RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4649|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今日試衝3X 層樓 (PHANTOM 2 VISION 新手)

gotit 發表於 2015-5-17 22:21:01 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

等左好耐....終於放假+少少天晴,
晨早去到一個無人概球場放我部 PHANTOM 2 VISION.
空地果果然係好D, 好快集齊7星. 一口氣推桿直上....
大約去到 3X 層樓(估計)... 跟住唔敢再上(成日聽到人話失控).... 再用10秒左右下降...
由於睇多POST都話, 一開拍片, D星星會即刻無晒.. 故今日未敢試... 只係影左幾張相. 但都好興奮...
係TAOBAO訂左張"銅箔 ", 到貨後先會試拍片。

黃昏果陣見有少少靚光, 又忍唔住直上影一張。。。

感想: 
1/ 相機質素, 影相我都收貨。 拍片未試。但云台明顯唔得。
2/ WIFI 还好, 今日未斷過線。最緊要真係方便。(電話即可用)
3/ 電量- 一舊玩左AROUNG 15分鐘。當電量顯示 25%, 已經唔係好夠力飛得起。。
4/ 事前算係幾簡單SETTING, 之前見人玩FREEX, 開機前都要攪好耐。
5/ 今日唔算大風, 尚算穩定。

yuenwai 發表於 2015-5-17 23:02:48 | 只看該作者
好靚呀影得
Kitman2000 發表於 2015-5-17 23:49:30 | 只看該作者
映得好靚,是否葵盛果邊?
ivan仔 發表於 2015-5-18 00:23:36 | 只看該作者
Kitman2000 發表於 2015-5-17 23:49
映得好靚,是否葵盛果邊?

熊貓酒店不在葵盛吧
 樓主| gotit 發表於 2015-5-18 00:37:10 | 只看該作者
在大窩口... THANKS CHING>
abyss 發表於 2015-5-18 01:25:54 來自手機 | 只看該作者
good 靚靚
hkben 發表於 2015-5-18 07:53:58 來自手機 | 只看該作者
風景唔錯
Annie268 發表於 2015-5-18 07:57:53 來自手機 | 只看該作者
Very good.
hing830 發表於 2015-5-18 08:49:19 | 只看該作者
好靚,但師兄想問?咩叫做雲台?我旺角看見2代賣6仟幾,個人覺得玩四軸及航拍不是平民玩的
 樓主| gotit 發表於 2015-5-18 09:24:55 | 只看該作者

THANKS ALL
1/ 其實平有平玩, 我部機都係二手買番黎.  $2500-, 呢個價錢可以玩到/感受到航拍概視野, 我覺得真的是可以的了
買機前都爬左好多POST 先入, 其實打算粗玩, 最初打算都係入二手,
由最初考慮 CX20, FREEX, 但原來呢2部操作前, 起飛前都好多野要SET,  最尾做左好多功課, 發現入PHANTOM 應是最啱我呢D 新手玩
由 FC40, 最尾都係入PHANTOM 2 VISION, 因為電, 鏡頭質素問題.

2/ 最緊要安全第一, 在今次 "衝擊3X 層樓" 之前一星期, 我每晚都有先底飛練操控.
因為大家都應該有同類經驗, 初初玩, 因為唔熟, 到差不撞牆/炒粉, 個人一急,手指一定亂晒籠., 這是常有的事.
另題外話, 真的要盡量在空曠的地方玩較好,
因為有天晚上, 我在家樓上公園玩時, 因為撞牆倒地, 個漿还是不停在轉, 情急下有搖控關了, 有玩開PHANTOM 都知,
此動作即是令部機轉成自動回航功能, 我部亦是, 自已升空, 向外邊飛走, 望住佢越飛越遠, 我心里大叫左一聲{banned}, 我概$2500 ar...
過左10秒, mon 顯示"go home", 跟住見到佢慢慢飛回來. 成功降落, 但已經嚇到一身汗.

1/ 好彩係當時架機都夠電, 2/ 好彩當時gps 係7, 3/ 好彩回程果陣無撞到野, (幾乎抄落棵大樹到)
經過呢次, 以後我都玩得好小心.

bigmouth 發表於 2015-5-18 18:57:10 | 只看該作者
hing830 發表於 2015-5-18 08:49
好靚,但師兄想問?咩叫做雲台?我旺角看見2代賣6仟幾,個人覺得玩四軸及航拍不是平民玩的 ...

雲台就係固定相機個坐

登錄/註冊後可看大圖

bigmouth 發表於 2015-5-18 18:58:57 | 只看該作者
gotit 發表於 2015-5-18 09:24
THANKS ALL
1/ 其實平有平玩, 我部機都係二手買番黎.  $2500-, 呢個價錢可以玩到/感受到航拍概視野, 我覺得 ...

只要做足準備,PHANTOM好安全
不過真係要無人地方先好飛
Nierpiko 發表於 2015-5-19 01:40:38 | 只看該作者
Good Photo~!!!
hotfire009 發表於 2015-5-20 11:57:20 | 只看該作者

3X樓咁少?我部P2V改控後試過17XX米另外新手在巿區咁玩好似危險咗D喎?
 樓主| gotit 發表於 2015-5-20 14:11:02 | 只看該作者
hotfire009 發表於 2015-5-20 11:57
3X樓咁少?我部P2V改控後試過17XX米另外新手在巿區咁玩好似危險咗D喎?
...

我純粹為了測試一下升空(直上直落), GPS等等....黎緊會出效外飛一飛.
CHING. 請問P2V 如何改控?
solaris8x86 發表於 2015-5-20 14:34:39 | 只看該作者
提醒大家,本港民航條例對7kg以下玩具飛機 (Phantom一類)只容許在地面高度300呎 (即92米)以下飛行,搞什麼3X樓 (即最少100米以上) 或1700米屬不負責任行為,放上臺面討論,日後可被市民追擊。如下:

https://www.youtube.com/watch?v=XYttgUXrqq0
hotfire009 發表於 2015-5-21 15:39:42 | 只看該作者
我無講17xx米係高度喎
solaris8x86 發表於 2015-5-21 15:49:45 | 只看該作者
我知17xx唔係高度,我只係提醒,而家啲新一代市民好鐘意揪後算帳,你睇,即使自己delete咗條片都比人再放上去小97,所以亂9扮勁隨時比市民追擊一世。
hotfire009 發表於 2015-5-21 17:47:38 | 只看該作者
又係嘅,自從日本仔在東京用無人機做抗議工具,現在香港又正蘊讓立例,遲d玩四軸機的空間越來越小了
solaris8x86 發表於 2015-5-22 11:49:08 | 只看該作者
hotfire009 發表於 2015-5-21 17:47
又係嘅,自從日本仔在東京用無人機做抗議工具,現在香港又正蘊讓立例,遲d玩四軸機的空間越來越小了 ...

我同民航署有幾次交手,而家都可以幾肯定2件事:

1. 其本上任飛,傷人技術上管唔到,只要"唔死人唔做嘢",因為民航署自身對玩具飛機管制"有心無力" (都幾firm,因為佢哋話係"模型玩具")。

2. 民航署將所有玩具飛機嘅case enroute比警察當係follow up或"跟進",但警察一樣"唔傷/死人唔做嘢",頂多驅㪚一下飛機友,又將個波踢反比民航署 -> case close。(依類case反覆發生),機友第二日又可以反到同一地點放飛機,最後機友<->警察熟落咗,變成警察休班時自己都去放飛機 (真人真事)....haha...。