿可能要放返長DD。
講就好似好煩咁,但實際應用上,camber 同 caster亙相併行。(就算玩 12 仔 set 完 camber 後跟手會調動上搖臂介子來改 caster)
你想車彎心多彎就要 camber 多D ,同樣 caster 多D時對你扭軚時彎外轉向杯 camber 又會額外增加令加車額外好彎.... 好合理。

相返,星星車有D版本前臂 camber 可有限度調,但大多數版本前臂 caster 好似都係 Fix 死左。
對新手係易砌係好事。對速度有要求玩家,就要靠較多技術去控掣,在此十分佩服玩星星F1 o既高手。

原來星星 F104 V2 件可以咁平,當我自己以前笨買貴左

yin@hk 發表於 2015-11-22 21:36:51 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-22 21:07
你唔夠耐性 set 好架車就唔好話我亂講啦。
只 加 camber 前臂前桿 同 前臂後桿一擠收短... 只 加 caster  ...

你得個講字,你真係玩過先算啦,用把口講大把人識啦到你玩上手未知你係未有料到囉,講係無用架,你拎部F110出黎大家一齊跑返轉未知邊個吹水囉