RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2348|回復: 8
收起左側

一部車嘅壽命及最後歸宿

阿邊個 發表於 2015-5-20 19:23:34 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
是咁的,玩第一部車到而家已經年半有突。當年果第一部車已身經百戰,仲玩得,但已漸漸地out。最大問題就係預計零件供應會漸漸枯竭

咁其實一部車,一般可玩幾耐呢?去到邊d位,先算係陽壽已盡呢?掉左佢,定拆散佢做配件呢?見d 師兄玩左十幾廿年,如果唔掉,或儲起零件,咁咪成屋都係?
chacha 發表於 2015-5-20 20:57:19 | 顯示全部樓層
祇要留 D 高損耗部件,玩 10 、8 年都得。
kiev 發表於 2015-5-20 23:41:48 | 顯示全部樓層
拎黎改 d 無謂野 ....
firesun 發表於 2015-5-21 00:04:23 | 顯示全部樓層

所有車零件都會慢慢枯竭啦,all depends on market. God knows the market tomorrow~ 你仲意玩咩就玩咩好似Traxxas宜家就有Rcmart supply parts,但邊個會知明天是否都是這樣~?
andyccf2004 發表於 2015-5-21 04:12:36 | 顯示全部樓層
只要有百鳥歸巢嘅能力,玩幾多年都可以,大把師兄收買零件車。
 樓主| 阿邊個 發表於 2015-5-21 11:39:49 | 顯示全部樓層
又想問下, 咁, 一般會買邊D 高消耗部件? 我就會買前下A 臂, 頂住前A 臂果片(唔知乜名) 同埋穿住條臂果幾支嘢. 仲有乜值得儲定?

百鳥歸巢能力呢, 我就覺得.....我有砌開單車, 我覺得砌單車易過RC 車, 因為RC 車即使同係越野, 同係short course, 唔同廠出就有唔同件, 唔一定互換得到, 所以百鳥歸巢真係好蝦人. 單車呢, 係mtb 就果幾個規格既件, 兼容性大好多.
flybook 發表於 2015-5-21 15:03:18 來自手機 | 顯示全部樓層
andyccf2004 發表於 2015-5-21 04:12
只要有百鳥歸巢嘅能力,玩幾多年都可以,大把師兄收買零件車。

好認同師兄呢句百鳥歸巢。只要diy夠強改一塊底板仔已經可以把新舊零件變成m車同gt平跑車架好極端咁兩食。突然間有沖動想把自己咁多年收收埋埋diy野放上來分享,,,CCCcc
andyccf2004 發表於 2015-5-22 01:12:41 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2015-5-21 11:39
又想問下, 咁, 一般會買邊D 高消耗部件? 我就會買前下A 臂, 頂住前A 臂果片(唔知乜名) 同埋穿住條臂果幾支 ...

底板,二樓板一定要有一兩套。因為底板同地面磨擦,所以幾乎係消耗品。

A臂雖然易爛,但係新款同舊款好多時候仍然可以共用。
反而臂 mount 有機會新舊款不同。所以要儲定存貨。

如果有興趣,可以考慮埋 motor mount ,牛角同油壓板。

sfdo 發表於 2015-5-23 23:00:00 | 顯示全部樓層

我玩 DT02 多年,真命硬
其實最怕係星星 TRF 系,仲有 3racing,xray ,年年轉款+停產=年年換車。其他二,三年都OK ,要耐玩就玩蛇仔,玩五年都仲得
要 DIY ,12仔同 F1 都易D似砌單車咁有較多通用件。幾乎係無限復活
係 4WD  難搞D